Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Életrajzi könyvet írt Király Zoltán

Szeged - Még most is szegedi képviselőként emlegetik Király Zoltánt, holott csaknem két évtizede nem él a Tisza-parti városban. Most köztisztviselő, és újra kacérkodik a politikai pályával. Miért? Erről is faggattuk budapesti könyvbemutatója apropóján.
A Parlament Caféban, régi munkahelye szomszédságában rendezte meg Azok a daliás idők címmel megjelent könyvének bemutatóját Király Zoltán. Ebben idézi a Délmagyarország tudósítását az 1989. március 15-i eseményekről, amikor elmondta legendás beszédét a múzeum előtt, majd a tömeg élén, zászlóval a kezében a Dóm térre vonult. Az emberek azt skandálták: „Éljen a Király!"

Azok a daliás idők azonban elmúltak. A szerző 1989-ről annyit mondott: lezajlott egy vér nélküli forradalom, a rendszerváltás, létrejött egy alkotmányos rend, és ez jó volt. De ő se „ilyen lovat akart", mint ahogy sokan mások az országban. Milyen most a politikával való viszonya, amelyből 1994-ben kiszállt? – Ingerült vagyok – válaszolta –, mert az elmúlt 20 évben lejáratták a politikát: a parlamentben ülő képviselők csak ellenségképet gyártottak. Az első szabadon választott országgyűlés képviselőit még tisztelték az emberek, engem a szegediek csak úgy emlegettek, hogy „a mi képviselőnk".

Ugyanakkor újra megméretné magát a mostani választáson – nincs ebben ellentmondás? A válaszban Moldovát is idézi: akit a mozdony füstje egyszer megcsapott, az már nem tud szabadulni a közélettől. Másrészt ősz fejjel is fűti a motiváció, újra visszaadni a politika elveszett rangját. Most az MDF színeiben, Óbudán képviselőjelölt, ott, ahol négy éve él. A kopogtatócédulák nehezen gyűlnek, ráadásul, mivel köztisztviselő, a törvény értelmében nem is kampányolhat addig, amíg hivatalosan nem lesz jelölt.

Király Zoltán Budapesten dedikálta először könyvét. Fotó: Bahget Iskander
Király Zoltán Budapesten dedikálta először könyvét.
Fotó: Bahget Iskander

Volt kollégánk, az MTV szegedi körzeti stúdiójának akkori szerkesztő-riportere 1985-ben váratlanul került be független képviselőként a parlamentbe. Óriási szenzáció volt, hiszen Komócsin Mihályt, az MSZMP Csongrád megyei első titkárát győzte le. – Utána mindenen átestem, csúcsok és mélypontok követték egymást" – vall akkori önmagáról Király.

Szegedi volt, amikor politikai pályája csúcsára ért, de ugyanúgy vallja magát félegyházinak, mert ott született, kecskemétinek, mert a hírös városban tanult, dolgozott, és budapestinek, mivel 20 éve ott él. Szegeden is tervez könyvbemutatót. – Talán a Kapcában kellene megrendezni, az igazi retró lenne, ott volt ugyanis a szimpátiatüntetés mellettem, amikor kizártak a pártból – mondta befejezésül.

4 gyerek, 3 unoka

Király Zoltán 62 éves, köztisztviselő, az APEH Szerencsejáték-felügyeleti főosztályán dolgozik. Két házasságából 2 lánya és 2 fia született, lányai révén már 3 unoka boldog nagyapja. Amikor 1994-ben búcsút vett a parlamenttől, újra az MTV-hez került műsorvezetőnek, majd cégén keresztül marketinggel foglalkozott 2000-ig: ekkor pályázta meg a Szerencsejáték Zrt. főosztályvezetői székét.

Olvasóink írták

 • 6. bsm 2010. március 06. 15:01
  „Szerintem mára már kipukkadt..;akkori ellenállását én is csodáltam ..!De hát megint "döglött lóra "fogadott ?!”
 • 5. szilléri 2010. március 06. 10:10
  „Hát tény, hogy nagy hazárdjátékos volt politikusként. Még szerencse, hogy nem jött össze a köztársasági elnöki tiszt.”
 • 4. uborka 2010. március 05. 16:40
  „örülünk neki. talán a pénze fogyott el azért akar vissza jönni. ez lessz az igazi nyalás...jobbról-balra vagy???”
 • 3. flexsnake 2010. március 05. 13:54
  „oszt kijez? valami celeb? volt a máunikasóbanis? a kutyát se érdekli.”
 • 2. Agyalapi 2010. március 05. 13:36
  „És milyen ingerült lesz április 11-e után? Ámbár nagy szerencsejátékos.”
 • 1. seawasp 2010. március 05. 13:23
  „Hát igen!
  Nagyon örülhet annak, hogy már nem kell fizetni a párttagsági bélyeget, mert valamikor abban hitt! :-(

  "... lezajlott egy vér nélküli forradalom"
  Ez a mi hibánk, hogy csak ennyi történt! A fiúk átöltöztek, és maradtak a helyükön! :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki mindenki akart itt képviselő lenni? - 3. rész

Az eddigi öt választás egyéni képviselőjelöltjeinek többsége vesztes, hiszen nem lett honatya. Tovább olvasom