Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Életveszélyes jégcsapok lógnak a belvárosban

Szeged - A tűzoltók csak életveszélyes esetekben verik le a jégcsapot, a veszélyelhárítás egyébként a tulajdonos feladata.
Ember nagyságú jégcsap lóg a Széchenyi tér északi sarkán, az egyik biztosítónak helyet adó házról: a közel 20 kilós fagyott víz ölni is képes. Az elmúlt hetek havazását nappali olvadás követte, majd az esti fagyokkal a háztetőkön megjelenő jégcsapok centiről centire vastagodnak. Szeged belvárosában egymást érik a gyalogosoknak szánt figyelmezetések: Vigyázz, jégcsap- és hóveszély!

Életveszély a magasból – akár 20 kilós jégcsap is zuhanhat a járókelőkre. Fotó: Segesvári Csaba
Életveszély a magasból – akár 20 kilós jégcsap is zuhanhat a járókelőkre. Fotó: Segesvári Csaba

Veszélyes a Posta épülete, a Feketesas utcai Korzó Zeneház villámhárítóján már a földig hízott a jég. A Kígyó utcai társasház erkélyeiről 20-30 centis jégcsapok leselkednek a gyalogosokra, arrafelé még a figyelmeztetés is hiányzik. Megírtuk: a tulajdonos felelősséggel tartozik az ingatlanáról lehulló tárgyakkal kapcsolatban, mindent meg kell tennie mások megóvásáért. Igaz ez a tetőről lezúduló hóra és az ereszről lepottyanó jégcsapokra is.

– A katasztrófavédelmi erők csak közvetlen életveszély esetén vonulnak ki ilyen beavatkozás elvégzésére, és akkor is csak középületekhez. Ugyanis ha csak Szegedet nézzük, akkor is legalább százas nagyságrendben kellene jégcsap-mentesíteni, amihez a vonatkozó szakmai és biztonsági szabályzók szerint minimálisan egy magasból mentő szer (létra, emelőkosár) és egy gépjárműfecskendő is kell. Ráadásul egy-egy beavatkozás költsége megközelíti a 100 ezer forintot is – tudtuk meg Tátrai Jánostól. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hangsúlyozta, akárcsak a járdák síkosságmentesítése, a jégcsapok eltávolítása is a tulajdonos felelőssége.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigit és embert is csempésztek

A 85 ezer doboz, 90 millió forintot meghaladó értékű cigarettát lefoglalták, a 2 török és 8 szír állampolgárt pedig átadtak a határrendészeknek. Tovább olvasom