Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Életkoradó, járdaadó – elvetemült ötletek a Mars térről

Szeged - Cipőadó, kerékpárútadó, életkoradó – ezeket javasolják bevezetni a szegediek. A legtöbb megkérdezettnek azonban nem volt kedve viccelni a témával, és olyan is volt, aki komolyan vette. Ő az EU-n kívülről érkező gyümölcsre, zöldségre vetne ki pluszadót.
– Tudod, anyukám, jól beb.szik a Fidesz. Mindent megadóztat – hallottam reggel munkába menet egy Csongrádi sugárúti panel lépcsőháza előtt. Mindent azért mégsem, lapunk Csörög rovatába például azért telefonált egy olvasónk, hogy javasolja: adóztassa meg a kormány a szellentést.
A Mars téren kérdezősködtünk, kinek milyen alternatív adóötlete van még. Elég hamar kiderült: a megkérdezetteknek egyáltalán nincs kedvük poénkodni a témán.

– Ne engem kérdezzenek, nincs jó véleményem erről az egészről – hajtott el rögtön az első árus. Egy másik azt mondta: a nevét ne írjuk le, de szerinte a progresszív adózás talán, a vagyonadó pedig biztosan jó megoldás lenne.

Kirakatadó. Illusztráció: Segesvári Csaba
Kirakatadó. Illusztrációk: Segesvári Csaba

– Az adó nem büntetés, az a közösség jobbá tételének eszköze. De én deviáns vagyok a véleményemmel, mert szerintem az Uniótól sem csak a jó dolgokat kell elfogadni, a tagság kötelezettség is – fogalmazott. Ő egyébként megadóztatná az EU-n kívülről érkező zöldséget és gyümölcsöt, mert állami bevételt hozna, és védené a hazai, valamint az uniós termelőket. Aztán még elvitatkoztunk azon, hogy ízlés dolga-e a banán és az alma közötti választás, és szó volt az orvos tanácsáról: helyben termett gyümölcs, zöldség a legjobb – de ez már tényleg nem tartozik szorosan az adózás témájához.

– A levegőt még nem adóztatják meg, de a járulékok állandóan nőnek. Meg fognak szűnni a vállalkozások, egymásra nyitnak a büfék. De mit tehetnének? Élni akarnak, üzemekben nem dolgozhatnak, mert azok nincsenek – mutatta a büfésort a megállóknál az egyik vállalkozó. A lánya két diplomával hamburgert árul, „mert nagyon magyar, az a baja, nem akar külföldre menni". A fia más: autószerelőnek tanul, és ahogy végez, Angliába megy dolgozni. – Mondtam neki, hogy fiam, mindenki nem mehet el. Mit tehetnénk, bízik az ember a jövőben – fogalmazott.
– Akkor sok sikert a fiának – búcsúztunk el.
– Arra inkább a lányomnak van szüksége – válaszolta.

Két buszra váró fiatal lány a járdaadó ötletét vetette fel, illetve egyikük a kutyaadót. – Az már van – közölte a másik.
– Tényleg? De durva. (Az ebrendészeti hozzájárulást januártól vethetik ki az önkormányzatok, de nem sok helyhatóság élt a lehetőséggel – a szerk.)

Adó a köbön...
Adó a négyzeten...

Visszamentünk a piacra paradicsomért, és megkérdeztük az eladót: kire vetne ki adót. – A szegényekre semmiképp. De a gazdagokat úgy megadóztatnám, hogy megemlegetnék. Ez lenne a milliárdosadó – mondta.

Végül mégis találtunk valakit, aki elengedte a fantáziáját, és vette a fáradtságot, hogy segítsen a kormánynak: – Én bevezetném a kerékpárútadót, amit új biciklikre és gumikra vetnék ki. Hasznos lenne továbbá az életkoradó, amit úgy képzelek el, hogy minden kerek évszám után 10 ezer forintot kellene fizetni.


Szerinte az életkoradó jelentős bevételt hozna, hiszen a társadalom öregszik, és minél öregebb valaki, annál többször fizet. A kerékpárútadó pedig – legalábbis ő így gondolja – a közösségi összetartozást erősíthetné a biciklisekben. A nevükben is megköszöntem az ötletet.

Délután befutott még egy olvasói ötlet a Csörög rovatba: cipőadó arra a cipőre, amelyben dolgozni járunk.

Olvasóink írták

97 hozzászólás
 • 97. Agáta 2012. május 01. 14:01
  „Nem a ´60-as, ´70-es években felvett hiteleknek köszönhetjük a mai helyzetet. A mostani államadóssághoz képest a ´89-es helyzet fenomenális volt e téren! A ´89 után elkövetett ország-kiárusítás eredménye elsősorban a mai nagyon rossz gazdaság. Érdekes, a francia államnak megéri itt tulajdonolni az áramszolgáltatót például, ő jó gazda. Csak a magyar állam nem volt az? Most a nyereség hozzájuk vándorol és nem marad itt. Lehetne sorolni a többit, mindenki tudja. Ha az a sok pénz nálunk maradna! Most legalább termelő cégeket kellene alapítani, nem pedig utcákat csicsázni. A csicsa akkor jöjjön, ha már van bevétel. De kölcsönből nem szabadna!”
 • 96. CsengeleMSN 2012. április 28. 08:23
  „Kutyád, macskád, kakálása utáni adó.”
 • 95. StencilAtya 2012. április 28. 00:22
  „ELMÚTNYÓCÉV!!!!!”
 • 94. sóska66 2012. április 27. 19:52
  „A kimondott szónak súlya van - ebből következik, hogy arra is kevethető lenne a súlyadó”
 • 93. macs 2012. április 27. 13:11
  „88. bambinaXX,
  Most jutott eszembe, arról is szó volt, hogy az elküldött konvergencia terv és a tény között jelentős eltérések voltak. Nos, szerintem ez se hamis adatszolgáltatás, hiszen csak azt jelenti a tervek eltértek a tényektől. Volt már erre példa, nem is egy. :-)
  Ja, az átvezetésre kerülő tételek az autópálya építkezéseket voltak, melyeket a korábbi gyakorlatnak megfelelően költségvetésen kívül tartottak nyilván. Ezzel nem csak a költségvetési adatok, de az államadósságiak is megváltoztak.”
 • 92. macs 2012. április 27. 12:54
  „88. bambinaXX,
  "Gyurcsány idején hamis adatokat szolgáltattak a költségvetésről az EU felé, ki is derült"
  Kérlek segíts! Már többször olvastam ezt, de igazából nem találok konkrétumokat. Biztosan az én hibám. :-)
  Én arról tudok, hogy az államháztartási hiányt januárban, vagy februárban bejelentették az önkormányzatok előzetes adatai alapján, majd nyáron, a végleges adatokkal korrigáltak. Ezt nem nevezném csalásnak, mert ha jól emlékszem a 2010-es évi adatokat is korrigálták utólag.
  Valami dereng, arról is, hogy volt számos olyan tétel, amit az EU előírások szerint a költségvetésben kell kimutatni, de 1998-2002 között az MFB-nél voltak, és ezért 2004-ben a belépést követően, át kellett vezetni.
  Szóval, segíts! :-)”
 • 91. Casablanca 2012. április 27. 10:23
  „Nem az a baj, hogy sok és magas az adó!

  Ilyen szituáció volt Mátyás király idejében is, de akkor az országunk nagyhatalomnak számított, erős volt és a kincstár tele volt! (Esetleg az igazság sem veszett el...)

  De most: feneketlen kútba töltjük az adókat, az ország szánalmas nemzetközi viszonylatban is. Mindezt persze a 60-as, 70-es évektől felvett hiteleknek köszönhetjük. Ha tudnánk, hogy 20 év múlva biztosan, tuti biztosan ez egy frankó uniós ország lesz, akkor mindenki némán tűrne. De már gyerek koromtól hallom, hogy jobb lesz, majd jobb lesz, de öregszem és nem jobb, hanem rosszabb...”
 • 90. domokosferenc 2012. április 27. 04:07
  „ki az a barom allat aki ilyen adokat vezet be??es milliardos kormanyban levo embereket miert nem adoztattjakmeg???miert a csoron szegeny embereken verik ell a port?? holl a nav???en eggy filler adot nem fietek , mert ez lopas es csalas a kormanyban levo emberek sajat zsebebe!! nekem ok nem rokonok es en nekik nem fizetek!! miert is fizetnek??akik szaz milliardokat csinalnak evente mint a sinter sanyika nekik kelllene adot fizetni mert neki van mibol!! nem a 47- ezr ft os fizetesbol!! ennek igy nem lesz jo vege az bisztos!!demjan sandor csanyi sandor koka jani”
 • 89. tom_peris 2012. április 26. 23:27
  „ebben az elöregedő és gyermekválalást nem bevállaló társadalomban egyértelmű hogy be kellene vezetni a:
  lankadót..
  mert aki lankadó hozzáállással adózik a nemzeti együttműködés és gyermekválallás oltárán annak meg kell fizetni lankadó ébersége által okozott nemzeti kár árát....
  sőt ezek után az adóhivatal munkatársai bármikor elenörizhessék helyszini szemrevételezéssel, hogy az adott esetben lankad-e vagy sem... és ha így lankadatlan figyelmű adószedőink bevallatlan lankadással találkoznek, akkor ott helyben keményen lépjenek fel a haza lankadást nem tűrő nemzeti növekedésének és gyarapodásának érdekében (+ ajándék sárga csekk...)”
 • 88. bambinaXX 2012. április 26. 21:41
  „79! blatth -egyetértek, bár ha Bajnai ingatlanadója az 50millió feletti értékű ingatlanokra vonatkozott volna, nem tiltakoztak volna tömegesen. Szerintem az 1 adókulcsot is igazságosabbnak éreznék, ha a luxusingatlanokat megadóztatnák.. azt nem lehet elrejteni, mint egy külföldi bankszámlát, antik gyűjteményt, yaht-ot a riviérán..
  80. macs - Gyurcsány idején hamis adatokat szolgáltattak a költségvetésről az EU felé, ki is derült.. ami szívás, hogy nem AZOKAT vonják felelősségre, akik AZT tették, hanem egy új kormánnyal szívóznak(nem engedik a költségvetési hiányt 3% fölé) és rajtunk csattan..
  83! Annamari - nagyon igazad van! s még hozzátenném: az adózási morál emelkedésén segítene a példamutatás. a vezetőink példamutatása - pártszimpátiától függetlenül gondolom ezt.”
 • 87. cruiser 2012. április 26. 21:22
  „A költségvetés meghatározó része az adó.
  Minél gazdagabb egy ország, annál több adót szed be. Pl. az USA a legnagyobb vámszedők egyike.
  Ja! Al Caponét sem gyilkosságért kapták el, hanem adócsalásért.”
 • 86. Marci1 2012. április 26. 20:41
  „Bármilyen adó, a magyar birka nép még tűr.”
 • 85. purgator 2012. április 26. 19:59
  „A rémhírterjesztési adónak viszont valószínűleg lenne visszatartó ereje. Ahogy a bokáig érő demokráciánkban rákaptak egyesek, szerény véleményem szerint mellette a többit akár el is lehetne törölni ÁFA-stól és többet hozna a globalizmus zsebeibe "viksszafizetendő" uzsorakölcsönök ürügyén fokozódó adóztatási mániában.”
 • 84. baba60 2012. április 26. 19:15
  „Fizessenek a barna szeműek adót, vagy esetleg a kék szeműek, kik vannak többen? Azok fizessenek. Vagy azok akik festik vagy nem festik a hajukat? Mosoly adó sem lenne rossz, mert így biztos leszoknánk arról is. Mert már az is gyanús aki nem gyanús.”
 • 83. Anmari51 2012. április 26. 18:41
  „Anmari51
  Nem túl szerencsés még "kínunkban" sem újabb adónem bevezetésére ötleteket adni a kormánynak, mert még komolyan veszik és azt gondolják tényleg ez még hiányzik a népnek!
  Mindenkinek igaza vanaki ezt rója fel a bajok okának, hogy sokan nem fizetnek SZJA-t. Más cikknél a kommentemben magam is leírtam elsősorban az változtatna a "nagy kosár" bevételén, ha abba mindenki befizetné a közösbe a közterhét! Mint tudjuk otthon a saját háztartásunkba is csak azt tudjuk elkölteni ami a jövedelmünk, jó, jó most a tisztességes úton szerzett bérekre, nyugdíjakra és egyéb csatorán kapott járandóságokra gondoltam! Azt is tudom valószínű nem csak én a sorrenddel is baj van! Baj van? Igen, nagyon magas a bérekre rakodó járulékok aránya azokat csökkenteni kéne és tűzön vizen át elérni, hogy bizony tetszik nem teszik mindenki fizessen ADÓT! Ugyanis ez az egyik fő oka annak, hogy nem tudnak már mit tenni, nincs honnan növelni a bevételt hát tovább sanyargatják a népet a kln. fogyasztási adóval. Mert rezsit fizetünk, fizetünk? Mindenki kifizeti? Élelmiszert vegyiárút ruhát, cipőt veszünk ezeken keresztűl biztos bevételhez jut a kormány ha emeli az ÁFA-t és pluszban még megspékeli egy kis telefon, SMS tranzakciós e-útadó, stb.-vel. Ez alól nehezebb kibújni úgye? Az más kérdés, hogy igyekeznek olyan döntést nem hozni ami a felső általuk kiemelten fontos réteg érdekeit sértené. Lásd 98% adó eltörlése, hiszen kormány átalakítás előtt vagyunk, vagy pl. ingatlan és luxus autó adó utazási(világkörüli, távolkeleti stb. utazások meg adóztatása), mert ezeket egy átlag bérből élő magyar sem engedhet meg csak ők! Hiszen sokan vagyunk akik az egyenlő jogokat élvezők vagyunk és sajnos több százezer, de talán egy millióan is vannak akik az egyenlőbbek táborához tartoznak! Nekik mindent szabad, lehet értük "küzdeni&harcolni kell/érdemes a regnáló hatalomnak! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

  4”
 • 82. purgator 2012. április 26. 18:05
  „Olyan vezetésre emlékszik valaki tőletek, amelyik minden rétegnek optimálisan meg tudott felelni? Mert én több évtized távlatából nem. Mindenki a saját keresztje súlyát érzi és a megoldás keresése helyett divatba hozta a bulvár média a nyekergési versenyt, a megosztás egyik legalkalmasabb eszközét: "az én sérelmem!"
  Látókör kérdése azért - ha már globalizmus a "trendi" - kicsit szélesebb körben szemlélni a folyamatokat, melyek az "én" gondjain kívül világ szinten egyre problémásabbak. Oknyomozásra kevés itt a hely, sőt a lefelé tekintés is inkább szédülést okoz, de amikor nem sok lehetőség van felfelé nézni, akkor azért illik meglátni azt is, hogy hol tartanak az előttünk a vágóhíd irányába menekülők - mint a görögök például. Honnét is indultak hozzánk képest?”
 • 81. spiler 2012. április 26. 17:34
  „HAZUGSÁG ADÓ= MÉRTÉKE...kimennyit hazudik/napi 1 hazugság 5o ft/,mennyi kért okoz vele/nem lesz gáz ár emelés,hülye beszéd amikor a CHF emelkedik romlik a ft itt %-os arány lemme/....stb”
 • 80. macs 2012. április 26. 17:31
  „68. DobóI,
  bocs, de azt Te sem hiheted, hogy kis hazánk abban a bizonyos "nyocévben" adósodott el. És azt se hiheted, hogy az "elkótyavetyélés" akkor történt.
  Egyébként miből vontad le azt a következtetést, hogy maszlag volt a költségvetés akkortájt? Érdemes elolvasni, milyen kifogásokat emelt az EU, és miért keménykedik.
  Nem értelek, Botka nem maradt, őt a szegediek választották. Érzed a különbséget? :-) Ami az adókat illeti, nem vetted észre, hogy az adókról a mindenkori kormány hozz törvényt, és nem Botka.
  Ami az eus pénzeket illeti, még szerezhet.”
 • 79. blatth 2012. április 26. 17:28
  „A vagyonadóról ír a cikk, mint olvasói felvetést. Az ördög mindig a részletekben van. Emlékszünk a Bajnai kormány tervére, ahol még a másfélszobás panellakó is fizetett volna. A progresszív adóval az a gond, hogy az adócsaló milliárdosok minimál béren vagy feketén dolgoznak és egy fillért sem fizetnének, akik pedig becsületesen fizetnek, azoknak nem érné meg többet dolgozni, mert levonnák adóban. A "rászorultság elve" a csalás melegágya, mert a milliárdosok mind "rászorultként" jelennének meg. Gondoljunk csak arra, amikor minden taxis csak veszteséget termelt. A szétterített fogyasztást terhelő adó a sokat fogyasztókat terheli, aki lehet éppen látszat "rászorult" vagy szegény, de bizonyos dolgokban sokat fogyaszt.”
 • 78. Queenmargareth 2012. április 26. 17:08
  „77. purgator 2012.04.26. 16:57
  ne haragudj, de igazuk van, csak gondolj vissza mennyi és milyen nevű adókat vezettek be!!!ha ezt nem bírod kesernyés humorként felfogni, sajnálom.
  A rengeteg adót nem az utca embere vetette ki magára.”
97 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

(B)irodalmi kabaré Szegeden

(B)irodalmi kabaré című politikai kabaré műsorával lépett fel szerda délután a Szegedi Nemzeti Színházban Farkasházy Tivadar, Selmeczi Tibor és Varga Ferenc József. Tovább olvasom