Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Életmentés – rádión keresztül

Szeged - Életmentés rádión keresztül – ma már ez sem lehetetlen. Az EKG-vizsgálatot váltja ki az az egyszerű berendezés, amelyet a mentők az alacsony szintű kocsikon használnak.
Nemcsak személyesen, ma már rádión keresztül is tudnak életet menteni a mentők. A koszorúérbetegek sürgősségi ellátásában nyújt nagy segítséget számukra egy olyan műszer, amelynek köszönhetően azok a betegek is kaphatnak szakorvosi ellátást, akikhez csupán mentőápoló érkezik ki a helyszínre.

A mentőszolgálatnál ugyanis a legtöbb autón kétfős stáb utazik. Mentőorvos és mentőtiszt csupán a roham- és esetkocsikon teljesít szolgálatot. A dél-alföldi régióban összesen 23 ilyen autó van. Természetesen a sürgős, életveszélyes esetekhez őket riasztják, ám előfordul, hogy a nem megfelelő bejelentés vagy csupán a beteg állapotának váratlan romlása miatt szükség lenne magasabb szintű segítségre. Speciális esetekben azonban ez már „távvezérléssel" is megoldható.

Életmentés rádión keresztül – ma már ez sem lehetetlen. Fotó: DM/DV
Életmentés rádión keresztül – ma már ez sem lehetetlen.
Fotó: DM/DV

– Másfél éve kötött együttműködési megállapodást a Szegedi Tudományegyetem II. Számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ, az Országos Mentőszolgálat, valamint az IMS Kft. – mondta el Zentay Attila, a Dél-alföldi Mentőszervezet orvos igazgatója. 

– A cég ingyen ad számunkra olyan berendezést, amelynek használatával áthidalható az a probléma, hogy a mentőápolók nem rendelkeznek EKG-értékelő képességgel, így ilyen berendezés sincs az alacsony szintű kocsikon.

Még tart a gyűjtés

A Délmagyarország és a Délvilág az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete számára gyűjt adományokat, hogy egy mindennap használt készüléket, egy hordozható lélegeztetőgépet tudjunk vásárolni számukra. A jóakarat forintjait a héten még tudjuk fogadni. Felajánlásaikat átutalhatják a Lapcom Média Alapítvány 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra. Az összegyűlt pénzt május 11-én, a Mentők Napja szegedi rendezvényén adjuk át.

– A cardiobeeper egy tenyérnyi műszer érzékelőkkel és elektródákkal. A mellkasi panaszos betegnél ezt helyezik fel a testre, a gép pedig a jeleket raktározza. A mentőrádión lehet továbbítani ezeket az invazív kardiológiai részlegre, ahol a számítógép EKG-jelekké alakítja, a szakorvos pedig meg tudja mondani, szükség van-e azonnali beavatkozásra.

A főorvos elmondta: sok időt lehet megspórolni azzal, hogy az ilyen betegekhez nem kell magasabb szintű kocsit küldeni a kiérkező egység mellé, illetve hogy nem szállítgatják egyik intézményből a másikba, hogy előbb diagnosztizálják, majd szükség esetén elvégezzék a beavatkozást. Ez különösen azoknál a falvaknál fontos, amelynek lakói területi illetékesség alapján olyan intézményhez tartoznak, ahonnan baj esetén mindenképpen tovább kellene vinni a pácienst. – Minden perc számít, hiszen ha a szívizom egy része elhal, az visszafordíthatatlan. Tavaly 322 riportot adott le a régió, az esetek 10 százalékában pedig kiderült, hogy azonnali katéterezésre van szükség, vagyis jó eséllyel életet mentett a műszer.

A mentőkön kívül egyébként a betegek is használják ezt a műszert. – Van, hogy nem sikerül felállítani a kórképet, mert a vizsgálat idején nem tapasztalunk rendellenességet – mondta el Havasi Kálmán, a II. Számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ egyetemi tanársegéde. – Ilyenkor a páciens maga végzi el az EKG-vizsgálatot, amikor rosszul érzi magát, majd mobiltelefonon küldi be a jeleket. Több esetben sikerült már így diagnosztizálnunk a problémát.

Olvasóink írták

 • 5. tol 2013. május 11. 11:54
  „Ausztráliában már igen régóta használják - szükségszerüségböl. Nálunk pedig egyre fenyegetö kényszerböl. Attól persze igen hasznos, sok sikert!”
 • 4. polo 2013. május 10. 09:15
  „orvostechnikai szaküzletekben ,de ez speciális eszköz szóval a cardiológustól kell megkérdezni.
  Ez nem jár minden betegnek leginkább a súlyos szívbetegeknek adják”
 • 3. öreg1 2013. május 10. 08:34
  „És hol lehet ilyen készüléket beszerezni ?”
 • 2. polo 2013. május 10. 07:21
  „Végre amit egy mentőápoló is használhat:))”
 • 1. Dizel 2013. május 09. 19:53
  „Legalább valami haszna van ennek a 21.századnak a tudomány terén, nem csak rossz dolgokat alkotnak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyulnak a Pesák: próbázott a 103-as

Még csak próbajáratként, de elkezdett körözni a 103-as pályaszámú Pesa villamos. Tovább olvasom