Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Életet menthet a köldökzsinórvér

Szeged - Egyre többet lehet hallani, hogy érdemes eltetetni az újszülöttek köldökzsinórvérét. A benne lévő őssejtek ugyanis gyógymódot jelenthetnek a leukémiában szenvedő gyerekek számára, illetve egyre több betegség kezelésénél merül fel az őssejtek jelentősége. Megőrzésük azonban költséges.
– Az elmúlt öt-tíz évben forradalmi változások mentek végbe az őssejtkutatás területén, és ki tudja, mire lesz képes az orvostudomány tíz év múlva. Bár még sok a megválaszolatlan kérdés ezen a területen, mi már nem tervezünk több babát, ezért tizenkilenc hónappal ezelőtt, a kislányunk, Ágota világrajövetelénél levetettük a köldökzsinórvérét. Úgy gondoltuk, így is megpróbálunk gondoskodni a gyermekeink egészségéről, hiszen az eltárolt őssejtek nagy eséllyel Ágota két bátyjánál is jók lehetnek, ha netalántán szükség lenne rá – magyarázta Czibula Ágnes biológus, kutató.

A negyvenéves anyuka elmesélte, két nagyobbik fia, a 13 éves Barnabás és a 10 éves Bercel születésénél még szóba se került az őssejtminta levételének lehetősége. Az első babánál egyébként is rengeteg a költség, sokan nem is engedhetik meg maguknak az eljárást. Egy nemzetközileg elismert, belgiumi őssejtbankban tárolták el az Ágota köldökzsinórvéréből kinyert őssejteket. A levétel, a szállítás és húsz évre az eltárolás 342 ezer forintjukba került. A család a részletfizetést választotta. Ha letelik a 20 éves tárolási idő, a nagykorú Ágota maga dönthet annak meghosszabbításáról.

Czibula Ágnes kutatóbiológus fontosnak tartotta, hogy megőrizzék kislánya, Ágota köldökzsinórvérét. Fotó: Frank Yvette

A szakemberek szerint a köldökzsinórvérből kinyert őssejtmennyiség egy negyvenkilós gyermek gyógyításához elegendő. Ha egy betegnél leukémiát diagnosztizálnak, és csontvelő-transzplantációra van szükség, akkor az eljárás helyettesíthető a köldökzsinórvérből kinyerhető őssejtek transzplantációjával. Így elkerülhető a csontvelődonor keresésének nehézkes eljárása.

A vérképzőszervi megbetegedések gyógyításában már tizenöt éve alkalmaznak köldökzsinórvér-őssejtet. Különleges tulajdonságuk, hogy bármilyen szöveti funkciót fel tudnak venni, így például a daganatos betegségek kemoterápiás kezelése során elpusztult, egészséges sejtek újraképződésének elősegítését várják tőlük, a megégett hámszöveti sejtek pótlása is lehetségessé válhat segítségükkel. A szívinfarktuson átesett betegek elhalt szívizomszövetének pótlására és az agyvérzés után károsodott agyi szövetek regenerálására, képzésére is folynak vizsgálatok őssejtekkel.

Remény a cukorbetegeknek

Az őssejtkutatás, bár sok kétkedés vette körül, gyakorlatban is bizonyított, és nem lehet tudni, mit hoz a jövő. Már látható, hogy a gyermekbetegségek mellett folyamatosan szélesedik a az őssejttel gyógyítható betegségek száma. Floridában cukorbeteg tinédzsereken folynak tudományos vizsgálatok. Az I. típusú diabéteszben szenvedő fiatalok kezelésében is előremutató eredményeket értek el őssejtkezeléssel.

– A csecsemő születése után, a köldökzsinór átvágását követően a köldökzsinórban, illetve a méhlepényben visszamaradt, körülbelül egy-másfél deciliter vért gyűjtik össze. Bár őssejtek a szervezetben máshol is találhatók, mégis a köldökzsinórvér dús forrása a jó minőségű, fiatal őssejteknek – magyarázta Merhala Zoltán, a budapesti sejtbank igazgatója. A cégvezető elmondta, amennyiben a leendő szülők újszülöttjük őssejtjeinek megőrzését igénylik, néhány napon belül megkapják a köldökzsinórvér levételéhez szükséges készletet, amit a kismama visz magával a kórházba. Amikor megszületik a baba, és megtörtént a vérminta levétele, értesíteni kell a sejtbankot, és a „futár" már megy is a kórházba. A minta kevesebb mint negyvennyolc órán belül megérkezik a legnagyobb európai őssejtbankba, Belgiumba. A szülők első körben húsz évre kérhetik gyermekeik őssejtjeinek megőrzését. Ez –196 Celsius-fokon történik.

– Mióta Magyarországon is van lehetőség az újszülöttek köldökzsinórvérének levételére, azóta Szegeden is elvégzik a szülést vezető orvosok. Az anyukáknak érdemes időben jelezni orvosuknak ilyen irányú szándékukat, hiszen technikailag fel kell készülni – figyelmeztetett dr. Vajda György, a szegedi női klinika adjunktusa. A szakembertől azt is megtudtuk, a vért addig kell levenni, amíg a méhlepény természetes módon leválik. A szülésznek mindössze tíz-tizenöt perce van a beavatkozásra. Csak akkor hiúsulhat meg a begyűjtés, ha az anya vagy a baba életét veszélyeztető komplikáció merül fel szülés közben, vagy ha nem marad annyi vér a köldökzsinórban, hogy érdemes legyen levenni.

Közösségi őssejtbankok

Nyugat-Európában több országban, például Angliában, Németországban, Franciaországban és Csehországban is működnek közösségi őssejtbankok, amelyek azokat az édesanyákat kérik fel a köldökzsinórvér adományozására, akik nem rendelkeztek az abból kinyerhető őssejtek saját célú eltárolásáról. Az ilyen donorbankok révén lehetőség nyílik a még szélesebb körű felhasználására is. Magyarországon három cég vállal őssejtmegőrzést. Ezek közül egy nemzetközi együttműködésben, Európa legnagyobb őssejtbankjában, Belgiumban tárolja az őssejteket.

Olvasóink írták

  • 1. P.Kata 2008. február 26. 08:35
    „Ez mind szép.És akinek nem áll modjába még a részlet fizetésem????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázzal olcsóbban megy az autó

Szeged - Az egekig szökő benzinárak láttán egyre többen alakítják át gépkocsijukat gázüzeművé. A… Tovább olvasom