Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Életet mentett a szegedi rendőrjárőr

Szeged - Alsóvároson egy kapu kilincsére kötötte fel magát egy férfi, ám egy arra járó nő észrevette. Levágta az öngyilkosjelöltet, és hívta a rendőrséget. A kiérkező fiatal járőrnek sikerült újraélesztenie a férfit.
– Ünnepek előtt, amikor még nem esett le a hó, csak nagyon hideg, esős este volt, egy fiatal nő riasztotta az ügyeletet. Alsóváros egyik főutcájáról telefonált, és elmondta, hogy egy férfi felkötötte magát a kapukilincsre – mondta Pigniczki Mónika rendőr járőr. Mire két férfikollégámmal percek alatt a helyszínre hajtottunk, a nő már leszedte az ötven év körüli haldoklót. Nem adott életjelet, ennek ellenére megpróbáltam újraéleszteni.

A három szegedi járőr közül egyedül a huszonhét éves törzsőrmesternő tanult elsősegélyt a rendőrségi szanitéc képzésen. A tanfolyam alapján tudta, hogy a legjobb, ha hanyatt fekteti a sérültet, és szájon át lélegezteti, illetve pumpálja a mellkasát – váltakozva. Mónikával még soha nem fordult elő hasonló eset a valóságban, de – azt mondja – ösztönszerűen érezte, hogy segítenie kell. Nem gondolkodott, „csak" mentett. Remélte, hogy jól csinálja. Egyik kollégája fogta a férfi csuklóját, hogy kitapinthassa a pulzusát, a másik társa mentőt hívott.

Reméltem, hogy jól csinálom az újraélesztést. Fotó: Karnok Csaba

És Mónika jól csinálta. A férfinak – aki szegedi ugyan, de nem abban az utcában lakott, ahol útközben öngyilkosságot kísérelt meg – egyszer csak gyengén verni kezdett a szíve. Egészen addig mesterségesen lélegeztette az öngyilkosjelöltet, amíg néhány perc múlva megérkezett a mentő. Akkor a szakemberek átvették az élesztést. Jó ideig küzdöttek, hogy a férfi állapotát annyira stabilizálják, hogy elvihesse a mentő.

– Szerencsés véletlenek sorozatának köszönhető a siker – hárította el gratulációnkat a törzsőrmester. – Véletlenül járt arra a nő, mi is időben érkeztünk és szakszerűen segítettünk. Azóta nem találkoztunk, nem tudok a férfi sorsáról. Én a személyiségi jogai miatt nem kereshetem, ő pedig nem jelentkezett, nem tudtam meg, hogy örült-e az életre kínált második esélynek vagy nem. A számtalan dicséretnek viszont, amit azóta kapok, nagyon örülök.

Olvasóink írták

 • 5. Tarján 2008. január 04. 18:16
  „Először is gratulálok az életmentőnek. Személyesen is ismerem, büszke vagyok rá´ Kilincsre nagyon könnyű magad felakasztani. Bár én nem voltam ott de szerintem úgy lehetett mint a katonaságnál aki vaságyra akasztotta magát azaz letérdel kötél a nyakba és a kilincsre, majd előre dobja a testét. Szerintem így történhetett.”
 • 4. blossom 2008. január 04. 13:05
  „tenyleg gratulalok neki,csak hogy lehet egy kilincsre felkotni magat az embernek?????milyen magasan volt a kilincs????altalaban fel meter magas hat erre hogy sikreult neki????”
 • 3. Kolompár Rómeó 2008. január 04. 09:03
  „Milyen magasan volt ez a kilincs? Vagy mekkora a férfi?”
 • 2. 6664 2008. január 04. 05:28
  „Két okból is örülök a hírnek. Egyrészt személyes okokból: tudom, hogy mit jelent a döntést meghozni - belevág-e az ember egy reanimálásba vagy sem. Sajnos közterületen, hasonló esetben sokan az utóbbi mellett döntenek. Másodsorban (de ez nem rangsor!) annak örülök, hogy a kiképzések során tanultakat a gyakorlatban is alkalmazzák (néhányan). Ez sem általános. Csatlakozva az előttem "szólóhoz", gratulálok a rendőrnő hozzáállásához, mellyel a rendőrség (és itt most szándékosan általánosítok) új arcát ismerhettem meg.”
 • 1. nagypappa 2008. január 04. 04:18
  „Gratulálok

  Szép volt.
  Kíváncsi vagyok, kapna-e a határozottan és jól intézkedő rendőrök életmentő kitüntetést. Azt gondolom, a szolgálati szabályzat nem írja elő az újraélesztét, mint munkaköri kötelzeettséget.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkél a suba Subasán

Szeged-Kiskundorozsma - A házikók körül hóból épített kupacok árulkodnak arról, hogy a… Tovább olvasom