Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Életre keltik a graffitit

Egy szerelem története elevenedik meg a Pinceszínház színpadán: a Devoured című produkcióban táncra kél a graffiti szerdán 21 órától a szegedi Contralease Project kortárs táncjátékában.
A csapatról

A Contralease Project egy új látásmód, ami összefűzi a kortárstáncot a vizuális grafikával. Két főből áll a projekt, egy táncosból (Vőneki Brigitta) és egy grafikusból (Magony Gergely), akik az egymástól látszólag távol álló művészeti ágak fúziójából harmonikus egységet hoznak létre. A táncos táncol, miközben a grafikus élőben (egy projektor segítségével) rajzol mögé/rá. A kettőjük összhangja fűzi egésszé a színpadon történteket.
– A Devoured című előadás egy párkapcsolatról szól, mert az mindenki életének része – magyarázza a szegedi egyetemista Vőneki Brigitta, a kétszemélyes Contralease Project táncosa, mi ihlette produkciójukat. A „kortárs táncjátékként" leírt Devoured valójában a graffitit, a digitális technikát és a kortárs mozgásfomákat ötvözi, életre keltve a rajzokat, amelyek együtt táncolnak az előadóval szerdán 21 órától a Szegedi Pinceszínház színpadán.

– 2013-ban a szegedi Thealter színházi fesztiválon megnéztük alkotótársammal, Magony Gergellyel a – szintén szegedi kötődésű – Bandart Production Dancing Graffiti című előadását. Annyira megfogott minket a tánc és grafika egyvelege, hogy úgy éreztük, ezt nekünk is ki kell próbálnunk. Ezután beszéltünk az alkotókkal, akik megengedték, hogy mi is használjuk az alapötletet – beszélt a táncjáték születéséről Brigitta.

Így született meg a Devoured (azaz „elpusztít", „felfal") című előadás, amelyhez egy speciális, az alkotók számára készült programot használnak az előadás közben, élőben, egy projektor segítségével születő rajzokhoz. A „rajzoló" a férfi: motívumaival, figuráival kíséri végig a táncos mozgását, azaz partnere, a nő életét. Így egy kapcsolatról szól az előadás, a megismerkedéstől, a szerelmen át a nőt bekebelező beteges függésig, ami összeomláshoz vezet. Olyan alapkérdéseket tesz fel az előadás, mint meddig természetes a szerelem? hol a határ a szerelem és az elmebetegség között? mi az első jel, amiből rájön a másik fél, hogy nincs minden rendben? hol válik betegessé a kötődés? mikor veszi át az uralmat az érzés az ember tudata felett? mikor köpi ki magából a szerelem a szerelmest?Az előadásra jegyek elővételben 600 (diák/nyugdíjas), illetve 800 (felnőtt) forintért válthatóak, a helyszínen a diák/nyugdíjas belépő 800, a felnőtt 1000 forintba kerül.
Mivel a Devoured nem egy cselekményt beszél el, a nézők segítséget is kapnak: minden jelenethez tartozik egy programadó, kortárs vers, így az értelmezést például Kollár Árpád Néztem, hogyan bajlódsz a bécsi szelettel. Néztem…, Turi Tímea Nincs teste vagy Szöllősi Mátyás Nem szabad című szövegei segítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halászlépárbaj Szeged és Baja között – Budapesten

A csütörtökön kezdődő III. Budapesti Halfesztiválon a két legkedveltebb hazai halászlémódozat, a szegedi és a bajai halászlé profi képviselői mérkőznek meg egymással. Tovább olvasom