Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Életeket menthet a védett szakasz a közutak mellett

Szeged - Önkormányzatok, valamint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. építtethet védett kerékpárutakat a közutak mellé, de nincs külön előírás arra, hogy hol kötelező kerékpáros vagy gyalogos utat kialakítani.
Információink szerint egy lagziból tartott hazafelé múlt vasárnap hajnalban az a 33 éves fiatalember, akit a 47-es úton gázolt el a belső sávban egy Algyő felől Szegedre tartó Toyota sofőrje olyan súlyosan, hogy a férfi a kórházba szállítást követően életét vesztette.

Úgy tudjuk, hogy a gyalogos nem végig a belső sávban sétált, egy taxit hívott a közeli benzinkúthoz, amivel haza akart menni, át szeretett volna jutni a szemközti oldalra, amikor a belső sávban a rossz látási viszonyok miatt elütötték. A férfin nem volt láthatósági mellény, hiszen esküvőn volt, öltönyben. Ismerősei szerint nem volt ittas, csak nem érezte jól magát, ezért indult útnak az éjszakában.

A 47-es főút Algyő és Szeged közötti szakaszán az elmúlt években több gyalogost és kerékpárost gázoltak halálra. Fotó: Karnok Csaba
A 47-es főút Algyő és Szeged közötti szakaszán az elmúlt években több gyalogost és kerékpárost gázoltak halálra. Fotó: Karnok Csaba

A 47-es főút Algyő és Szeged közötti szakaszán az elmúlt években több halálos baleset történt, az áldozatok mindig gyalogosok vagy kerékpárosok voltak. Az említett szakaszon nincs külön bicikliút, amit a bringások vagy a gyalogosok biztonságban használhatnának. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztályának tájékoztatása szerint nincs előírás arra, hogy hol kell kerékpáros vagy gyalogos utat kialakítani az országos közutak mentén.

– Az útjaink mellett található kerékpárutakat az érintett önkormányzatok vagy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. építtetheti, a megépültük után pedig általában az adott önkormányzat üzemelteti ezeket a szakaszokat. A 47-es főúton a Hódmezővásárhely irányából jövő kerékpárutat tervezik összekötni Szeged városával – közölték.

Több megyei önkormányzat vállalta, hogy a településük mellett elfutó utak veszélyessége miatt védett kerékpárutakat építtet: a Bordányt Sziksósfürdővel összekötő kerékpárutat 2012 szeptemberében adták át, mert az önkormányzat szerint a nagyon forgalmas kiskunhalasi úton veszélyes volt biciklivel menni. A beruházást 186 millió forinttal támogatta az Európai Unió és a magyar állam, az önkormányzat 10 százalék önerőt biztosított. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül a CBA Szeged Nova Szőregi úti körforgalma

Épül a Szőregi úti CBA Szeged Nova előtti körforgalom második üteme. Tovább olvasom