Délmagyar logó

2016. 05. 27. péntek - Hella 14°C | 27°C

Életükből jönnek az ételek

Szeged, Budapest - Kalandos életrajzukra épülő, ázsiai recepteket kínáló egyedi szakácskönyvet adott ki a szegedi Szabolcs-Gyuris Éva és férje, Szabolcs András. A szakma és a közönség által is elismert budapesti Funky Pho gyorsétterem vezetői és konyhafőnökei főzés közben a környezetvédelemre is törekednek.
– Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy került Új Péter kezébe a szakácskönyvünk, de mindenképp megtisztelő a véleménye – mondta a szegedi Szabolcs-Gyuris Éva, aki két és fél éve vezeti Pesten férjével, Szabolcs Andrással a vietnami konyhára szakosodott Funky Pho nevű gyorséttermet.

A neves Gault&Millau étteremkalauznál 2014-ben az év street food éttermének választott ázsiai étkezde megálmodói és tulajdonosai ugyanis egy meglehetősen egyedi összeállítású szakácskönyvet írtak. Erről aztán Új Péter, az Index korábbi főszerkesztője és a 444.hu alapítója is igen elismerően nyilatkozott egy karácsonyi szakácskönyvkörképben: Váncsa Istváné mögött rögtön a második helyre sorolta.

 – Ez a szakácskönyv a mi történetünk: a saját és András családjáé, a megismerkedésünkké, a közös és egyéni utazásainkké, a család- és étteremalapításunké. És persze a közben megismert és kedvenceinkké vált recepteké – beszélt Éva a közvetlen és olvasmányos hangvételű, családi fotókkal megtűzdelt, sztorizós szakácskönyvről.

Ennek megfelelően a családi brassóirecept ugyanúgy helyet kapott a könyvben, mint például a thai zöld curry.
A házaspár András munkája révén négy év alatt körbejárta a világot, sok időt töltöttek ázsiai országokban – ekkor szerettek bele a helyi konyákba. Azért éppen a vietnamira építve vágtak bele az étteremnyitásba, mert ez akkor hiányzott a hazai gasztropalettáról, másrészt a vietnami konyha érdekesen olvasztotta magába a francia, kínai és vietnami hagyományokat.
 
Szabolcs-Gyuris Éva főzőiskolában is oktatja a vietnami fogások elkészítésének fortélyait. Fotó: Nextfoto
Szabolcs-Gyuris Éva főzőiskolában is oktatja a vietnami fogások elkészítésének fortélyait. Fotó: Nextfoto

Éva, aki a szegedi egyetem kommunikáció szakának elvégzése óta gasztronómiai újságírással is foglalkozik, háromszor egy hétre elvonult a világtól – így csak az írásra koncentrálhatott. Addig férje vitte a boltot, és foglalkozott hároméves kislányukkal, Emmával. Majd cseréltek. Így született a könyv jelentős része. Az ételfotózás és utómunkák összehangolása lassabban haladt, mint gondolták: három helyett kilenc hónap alatt készültek el vele.

– Ezek mind saját receptek, és az összeset meg lehet főzni egyszerű feltételek mellett is. Kipróbáltam otthon és a fotós műtermében is – árulta el Éva, aki szerint az ínycsiklandozó receptekhez szükséges alapanyagok túlnyomó része nagyobb hipermarketekben is kapható. Ami pedig mégsem, annak beszerzéséhez hasznos tippeket ad a könyv. A thai bazsalikom és a korianderlevél például alapfűszer a vietnami konyhában, de nem feltétlenül kell repülőn érkeznie.

– Egy tatai kertészetből és Csehországból szerezzük be a speciális zöldfűszerek nagy részét, mert a Funky Pho törekszik rá, hogy fenntartható étterem legyen – magyarázta Szabolcs-Gyuris Éva. Ez azt jelenti, hogy a lehető legkisebb környezeti megterhelést okozva, minél közelebbi helyekről igyekszik beszerezni a főzéshez szükséges alapanyagokat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csak Ön csúszhat csütörtök reggel, a Délmagyarország is

Nem csak Ön csúszhat csütörtök reggel, a Délmagyarország is
Komoly havat jósol a meteorológia csütörtök reggelig - késhet a nyomtatott újság kézbesítése is. Tovább olvasom