Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Elfoglalják az iskolák a sportlétesíményeket

Szeged - Vannak sportlétesítmények, amelyeknek kifejezetten jót tett a mindennapos testnevelés bevezetése: üres időszakaikat most feltöltik a diákok. Mások azonban kezdenek túlterheltté válni, az uszodákban például most már a fizető nagyközönség egyre nehezebben talál helyet. Az iskolák keresik a tornatermen kívüli lehetőségeket, az anyagiaknál azonban mindig elakadnak – nem kérhetnek ugyanis pénzt a szülőktől.
A mindennapos testnevelés bevezetése – sokszor megírtuk – hatalmas terhet jelent az iskoláknak. Idén már hat évfolyamon – az elsőn, másodikon, ötödiken, hatodikon, kilencediken és tizediken – kell biztosítani mindennap testnevelésórát, amelyből maximum kettő váltható ki egyéb sporttevékenységgel – például sportszervezeti edzéssel. További kettő azonban szintén „letudható" egyéb oktatásszervezési formákkal, amelybe a néptánc éppúgy beletartozik, mint a séta. Ezeknek azonban sok értelmük nincs, legalábbis azt a célkitűzést figyelembe véve, hogy mindennap sportolniuk kellene a diákoknak. Ezért egyre több intézmény keres olyan lehetőségeket, amellyel saját tornatermeik kapacitását sem feszítik a végletekig, mégis aktívan sportoltathatják a gyerekeket.

Tumultus a medencében. Iskolaidőben a diákokon kívül gyakran senki más nem fér el a szegedi sportuszoda úszósávjaiban. Fotó: Frank Yvette
A szegedi jégpálya délelőtti forgamának kifejezetten jót tett a mindennpaos testnevelés bevezetése.
Fotó: Frank Yvette

Általános elv, hogy a mindennapos testnevelés kivitelezése során díjfizetési kötelezettség a szülőkre nem hárulhat, ezen belül az intézmények maguk döntenek arról, hogy szakmailag mely mozgásformákat és milyen keretek között, hol valósítanak meg – mondta el Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a szegedi tankerület igazgatója. Hozzátette: már több önkormányzattal megállapodás született a meglévő sportlétesítmények használatáról vagy kedvezményes igénybevételéről.

Megyei létesítmények

Az iskolák tornatermein, csarnokain kívül Hódmezővásárhelyen a Gyarmati Dezső Sportuszodát, a Török Sándor Strandfürdőt, a városi stadiont (atlétika, labdarúgás), a Hódtói Sportcsarnokot– amely egyébként a Németh László Gimnázium és Általános Iskola „tornaterme"– a Hódtói Sportcentrumot és december 1-jétől a jégpályát használják a mindennapos testnevelésre. Csongrádon az ifjúsági ház edzőterme, az uszoda, valamint futásra a környező utcák, parkok állnak a sulik rendelkezésére. Szentesen a Dr. Papp László Sportcsarnok, a Széchenyi ligeti uszoda és rekortános futópálya, a Pusztai László Sporttelep (atlétika, foci), időnként egy maszek konditerem, valamint a jégpálya szerepel a kínálatban, míg Makón a Hagymatikum tanuszodája, az Erdei János Sportcsarnok és alkalmanként az Erdei Ferenc téri sporttelep szolgálja a mindennapos testnevelést.

Akik fizetővendégként próbálnak mostanában egy-egy sportközpontba bejutni, valószínűleg tapasztalják ennek eredményét. A leglátványosabb az uszodák terheltsége: napközben mostanra meglehetősen nehéz olyan időpontot találni, amikor ne lenne telt ház.

– Az egyesületek, az iskolák és a nagyközönség is igényt tart a sportuszoda pályáira, a lehetőségeink viszont szűkösek. Ebben a helyzetben igyekszünk mindenkit kiszolgálni, de vannak időszakok, amikor a nagyközönségnek már nincs hely – fogalmazott Károlyfalvi Zsolt, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az is minden esetben egyedi, hogy egy iskola fizet-e, és ha igen, mennyit a pályahasználatért, az új rendszer pedig még csak most körvonalazódik.

A SZUE-ban is több sávot lefoglalnak mindennap az iskolák reggel 7 és délután 3 óra között, de marad úszósáv is szabadon ebben az időszakban. – Mivel a kezdetek óta van nálunk támogatott iskolai úszás, a mindennapos testnevelés bevezetésével sem lett a SZUE túlzsúfolt. Maximum 10 százalékkal nagyobb azóta a kihasználtságunk – mondta el Szabó Mihály, a Napfényfürdő Aquapolis ügyvezető igazgatója. Hozzátette: mivel többségében önkormányzati cégről van szó, igyekeznek teljesíteni a város kéréseit, vagyis az iskoláknak helyet biztosítani amellett, hogy az üzleti érdekeiket is szem előtt tartják.

A szegedi jégpálya délelőtti forgamának kifejezetten jót tett a mindennpaos testnevelés bevezetése. Fotó: Frank Yvette
Tumultus a medencében. Iskolaidőben a diákokon kívül gyakran senki más nem fér el a szegedi sportuszoda úszósávjaiban.
Fotó: Frank Yvette

A jégpályával már más a helyzet: ott a délelőtti időszak eddig nem volt kihasznált, így jót tett a forgalomnak a mindennapos testnevelés bevezetése. Ide kifejezetten csábítják az iskolákat kedvezményes bérletekkel – bővítve egyúttal a sportolási lehetőségek körét.

Teniszklub és az anyagiak

Jót tett az iskolákkal való együttműködés a Szeged Városi Tenisz Klubnak is. Igaz, ott egyelőre nem a mindennapos testnevelésnek, hanem egy pályázatnak köszönhetően sportolhatnak a diákok. – A Vörösmarty Mihály Általános Iskola és a Tisza-parti Általános Iskola közel 60 diákja jár hozzánk teniszezni, ennek költségei jövő augusztusig biztosítottak – mesélte Hajdú József szakmai vezető. Hozzátette: más iskolából is érdeklődtek már, de az anyagiaknál mindig elakadnak a tárgyalások: az iskolákon nagy a nyomás, hogy megoldják a kialakult helyzetet, de ehhez plusz anyagi forrásuk nincs. – Pedig kapacitásunk van. Napközben két teljes iskola igényét minden gond nélkül ki tudnánk elégíteni úgy, hogy edzőt is biztosítunk.

Olvasóink írták

  • 2. Horovic1 2013. november 23. 08:09
    „Megérdemelné Szeged az új uszodát.”
  • 1. norad 2013. november 21. 19:34
    „Hogy lehet leírni ilyen marhaságot, hogy a néptáncnak nincs sok értelme???!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kidobott siket, vak kutya keresi szerető gazdáját

Nem, ez sajnos nem hirdetés. A szomorú valóság... Tovább olvasom