Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Életet is ment a kék forrás

Életet is ment a kék forrásFejzuhanynak sem rossz egy közkifolyó – szemléltette Guglava Róbert.
Bár szinte teljesen kiépített az ivóvízhálózat Szegeden, így jogszabály nem indokolná a fönntartásukat, több mint száz közkifolyó is üzemel a városban. Szerencsére - mondják a megkérdezettek, akik ragaszkodnak a kék, nyomós kutakhoz.
– Nagyon jó, hogy van itt ez a kút. Semmiképp se szüntessék meg! Ebben a betyár melegben életet ment – mondta kedden délben a Móra poharazóból érkező férfi, miközben megmosdott és ivott a szemben lévő kék, nyomós kútnál.

A falusias utcaképek jellegzetes, hivatalosan közkifolyónak nevezett eleme egyre több helyről tűnik el a városiasodással. Szegeden jelenleg 126-ot üzemeltet a Szegedi Vízmű Zrt., de 40 éve még 466 volt belőlük. A legtöbb (13) Móravárosban és Szőregen működik, a legkevesebb (1) Tarján és Északi városrész lakótelepein. Arra voltunk kíváncsiak, kik és miért használják még ezeket az utcai kutakat a palackos ásványvizek és a kiépített ivóvízhálózat korában.
 
Veszprémi Julianna a Veresács utca Hajnal utca sarkán álló kútnál iszik.
Veszprémi Julianna a Veresács utca Hajnal utca sarkán álló kútnál iszik.

Szinte rögtön két másik férfi is érkezett a Móra és a Faragó utca sarkán lévő közkifolyóhoz. Guglava Róbert és barátja, Sanyi szintén hangsúlyozták, mennyire hozzájuk nőttek az öntöttvas kutak, amelyekből gyorsabban és olcsóbban lehet vízhez jutni, mint a boltból. Szerintük nemhogy nincs rájuk szükség, de több kellene belőlük. Nem úgy, mint a belvárosi ivókutakból. Azokból ugyanis nem is lehet rendesen inni, mert kicsi bennük a nyomás – magyarázta Sanyi.

– Ha az unokákkal erre járunk nyáron, mindig iszunk belőle és megmosdunk. Itt lakom nem messze, de hazavinni is szoktam a vízből, mert általában hidegebb, mint ami a csapból folyik – mondta Veszprémi Julianna egy másik móravárosi, a Veresács utcai közkifolyónál.

A hosszú szőregi Szerb utcán három nyomós kút is áll. Az első az iskola szomszédságában. A közeli virágkertészet munkatársai szerint az iskolások gyakran megállnak itt, de a rózsafesztivál idején is sokan használják. Nagy előnye, hogy mindhárom a bicikliút mellett van – tették hozzá –, így a kerékpárosok gyakran megállnak itt kulacsot tölteni, fölfrissülni. Nagyné Kajti Ágnesnek, aki Újszentiván felé gyalogolt, mi segítettünk nyomni a kutat. Azt mondta, éppen bérlet nélkül maradt, megállnak itt kulacsot tölteni, fölfrissülni. Nagyné Kajti Ágnesnek, aki Újszentiván felé gyalogolt, mi segítettünk nyomni a kutat.
Biztonsági vízforrás

Törvényi előírás, hogy azok számára kell az ivóvízhálózatra kötött közkifolyót üzemeltetni, akiknek nincs ivóvízbekötésük. Nekik 300 méteren belül kell az ivóvízellátást biztosítani – alapvetően erre szolgálnak a közkifolyók. Mivel Szegeden gyakorlatilag teljes az ivóvízhálózat kiépítettsége, a tapasztalatok alapján manapság azok a kiskerttulajdonosok használják, akiknek nincs saját vízbekötése vagy fúrt kútja. – tudtuk meg Balaton Krisztától, a Szegedi Vízmű Zrt. szóvivőjétől. Tavaly összesen 7900 köbméter víz fogyott a szegedi közkifolyókon át. Más forrásból úgy tudjuk, az önkormányzat évente nagyjából 2-2,5 millió forintból fedezi a közkifolyók vízszámláját. Az egyik szakembertől hallottuk, valóban nem lenne kötelező üzemeltetni a közkifolyókat, de biztonsági okokból mégis fontosak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sánta Gergő: Engem tükröz a szerep

Sánta Gergő: Engem tükröz a szerep
Keresztes Ildikó a vajákos aszszonyt, Sánta Gergő pedig az ifjú Drakulát alakítja a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán. Őket faggattuk a darab kulisszatitkairól. Tovább olvasom