Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Életveszélyesek a szegedi bányatavak

Az egyik szegedi bányatóban tizennégy méteres mélység is létezik – ugyanakkor felelőtlen emberek kánikulában rendszeresen megkísérlik itt a fürdőzést, minden tiltás ellenére. A Sándorfalvi-tó viszont valóságos strandolóparadicsom.
– Halőreink legfőbb feladata ilyenkor, kánikulában, hogy távol tartsák a repülőtéri tavaktól a fürdőzni akarókat. Gyerekek, felnőttek egyaránt rendszeresen megkísérlik itt a fürdőzést – mondja Schreiter Tibor, a vizeket kezelő Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület ügyvezető alelnöke. Az egykori agyagbányászat során létrejött tavakon életveszélyes a fürdőzés – és szigorúan tilos. A fürdőzni akarók távoltartásáról az egyesület gondoskodik. Ez nem könnyű feladat: a fürdőzést és a vízi sportokat tiltó táblákat valakik időről időre ellopják, így életveszélybe sodorják a tavakat nem ismerőket. Már közvetlenül a partszélben is két-három méter mély a víz – aki belelép, azonnal elbuggyan. Fejest ugrálni különösen veszélyes: a rendkívül mély tavakon hőrétegződés alakul ki: a felszíni réteg langyos, másfél méteren alul viszont annál hidegebb, és a szív könnyen görcsöt kap az ilyen vízben. A legmélyebb a tavak közül a Keramit: az egyik pontján eléri, két másik pontján megközelíti a tizennégy méteres mélységet.

Haláleset mostanában szerencsére nem volt a tavakon, a kilencvenes években azonban kettő is, a Gumis nevű vízen. Egy ejtőernyős kisfiú a levegőből zuhant a tóba, egy kislány pedig fürdőzés közben vesztette életét.

– Elképesztően felelőtlenek az emberek – mondja az ügyvezető alelnök. Egy húszfős társaság alig akart fölhagyni a fürdőzésre készülődéssel, mikor meglátta őket. Még egy kétéves kisgyereket is be akartak vinni a vízbe. Mikor rájuk szólt, durván válaszoltak, azután közölte velük: épp ott készülnek fürdeni, ahol egy kislány nemrég vízbe fulladt. Ekkor elcsöndesedtek, megköszönték a figyelmeztetést, és elmentek.

A Sándorfalvi-tavon – mely az egyesület tulajdona – viszont élénk strandélet alakult ki az utóbbi években; a tó fürdőzésre alkalmassá tett részét a Strand Bt. bérli. Teraszos homokpart, gyerekek fürdőzését is kitűnően lehetővé tevő pancsolórésszel, kristálytiszta, egészségügyileg is folyamatosan ellenőrzött minőségű vízzel – ez jellemzi az itteni körülményeket. – Hétvégenként öt-hatszázan strandolnak itt, főleg szegediek, s hét közben is sokan járnak ide – mondja Ludányi Márton a bt. képviseletében. A tó strandrésze körbekerített, büfék, öltözők, mólók várják a strandolókat.

Gyakori: az apa pecázik a tó horgászatot szolgáló részén, az anya és a gyerekek strandolnak. Az egész család kitűnően el tudja tölteni itt az időt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbocsátották a pickeseket

Kiadták a papírokat, és kész – mondták azok a tegnap óta már csak volt pickesnek számító… Tovább olvasom