Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Életre nevelnek a szakkörök

Csongrád megye - A szakkörön elsajátított tudást más tantárgyaknál és hétköznapjaikban is kamatoztathatják a gyerekek, legyen szó gazdasági ismeretekről vagy a lámpaláz leküzdéséről.
– Pontosság, figyelem, fegyelem kell az alkotáshoz is. Ha a gyerekek a szakkörön elsajátítják ezeket, később átültethetik más tantárgyakba is – magyarázta Borbély László. Az újszegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola tanítója negyedikeseinek tart kéthetente kézműves-foglalkozást: természetes anyagokból, bogyókból, faágakból, termésekből készítenek képeket, füzéreket. A gyerekek az ökoiskolában megismerkednek a különböző növényekkel, és megtanulják szeretni, tisztelni a természetet.

Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola tanulói az alkotás öröme mellett vállalkozási ismereteiket is gazdagítják: a szintén ökointézmény 1996 óta tagja a JAM-nek. A Junior Achievement Magyarország diákvállalkozási programja az egész tanéven átívelő projekt: a diákok megtapasztalják, hogyan kell működtetni egy vállalkozást.

A kézműves-foglalkozáson tanult figyelmet és pontosságot másutt is kamatoztathatják a gyerekek. Fotó: Schmidt Andrea
A kézműves-foglalkozáson tanult figyelmet és pontosságot másutt is kamatoztathatják a gyerekek.
Fotó: Schmidt Andrea

Egész napos oktatás

A parlamenti szavazásra váró köznevelési törvény szerint az általános iskolákban elsőtől nyolcadik osztályig kötelezővé teszik az egész napos oktatást. Megmaradnak-e a szakkörök az iskolában? – az általunk megkérdezett intézmények igennel feleltek. A szakköröket a Vörösmarty Mihály, a Jerney János és Fehér Ignác általános iskolában is fontosnak tartják. Utóbbi igazgatója, Iván Zsuzsanna lapunknak elmondta: ha egész napos oktatás lesz, iskolájukban a tanítás szerves részét képezik majd a szakkörök.

A mindenkori hetedikesek gazdasági ismereteit Hegyi Gabriella matematika–fizika szakos tanár hetente egyszer bővíti. Tisztázzák, mi a kereslet és a kínálat, hogyan működik a tőzsde, milyen a jó önéletrajz. Az iskolában évente egyszer Dél-alföldi Régiós Karácsonyi Vásárt szerveznek: a tanulók saját készítésű karácsonyi díszeiket adják el.

– Az osztályok együtt indítják be a vállalkozásukat: megveszik az alapanyagokat, elkészítik az árut, és eladják. Még nyugtát is adnak. A bevételt például az osztálykirándulásra költik. A szakkörnek köszönhetően formálódik az ízlésük, megtapasztalják, milyen a minőségi termék, mi az, amit el lehet adni, és mi az, amit nem – tudtuk meg Hegyi Gabriellától. A vásárt idén december 13-án rendezik. Több fórumon is meghirdették. A környező települések iskoláiból érkeznek a vásárlók, de egykori tanítványok és a helyiek is részt vesznek az eseményen. A JAM képviselői zsűrizik is a termékeket: megválasztják például a legötletesebbet és a legjobb marketingtevékenységet is.

– Hiába kérem a gyerekektől az órán, figyeljenek rám, dolgozzanak össze, vagy meséljék el saját szavaikkal a történetet. Azt is meg kell tanítani nekik, hogyan csinálják. A drámajátékokkal fejlődik a kapcsolatépítő készségük, az emlékezőképességük, megtanulnak együttműködni – hallottuk Lovai Ágotától. A dorozsmai Jerney János Általános Iskola tanítója heti három órában tart drámajáték szakkört. Elsősök és hetedikesek is járnak hozzá, közel 60 gyerek. – Egyre bátrabbak, talpraesettebbek lesznek. Nem szorongnak, legyőzik a gátlásaikat. A lényeg, hogy az energiájukat felszabadítsuk és egy vitorlába fogjuk össze. Hogy megtapasztalják: milyen együtt létrehozni valamit – fogalmazott Lovai Ágota.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres megyei könyvtárfejlesztések

85 millió forintot nyert a szegedi Somogyi Könyvtár és hat konzorciumi partnere a Táguló tudás – versenyképes könyvtár elnevezésű projektje. Tovább olvasom