Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Életmentő akció különrepülőgéppel az Adriáról

Adriai nyaralásáról, agydaganat gyanújával különrepülőgép hozta Szegedre a szatymazi férfit – hat évvel ezelőtt. Itthon már nem agydaganatot diagnosztizáltak, de kiderült, ha a család nem mozgat meg minden követ, megvakulhatott volna. Juhász Róbert élete a kaland óta gyökeresen megváltozott.
Máté, az édesapa, Ádám és a nagymama. Juhász Róbertet majdnem megműtötték agydaganattal – fölöslegesen. Fotó: Schmidt Andrea
Sorsfordító volt az a horvátországi nyaralás a szatymazi Juhász Róbert életében, amikor a sibeniki repülőtérről különgéppel Szegedre szállította az Országos Mentőszolgálat, mert kis híján megműtötték agydaganattal Zágrábban. Utólag kiderült: a család bölcs döntést hozott, amikor a szegedi klinikát választotta, az akcióhoz mindenkit és mindent – anyagi tartalékokat is – mozgósítva. És utólag még az is egyértelművé vált: ha erre a nyaralásra nem kerül sor, Juhász Róbert talán még mindig a régi életét éli, régi vállalkozásában, egészségét nem kímélve.

Juhászék három autóval, egy ismerős családdal, nagyszülőkkel, négy- és hatéves gyerekeikkel indultak el hat évvel ezelőtt Rozgonyicába, Sibenik mellé, Szegedtől 800 kilométerre nyaralni. A családfő elfoglaltsága miatt – a rendszerváltáskor az agármérnöki végzettséggel rendelkező, még Szegeden élő férfi édesség-nagykereskedésbe kezdett néhány alkalmazottal – évekig szó sem lehetett üdülésről. Benne volt a mókuskerékben, napi 16 órát is dolgozott, gyerekeit ébren szinte alig látta.

Az idő szorításában

A mentőakció főszervezője, az anyós, Gajdáné Szatmári Mária percre pontosan emlékszik a hat évvel ezelőtt történtekre. Délelőtt 11.30-kor telefon a szegedi klinikára; 12.10-kor az Országos Mentőszolgálathoz; 13.50: a Miniszterelnöki Hivatal engedélyezi a különgépet; 14.10-kor a pénzintézet fedezetbiztosítási igazolást ad, hogy rendelkeznek az akcióhoz szükséges összeggel; 16.20-kor a szegedi polgármester engedélyezi, hogy a reptér fogadhassa a gépet; 17.05-kor indulás Rozgonyicából Sibenikbe; bozóttűz miatt 18.20-kor érnek a reptérre, nagy kerülővel; 19.00: még a reptér bezárása pillanatában felszállhat a gép. Szeged két óra múlva teljes kivilágítással, mentővel várja a beteget.

Emlékszik rá, hogy amikor elindultak, már fájt egy kicsit a feje. Amikor ott az első nap se hagytak alább a görcsök, még mindig csak a fáradtságra gyanakodott. A harmadik nap aztán minden elhomályosult előtte. A vendéglátók, egy vajdasági házaspár segítségével háziorvoshoz, majd a sibeniki kórházba mentek, ahol agydaganatot diagnosztizáltak és zágrábi műtétet javasoltak. A hazaszállítást azzal a feltétellel engedélyezték, ha az „rázkódásmentesen" történik. Az ezt követő 12 óra mentette meg a beteg látását. A szegedi klinikán derült ki ugyanis, hogy nem agydaganata, hanem baktérium okozta erős szemideggyulladása volt, ami vakságot okozhatott volna. Juhász Róbert még fél évig táppénzen gyógyult és eközben döntötte el, hogyan tovább.

A vállalkozás befejezésének gondolata már a kórházi ágyon felmerült benne. „A betegség nyitotta fel a szememet" – mondta. Arra jött rá, hogy gyermekeivel korábban szinte alig volt közös témája. Mivel a családban anyósa, felesége pénzügyi, könyvvizsgálói vonalon dolgozott, ezen az úton indult el: évekig tanult, „huszárhajrával" mérlegképes könyvelői, adótanácsadói, pénzügyi revizori okleveleket szerzett, és ma az ópusztaszeri önkormányzat gazdasági vezetője. Úgy érzi, a sors keze is benne volt abban, hogy a korábbi megfeszített munkát abbahagyta és rátalált magára, családjára. Mellesleg beteg azóta sem volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zarándokok a Himaláján

Észak-Indiában és a Himalájában járt társaival tavasszal a Tóth István, a Szegedi Felsővárosiak… Tovább olvasom