Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Életveszélyes a Szőregi út

Szeged - A Szőregi úti járdákat a város hamarosan letakarítja, az állami útfelelős biztonságos zebrákat ígér. Olvasónkat 4 év alatt 8-szor sodorták el kis híján munkába menet.
Négy éve lakom a Szőregi úton, életveszélyes. Segítsen! A mai az utolsó csepp volt a pohárban, ami miatt levelet írok – fogalmazott elkeseredett szegedi olvasónk az e-mailjében, amit tavaly októberben küldött a városházára, egyelőre eredménytelenül. Katalin – nem járult hozzá, hogy teljes nevét leírjuk – a 60Y-os busszal jár haza szegedi munkahelyéről. A Szőregi úton száll le, és mert nincs zebra, utastársaival együtt kivárja, hogy a kamionok és autók konvojában legyen egy szusszanásnyi hely, amikor átmerészkedik a túloldalra. Szerencsésebb esetben akad egy sofőr, aki átengedi. Ha van ilyen, a többi vezető türelmetlenül „anyázza", mert feltartja a forgalmat. Legutóbb egyikük a fiatal nő után ment, és szitkozódva fenyegette.

Katalin reggelente a buszmegállóig vagy az elaggott járda helyén kutyagol a sárban, vagy – kockáztatva az életét – a főút szélén közelíti meg a megállót. Szabályosan úgy tud átkelni a Szőregi úton, ha a sárban elmegy a kanyarnál lévő zebráig. A sebességkorlátozó táblát és a gyalogost eltakarják a bokrok, nem is lassít senki. Katalint nyolcszor sodorták el kis híján négy év alatt. A megoldás, úgy látja, nyomógombos lámpa lenne. Azt kérdi az illetékesektől, mikor lesz normális járda és zebra?

Lehet választani: a sáros, nyomokban még fellelhető járdán, vagy a forgalmas főút szélén közelíti-e valaki meg a megállót. Fotó: Schmidt Andrea
Lehet választani: a sáros, nyomokban még fellelhető járdán, vagy a forgalmas főút szélén közelíti-e valaki meg a megállót. Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi környezetgazdálkodási kft., amelyhez a járda tartozik, megkeresésünkre kint járt a helyszínen. Marovszki Béla útügyi csoportvezető szerint is rossz a járda. Azt ígérte, időjárástól függően, nemsokára nekilátnak, és kézi erővel letakarítják a főútról lefolyt koszt, hogy előkerüljön a gyalogút. Ha kisebb foltokat kell javítani, foltoznak, de nagyobb munkát tavaszig nem tudnak végezni, ahhoz aszfalt kell.

Megkeresésünk nyomán az állami útfelelős is szemlézett a napokban. Még egy helyen, az Árpád nevelőotthonnál talált zebra nélküli buszmegállópárt. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Zrt. kommunikációs csoportvezetője úgy tájékoztatott: Katalinék szakaszát egy 2011-es minisztériumi pályázatból teszik rendbe. A nevelőotthonnál „a tervezett kereskedelmi-szolgáltató beruházás kapcsán létesülő új forgalmi csomóponttal megnyugtatóan megoldódik a helyzet". Az útkezelő nyilván nem értesült még róla: karácsony előtt a közgyűlés leszavazta a nevelőotthon költözését, vagyis belátható időn belül nem lesz új lakója a Szőregi úti ingatlannak, aki terelőszigetet, zebrát építene. A környékbeliek életét leginkább az könnyíti majd meg, ha az M43-as elszippantja a Szőregi út tranzitforgalmát.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. deszkás 2011. január 25. 10:19
  „Még higgadtabban: az elkerülő út neve nem tűnt fel? Az hogy ez a Marsotői lakóparkot SÉRTENI FOGJA az áthaladók által okozott zaj nyilvánvaló (valahol értem is) Az ott lakó képviselők ennek hangot (szavazatot) is adtak. Azt hogy kinek az érdeke? Biztos NEM AZ ENYÉM! Én próbáltam a dolgot más megvilágitásba helyezni de látom NEM erről van szó!!Akkor miért is a DM nek küldött Email? Miért nem a Városüzemeltetési osztályt keresték meg? Igérem nem fogok belefolyni még egyszer.Csinálja mindenki ahogy akarja.(moderáltam magam)”
 • 23. Sandman 2011. január 24. 21:30
  „Nézzük egy kicsit higgadtan a dolgokat, mert ismét kezdenek személyeskedésbe csapni a hozzászólások észérvek helyett. A probléma a cikk szerint a Thököly utca és a Sportcsarnok között áll fenn. Ez így is van, ezt mielőbb meg kell oldani. A szőregiek is elégedetlenek, pedig az érdekükben épült járdaszigetes gyalogátkelőhelyek miatt csak harminccal lehet valójában végigmenni a Thökölytől Szőregig. Ehhez képest az agyonajnározott újszegediek nem tudnak gyalogosan kilátogatni a temetőbe szeretteik sírjához, mert a Thököly utca végén megszűnik a járda. Van egy kanyarban lévő útkereszteződés és zebra a Hintalóval szemben, de addig nincs járda! Tehát nem saras, hanem NINCS! A piros rendszámú járművek legtöbbször a Thököly utca egyik háza előtt állnak a járdán. Az elkerülő út nem tudom hogy jön ide, de ha már szóba került, az csak a Deszk új osztásában levő telek és háztulajdonosoknak az érdeke, az Újszegedieknek biztosan nem, mivel a Fő fasor forgalma már így is túl nagy a lakótelep építés (Marostő V. és VI. ütem) és lakosságszám növekedés miatt. Mi köszönjük a képviselő asszonynak és társainak és köszönjük továbbra sem kérünk a deszki bekötő útból!”
 • 22. EAM 2011. január 24. 20:17
  „40 eve en is többször hazasetaltam ejszaka a 60-as es 60Y-os vonalon, egesz a
  "Szücs-Kovacs"-on tul a "Malom"-ig is neha.

  Soha nem volt saros az ut es nem is "aztam el..."

  :)))”
 • 21. gubanc 2011. január 24. 20:09
  „Továbbra is tartom azt az álláspontomat, hogy Pocsai Blanka képviselő asszony A Napfény-köznél szálljon le a 60-60/Y-ról és sétáljon haza minden nap.”
 • 20. deszkás 2011. január 24. 19:52
  „Úgy látom a 8as hozzászólásom a Szőregieket ki és meg akasztotta. Az eddig tett ajánlatom érdektelenség miatt visszavonom.”
 • 19. winnypeg 2011. január 24. 19:08
  „Én is szőregi vagyok és tényleg katasztrófa a Szőregi út. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ahol én lakom, van zebra. Egyébként úgy kezelik ezt a városrészt, mintha az itt élőknek nem számítana semmi. Újszegedet ápolják, Szőreg meg jó úgy, ahogy van.
  Az is hozzátartozik, hogy több, mint 30 éve két busz jár. Ami szépen lefedi a Magyar utcát és a Szerb utcát. Ez tökéletes, de azt nem értem, hogy miért kell mindkét busznak ugyanazon a hídon átmennie?! A Bertalan hídon is el lehetne jutni a Mars térre. (Harmadik járat is elférne - főleg reggel.) Makkosházán és Rókuson plusz egy villamost útvonalat beiktatnak, amikor tucatnyi tömegközlekedéssel el lehet jutni bárhova.
  Ezért írtam az elején, hogy Szőreg nem számít. Pedig Szeged szerves része. A tábla is így mutatja.
  Szőregiek írjatok, ha ti is így gondoljátok.

  Remélem megoldódik Katalin és sorstársai problémája IS.”
 • 18. deszkás 2011. január 24. 18:03
  „UNKNOWN! Ez nekem szólt ?(13hsz)”
 • 17. unknown 2011. január 24. 15:29
  „14. EAM 2011.01.24. 14:53

  Fiatal koromban - ötven éve - ha egy felvégi fiú/ha egy alvégi csubirkai fiú ment lányok ügyiben a másik faluvégre számíthatott rá, hogy az arra lakó konkurensektől verést kap. Néphagyomány alapon...”
 • 16. EAM 2011. január 24. 15:24
  „A "Rado"-t mindeg szerettem.”
 • 15. CID 2011. január 24. 15:12
  „Szőreg az Mignon, Szőreg :)”
 • 14. EAM 2011. január 24. 14:53
  „Te jo Isten...!

  Ha mar "Eletveszelyes a Szöregi ut", akkor milyen veszelyes lehet
  maga Szöreg...?”
 • 13. unknown 2011. január 24. 14:45
  „Katalin, gubanc és én csak a járdákról (járdákról, a francot, azok hiányáról) szóltunk, nem az autóútról!”
 • 12. bélás 2011. január 24. 14:36
  „amióta tranzit út, azóta az”
 • 11. CsImre 2011. január 24. 13:41
  „Ha nincs cikk, mikor takarítják le?”
 • 10. deszkás 2011. január 24. 12:42
  „Felajánlom a hölgynek hogy az autóból milyen ezt átélni a megkerülő út bemutatásával és esetleg egy nem elfogult újságiró részvételével saját költségemre. tothapi@citromail.hu”
 • 9. deszkás 2011. január 24. 12:31
  „CID! (7hsz) Azért sáros a járda mert szébuherált piros rendszámú járművek állnak meg RAJTA!”
 • 8. deszkás 2011. január 24. 12:28
  „Katalin úr/hölgy!Én is minden nap a Szőregi úton közlekedek és én MINDIG ahogy látom más magyar rendszámú is megadja az elsőbbséget (lehet kivétel persze) De felhivnám figyelmét hogy a közlekedésbe CSAK MAGYARORSZÁGON NEM mindenkire vonatkoznak a szabályok ÖNKÉNTES betartása! Ameddig (2013?) ez igy lesz addig semmin sem csodálkozom. A Deszkiek próbálkoztak megkerülő út épitésével de ez., köszönhetően a Szegedi FIDESZESEKNEK félig van kész.(reklamálni nálam lehet) Én sem szivesen közlekedek VIDEÓ val felszerelt gépkocsival mert ha történik baleset a kutyát se érdekli a MAGYAR autóst!!!!”
 • 7. CID 2011. január 24. 12:26
  „"a Thököly utca járdája végétől is sáros útpadkán araszolhatunk a hintalóval szembeni buszmegállóba." megesik az ilyen, ha valaki vidéken él :)”
 • 6. unknown 2011. január 24. 09:54
  „5. gubanc, azon részen már nem a képviselő asszony az úr, hanem egy képviselő úr a választási határok átrajzolása okán. A böcsületös neve Rózsavölgyi József. De hát nem csak itt, ezen járdákon a baj, hanem az általam már sokszor leírt helyen is: a Thököly utca járdája végétől is sáros útpadkán araszolhatunk a hintalóval szembeni buszmegállóba.”
 • 5. gubanc 2011. január 24. 08:41
  „Tragédia A Napfény köz megálló megközelítése a Margit utcán. Áll a víz, tökig ér a sár és megőrült sofőrök felvágták a kamaratöltést és a társadalmi munkában épült járdát.
  Érdemes lenne lefotózni és megjelentetni. A Holt-Maros még nem rendezett része csúrdultig víz alatt, mert
  a Margit utcában az átereszt kivették. Eredmény a pincék tele vízzel.
  Képviselő asszonynak melegen javaslom, hogy naponta legalább kétszer közlekedjen erre.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szórakozóhelyekkel egyeztetett a rendőrség - hétvégén már ellenőriztek

A pesti diszkótragédia miatt a szegedi vendéglátóhelyek üzemeltetői a tűzoltósággal és a rendőrséggel is egyeztettek. Tovább olvasom