Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Életveszély a Tisza bizonytalan jegén

Meghízott a Tisza jege, így sokan azt hiszik, biztonságos a séta, a játék a befagyott folyón. A szakemberek szerint azonban a folyóvizek mindig rizikósak: bármikor beszakadhat a felelőtlenek alatt a jég. Aki vízbe esik, annak csak néhány perce van a partra jutni, különben kihűl.
Fotó: Gyenes Kálmán
A napokban látványos hízásnak indult a Tisza jege Szegednél is, így sokan vélik, hogy biztonsággal rámerészkedhetnek a folyó vizére. Tegnap az egyik helyi kereskedelmi rádióba betelefonált egy hallgató és azt mondta, beszakadt a jég egy fiatal lány alatt. Szerencsésen kilábalhatott, mert sem a rendőrség, sem a mentők nem tudtak az esetről.

A folyó belvárosi szakaszán őrjáratra indultunk tegnap, megkérdezve néhány járókelőt a veszélyes produkcióról. A partszegélyen sétáló Jójárt Marianna szerint, aki rámegy a Tisza jegére, az valószínűleg nincs tisztában azzal, hogy mi történhet vele. – Hiába néz ki vastagnak, szerintem nem mindenhol egyforma a jég. Elég egy rossz lépés, és kész a baj – hangsúlyozta a középkorú hölgy. Németh Andrea csak sétálni jött le a partra, eszébe se jutna a jégre menni. – Nagyon szép, ahogy befagyott szinte a víz teljes felülete, de szerintem nem biztonságos rámenni – mondta a fiatal lány, akit inkább a ritka látvány vonzott a vízhez, mintsem egy séta a jégen. – Várni kell még, hogy hízzon a jég: én biztosan nem mennék rá most. Mostanában viszont gyakran látom, hogy a fiatalok vagánykodnak a jégen, de csak addig, amíg bele nem szakadnak – beszélt tapasztalatairól Tóth Vince.

A hídról mentették ki

Több mint négy évvel ezelőtt egy huszonöt év körüli férfi alatt szakadt be a Tisza jege. Gyalog akart átkelni a folyón, de a Belvárosi híd alatti jég nem bírta el a súlyát. Megpróbált ugyan megkapaszkodni a jégtáblákban, kimászni viszont nem tudott. Egy kutyáját sétáltató nő vette észre és hívta a mentőket. Végül a tűzoltók egy bravúros akcióval mentették meg: egyik társuk a hídról leengedett kötélen lógva húzta ki a már eszméletlen embert.

– Kevés ideig tolerálja az emberi szervezet, ha a fagypont körüli vízbe esik: öt-hét perc alatt lehűlhet a test – kaptunk információt a szegedi mentőszolgálat egyik munkatársától. Mint mondta, ha a vastag ruházat megtelik vízzel, nehezebb a kievickélés, az úszás pedig tovább csökkenti a testhőmérsékletet. A jégtáblák szélei többnyire borotvaélesek, így a kihűlés mellett vágott sérüléseket is szerezhet, aki alatt beszakad a jég. A legjobb, amit ilyet esetben tehet, ha segítségért kiabál, és közben megpróbál a víz tetejére feküdni. A folyóknál sokkal nehezebb a mentés a sodrás miatt, ami akár 30-40 centis jégtáblák alá is viheti a szerencsétlenül járt embert – onnan pedig nincs kiút.

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletese, Kőfalvi István szerint a jég vastagsága teljesen változó, ami a partról egyáltalán nem látható. Az állandó vízmozgás szintén instabillá teszi a folyók jegét, amelynek legalább 20-25 centi vastagnak kellene lennie, hogy elbírja egy ember súlyát. Ehhez hosszantartó mínusz tíz fok alatti hőmérséklet kellene.


A jégen csak dolgozni szabad

Szegeden nincs külön figyelőszolgálat, ami a jégre merészkedőket figyelmeztetné az életveszélyre. A Szegedi Vízi Rendészeti Rendőrőrs őrnagya, Dávid Imre elmondta: ha a rakparton járőröző kollégái látják, hogy valaki a befagyott folyón sétál, azonnal figyelmeztetik. Idén ez már többször előfordult. Szabálysértési bírságot – melynek maximuma húszezer forint – azonban január óta még nem szabtak ki. Az őrnagy hangsúlyozta: a folyók jegére, akármilyen vastag is, csak munkavégzés esetén szabad rálépni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmánybíró lett Paczolay Péter

Balogh Elemér jogtörténész után a Szegedi Tudományegyetem újabb oktatója lett tegnap az… Tovább olvasom