Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Életműdíjat kapott Furák József

Szeged - Negyvenkilenc évesen egészségügyi életműdíjat kapott Furák József, a szegedi sebészeti klinika mellkassebészeti osztályának vezetője. Azt mondja, az elismerés az egész osztálynak szól, ahol nemzetközileg elismert, világszínvonalú munka folyik – még ha a körülmények mostohák is.
Az egészségügyben adományozható egyik legrangosabb elismerést, a Batthyány-Strattmann-díjat kapta meg nemrégiben Furák József, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának docense. Az életműdíjként is kezelt kitüntetést a mellkassebészeti osztály vezetője 49 évesen kapta meg, a mai napig nem tudja, ki terjesztette fel a díjra.

– Meglepődtem, amikor néhány nappal az átadás előtt értesítettek – mesélte Furák József. – Nem is tudtam elmenni az átadásra, mert éppen egy külföldi kongresszuson voltam. Nagyon sajnálom, hogy nem lehettem ott az ünnepségen, biztosan megható lett volna. Így még a díjamat sem kaptam meg – egy későbbi időpontban vehetem majd át.

Furák József 1989-ben diplomázott Szegeden, négy évig a traumatológiai klinikán dolgozott. – A szakvizsgám előtt jöttem át a sebészetre, mert kötelező volt az itteni gyakorlat is. Aztán úgy megszerettem, hogy itt ragadtam, és 1994-ben általános sebész, 1997-ben mellkassebész lettem.

A szegedi docens 8 éve tölt be vezető szerepet az Európai Mellkassebészeti Társaságban. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi docens 8 éve tölt be vezető szerepet az Európai Mellkassebészeti Társaságban. Fotó: Karnok Csaba

A mellkassebészeti osztályt fiatalon örökölte meg: Troján Imre betegsége miatt 2006-ban őt nevezték ki vezetőnek. – Igyekszem a világszínvonalat megvalósítani. Nem szeretném, ha az osztály lecsúszna a középszerűségbe – fogalmazott az osztályvezető. A szegedi mellkassebészeten irányítása alatt több új műtéti eljárást is bevezettek elsőként az országban – például a tüdőrák miatti és a csecsemőmirigy eltávolítására irányuló minimál invazív mellkasműtéteket. Éppen ezért úgy gondolja, nemcsak az ő munkáját, hanem az egész osztályt ismerték el ezzel a díjjal. Főleg, hogy mindezt olyan körülmények között teszik, amire már rácsodálkozott egy német mellkassebész barátja.

– Várjuk már, hogy átköltözhessünk az új klinikai tömbbe, ahol jobb körülmények között, magasabb színvonalú felszereltséggel dolgozhatunk majd tovább.

A szegedi docens 8 éve tölt be vezető szerepet az Európai Mellkassebészeti Társaságban, 3 éve pedig a Magyar Mellkassebész Társaság elnöke. Mint mondta, büszke arra, hogy Szegeden nincs rivalizálás a társszakmák között: jó kapcsolatot ápolnak a hasonló profilú műtéteket végző klinikákkal, ami ritka ma Magyarországon. A hazai tüdőtranszplantáció bevezetésével kapcsolatosan is annyit mondott: reméli, hogy jövőre megvalósulhat. Még úgy is, hogy bár 2001-ben még Szeged került szóba, mint a műtétek helyszíne, most már Budapestről van szó. – Majd segítünk a kollégáknak, ha szükségük lesz rá – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az okosak faképnél hagyták A hülyéjét

Többen otthagyták A hülyéje premierjét pénteken a kisszínházban – ők voltak az okosak. Tovább olvasom