Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Életben marad a szegedi Pentelei sor fája

Várható volt, hogy faellenes cikkünk vihart kavar – így is történt. A Pentelei sor nyárfavédő tábora a Délmagyart elolvasva kétségbe esett, hogy kivágják a matuzsálemet. Mára kiderült, a fa megmarad, sőt nem is szerepelt a halálra ítéltek listáján, csak megnyesik.
Várható volt, hogy faellenes cikkünk vihart kavar – így is történt. A Pentelei sor nyárfavédő tábora a Délmagyart elolvasva kétségbe esett, hogy kivágják a matuzsálemet. Mára kiderült, a fa megmarad, sőt nem is szerepelt a halálra ítéltek listáján, csak megnyesik. Az önkormányzati képviselők szerint a fogadóórákon még mindig többségben vannak a faellenes lakók Szeged legzöldebb városrészében, Tarjánban.

– Mi ültettük a kanadai nyárt harminchét évvel ezelőtt, ennek az árnyékában telt el az életünk – hívott fel egy kétségbe esett női hang a Pentelei sorról, faellenes cikkünk megjelenésének másnapján. Majd így folytatta: – Ha ezt a fát kivágják, utána én leszek a második áldozat, vagy előbb felkötöm magam a legfelső ágára.

Cikkünkben azok a lakók szólaltak meg, akik szenvednek a kanadai nyár szöszölésétől, félnek a lezuhanó korhadt ágaktól, vagy akiknek a redőnyeit, szúnyoghálóit szaggatják az ágak, ha kitör a vihar. Az indulatok azért szabadultak el újra, mert elkezdődött a legzöldebb lakótelep közel egymilliárd forintos rekonstrukciója, és a kétezerből mintegy 250 fát is kivágnak. Elsősorban azokat, amelyeket közművekre ültették, vagy megbetegedtek, vagy elöregedtek. Előzetesen Kenyeres Lajos és Révész Mihály önkormányzati képviselők is állították, fogadóóráikon inkább faellenes a hangulat Tarjánban, mintsem fordítva.

Nőnemű a Populus

A növényvizsgálat és fakivágási terv című városi dokumentációban az szerepel, hogy a 91. sorszám alatt szereplő fa fajtája Populus, lombkoronája húsz méter átmérőjű. Ápoló nyesésre jelölték ki. Kiderült: az a piros jelzés, amit a kanadai nyár-ellenes tábor úgy értelmezett, vágásra van kijelölve, mást jelképez. Azt, hogy nőnemű a növény, vagyis szöszöket „termel", szemben hímnemű párjával, amely barkákat hoz.

Tegnap nagyobb szóváltáshoz riasztottak bennünket – a Pentelei sor 7. szám elé. A nyárfát védő lakók ijedtek meg attól, hogy pár méterre tőlük éppen kidöntöttek egy hasonló korú óriást, és attól féltek, az ő fájuk következik. A két tábor enyhén szólva összeszólalkozott. Mire odaértünk, már külön csoportban álltak, és nem voltak hajlandók szóba állni egymással. Azt ígérték, soha nem is fognak már kibékülni. Megérkezett Kenyeres Lajos is, aki kísérletet tett a lakók békítésére, eredménytelenül.
Elhozta azt a tervrajzot, amely bizonyítja, hogy a „91-es számú" kanadai nyár nem szerepel a kivágandók listáján. Megkérdeztük, hogy két nappal ezelőtt miért nem cáfolta azoknak az értesüléseit, akik fejszével, fűrésszel a kezükben akár maguk is hozzáláttak volna az irtáshoz, annyira gyűlölték a fát. A képviselő azt válaszolta, akkor nem volt nála a térkép.

A faellenes lakók közül Balek Endre újra elmondta, életveszélyesek a korhadt ágak. Csak akkor nyugszik meg, ha írásba adják, senkivel nem történhet baleset az öreg fa miatt. Egyszer ugyanis lezuhant egy ötvenkilós ág. Sallai Mihály a 6-os számú házból szakértett: úgy kell „lekoronázni" a fát, hogy ne következzen be baleset. Valakinek, egy hatóságnak vállalnia kellene a felelősséget – iskolásokért, gyalogosokért, autókért.

Akiknek a fa miatt felment a vérnyomásuk, a tízemeletes ház egyik tárolójában gyülekeztek. Arcukat, nevüket nem vállalták, nem akartak „bohóckodni" az újságban – amely szerintük ezt a „kravájt" okozta –, és jelezték, komolyan tartanak a többiek retorziójától. Kalász Erzsébet lakómegbízott elmondta: ha beteg lenne a fa, beleelegyeznének a kivágásba, de hát egészséges. Egy mondással búcsúzott az asszony, akinek arcán nem látszott a másik táboron aratott győzelem: „ha megölelsz egy fát, érezni fogod, nemcsak te öleled, ő is ölel téged".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman még Orbán levelét várják

Lázár János tegnap közleményben tudatta szerkesztőségünkkel, hogy a Fidesz vezetése… Tovább olvasom