Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Elfújta a szél a családi vagyont

Szeged - Egy valamikor virágzó kertészet kalapács alá kerül. A szegedi, Tompai kapu úton lévő komplexum értéke 350 millió forintra tehető. De jó, ha ennek az árnak a tizedét megkapják a tulajdonosok. A tulajdonos szerint 60 milliós családi ház 15 millióért kelt el.
– Szinte minden festményt elvittek – mutatott az üres falra Dávid Lászlóné. – A háromszázezres csillárt tízezer forintért vitték el, ahogy a több százezer forintot érő hűtőnket húszezerért. Aztán a hűtőt új tulajdonosa hetvenezerért felajánlotta visszavételre – tette hozzá Ilona, akinek tegnap a Tompai kapu úton lévő házát is elárverezték a feje fölül.

Orsi (balra) és édesanyja a családi kandalló előtt. A virágbirodalomból már csak hamu maradt Fotó: Frank Yvett

Az aukció Szegeden egy Sóhordó utcai végrehajtói irodában zajlott, tegnap délelőtt. Az épület környékén márkás autók sorakoztak.

– Tessék csak bemenni – szólt oda udvariasan egy kopasz fejű, bőrkabátos, kigyúrt férfi. – Nyilvános az árverés – tette hozzá mosolyogva. Az aukció gyorsan zajlott: a lakott házra csupán ketten licitáltak. Dávid Lászlóné – szerinte hatvan-hetven milliós családi háza – tizenötmillió forintért, két – a ház körül lévő – bekötő út pedig másfél millióért kelt el. Összesen tizenhat és fél milliót kapott. Míg a ház mögött lévő, több ezer négyzetméteres kertészetre nem akadt érdeklődő.

A száraz rózsákat mutatja Orsi, aki egykor egy németországi elitgimnázium diákja volt. Most nulláról kezdi Fotó: Frank Yvett

– Egy-két éve háromszázötven milliót adtak volna az egész komplexumért, de a férjem fiaival – akik kéthatod arányban örökösök – nem tudtunk megegyezni. Most egy fillért sem fogunk látni: se én, se ők – mondta szomorúan Ilona, aki Orsi nevű lányával márciustól albérletbe költözik. A fönnmaradó adósságot kénytelen hosszú évekig törleszteni.

– A férjem 2004 márciusában halt meg. Jól menő virágkertészetünket éppen a tragédia előtt kezdtük el bővíteni. Bankoktól és magánszemélyektől összesen 164 millió forintot vettünk fel hitelbe – mondta a kandalló előtt állva Ilona. Huszonegy éves lánya, Orsi fényképalbumot vett elő, hogy megmutassa, milyen volt a ház és a kertészet fénykorában. Ma csak a szekrények és az bútorok helye látszik az üres házban. Férje halálával Ilona depressziós lett és a kertészet is tönkrement.

Az árverés játékszabályai

Az árverést a végrehajtó az irodájában tartja meg, melyről kép- és hangfelvétel készül. Az árverésen az licitálhat, aki az árverési hirdetményben megjelölt összeg 10 százalékát a helyszínen befizeti. Az árverésen a kikiáltási ár azonos a becsértékkel. Ha ezen az értéken nincs licit, akkor a végrehajtó fokozatosan leszállítja a kikiáltási árat a becsérték feléig – tudtuk meg Cseh Attilától, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettesétől. Sikertelen árverés esetén második árverést kell tartani.  
– Egy reggel kimentem az üvegházba, elküldtem a munkásokat és elzártam az öntözőcsapokat. Az elhervadt rózsák azóta is ott vannak – mondta az asszony, aki hozzátette, hogy férjét még el sem temették, a hitelezők már az ajtón kopogtattak. Egészen véletlenül, tegnap épp az egyikük vette meg a házat – negyed áron.

Orsi Németországban járt gimnáziumba, azonban édesapja halála után hazajött, megszakította tanulmányait és elment dolgozni. Most újra kezdte a tanulást, idén érettségizik.

– Engem nem érdekel a sok pénz, annak ellenére, hogy pénzügyi befektetési tanácsadó szeretnék lenni – mondta Orsi, miközben az üresen álló üvegházakon vezetett végig. – Új életet szeretnénk kezdeni, teljesen nulláról – tette hozzá a lány a száradt rózsák között.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. szi201247 2012. november 20. 19:58
  „Hát az élet bizony megy tovább (szerencsére), a hiénák meg éberen vadásznak az ilyenekre”
 • 31. egy kívülálló 2008. július 08. 19:55
  „Az én véleményem, hogy egy család teljesen tönkre ment, mert meghalt a családfő. Én haladékot adtam volna a családnak és segítettem volna öket ez még befektetés alapon Szegednek is jó lett volna mert a komplexumnak híre is volt és jol is ment én mint Pesti lakos is ismertem ezt a vállalatot és családot. A végrehajtónak is igaza van az is szar érzés ha neki ki kell adnia a pénzt meg az is szar ha elkell venni azt. Itt több ember is hibás, de nem adnám el valakinek a vagyonát ugy hogy az az 1 tizedét se érje meg. Vagy egybe vagy sehogy. Meg ha még nincs eladva ki se költöztetném öket, mert az még az ő házuk nekik is kell lakniuk valahol. Emberek vagyunk nem állatok. A család mindenét eladta csak azért, hogy mindent megtegyenek, hogy a végrehajtóhoz ne kerüljenek. A halálra nem lehetet számítani így egy biztos profitú cégre vették fel a hitelt. Persze ez nem mentség. De probálják meg maguk is átgondolni önök mit tennének ha ez történne magukkal. Elvesztenék a férjüket vagy a feleségüket. Önök, hogy szednék össze magukat. önök mit várnának. És a segély amit kap ilyenkor egy család azt mindenki tudja hogy röhelyesen kevés föleg a mai gazdaságot tekintve. Jol el van cseszve ez az egész. A végrehajtó helyében én hagynám, hogy a család is árulja a saját házát, mert így több esély van. Vagy valahogy elrendezném, hogy mindenképp jobb legyen a helyzet. Szerintem több megoldást is lehetne találni a dologra.”
 • 30. a végrehajtó 2008. február 02. 16:47
  „Egyetértek rebellis hozzászólásával!Ez a cikk valóban csak hangulatkeltésre alkalmas,és tele van valótlansággal.(Bár az újságíró az árverésen végig jelen volt,másnap reggelre már biztosan megkopott a memóriája pld.: nem az egész ház lett elárverezve,csak az eszmei fele, és az is lakottan. )Ebben az országban képtelenek az emberek megérteni,hogy ha a hatóságok határozatainak önként nem tesznek eleget, akkor a jogosult végrehajtást kezdeményez,és ott bizony vagyoni kényszer érvényesül.Nem értem azt sem, hogy miért csak arról az oldalról van megközelítve ez a téma,hogy az adóst sajnáljuk.Arra senki nem gondol,hogy milyen érzés az ,ha neki tartoznak.”
 • 29. rebellis 2008. február 02. 12:54
  „Előre bocsátom, hogy nagyon sajnálom a családot, de a cikkből számomra az derül ki, hogy sajonos részben ők is tehetnek a mosatani "tűzről". A hitel felvételnél az a jó,l ha minden tárgy "jól fel van értékelve". Az értékbecslők nagyon sokat tudnának mesélni ezekről a kis trükkökről, amit persze mindenki természetesnek vesz, ha hitel akar felvenni, hiszen így nagobb összeget fog kapni. Sajnos a következményekkel meg nem számolnak. Sajnos azt kell mondani, hogy a pénz piac is piac, ugyanazt csinálják, mint a Mars téren a vevők, meg a kofák. A vállalkozás hirtelennek tűnő felszámolása is furcsa, nem volt senki, aki mentálisan segített volna az asszonynak?? Hol voltak férj gyerekei?? Miért nem kereste meg a DM?? Így lett volna kerek a történet, persze ehhez ÚJSÁGÍRÓ kellene, akinek fontos az IGÉNYES tudósítás. Ilyenek nincsenek a dm-nél. Ez a cikkk sajnos csak az indulatok felkeltésére alkalmas. Mégegyszer sajnálom az egész családot, sok sikert a talpra álláshoz, illetve túléléshez.”
 • 28. Tóth Judit 2008. február 01. 21:30
  „Minden ember egy utolsó féreg, aki mások kárán akar felkapaszkodni, és árverésen vásárol. Bízom benne, hogy a pokolra kerülnek a végrehajtókkal együtt. Ehhez a munkához gyomor kell, és kellő becstelenség.
  Kívánom, hogy éljék át azt, mint akit ilyen helyzetbe juttatnak.
  A befektetőknek meg üzenem: Úgy adjanak kölcsön, hogy mérlegeljék a kockázatot is. Ne utólag szedjék el másnak a házát. A tőzsdén kinek a vagyonát happolják el?
  És nem azért mondom, mert volt benne részem. Hál´ istennek nem.”
 • 27. 140 2008. február 01. 13:29
  „met, Te aztán jól megaszontad ám!!!!
  Tipp: nem kell szóba állni az uzsorásokkal!”
 • 26. met 2008. február 01. 12:42
  „miért van ez ebben a tetves országban hogy akis válalkozókat megölik ezek az uzsorás gyökér fattyúk aki adják a hitelt de nem szolnak semmit az apróbetűs részről gólyót mindegyiknek”
 • 25. ukuku 2008. február 01. 01:51
  „Én is hasonló cipőben járok, bár ennyire nem súlyos a helyzetem, mégis nehéz helyrerázódni, főleg ha még társul hozzá 1000 másik gond is. Én sok erőt kívánok a családnak a folytatáshoz, és vigyázzatok egymásra.”
 • 24. AN 2008. január 31. 16:03
  „Alma, Te meg kezeltesd magad.
  Az árverések így mennek mióta az eszem tudom! Ehhez nem a mostani kormánynak van köze, ez pont így ment a fidesz alatt is.
  Komolyen, szégyenlem magam miattatok. Ezért nem tudott már késtszer nyerni a jobb oldal, mert az ilyen beszólások, mint a tiéd, elfordítják azokat, akik nem birják a nyálverést!
  Komolyan, több kárt csináltiok, mint hasznot.
  Vagy a szocik pénzelnek benneteket?”
 • 23. alma 2008. január 31. 15:03
  „Azért ilyen ez az ország mert ilyenek a vezetői is! Ha fent lop, csal, hazudik mindenki akkor miért várjátok, hogy a kis ember tisztességes legyen!
  Felfordult a társadalom! Az alja van felül!
  Bűnözők!”
 • 22. pajzanó 2008. január 31. 14:21
  „Orsit és a családját sajnálom,kitartást és sok sikert kivánok nekik.A két fiu örökösnek pedig kivánom, hgy a zsugoriságuk vigye a hajléktalan szállóra őket.”
 • 21. ingatlanos 2008. január 31. 13:09
  „Nagy Istvánnénak!
  Úgy tünt, hogy örülök a szerencsétlenségüknek?
  Nem erről van szó.
  Arról van szó, hogy az emberek többsége(nem túlzok!) nem méri fel azt, hogy mekkora kölcsönt vehet fel. Ezt sajnos szakmámból adódóan nap mint nap látom.
  Nem ismertem ezt az embert, de abból, hogy ekkora gyerekei vannak, gondolom, hogy valahol az 50 és 60 év között lehetett. Ebben a korban már nagyon meg kell gondolni, hogy mekkora hitelt vesz valaki a nyakába.
  Egyszerűen "le kell húzni a redőnyt".
  Eddig ennyi értem el, ezt kell továbbvinji. Fejleszteni csak akkor, ha erre meg van a pénz, vagy egy olyan háttér (gyerekek), amire lehet számítani.”
 • 20. Mil 2008. január 31. 11:38
  „Princz megússza a havi fizetése felével, hogy eltapsolt vagy 100 yardot.. A Kulcsárral is mi van? Őrízgetik otthon vagy mi?”
 • 19. babraka 2008. január 31. 11:37
  „Mindenki kizárólag csak saját magára számíthat. A végrehajtás undorító, nyilván a törvény is hibás, de az értékbecslés exhas megy, és a becsült ár negyedéért már viheted. Az ilyen, aki felajánlja viszavételre a holmit, folyton ott van, ez a "szakmája". Ezt a végrehajtónak meg kéne akadályozni, hiszen, ha valaki vissza tudja vásárolni a holmiját, akkor ugyanúgy licitálhatna rá maga is, vagy az ő megbízottja:(((

  Szerencsétlen hülye, aki becsületes, és arra számít, hogy hivatalos eljárásban tisztességes, méltányos a másik fél. Ez az asszony simán eltehette volna a festményeit, a csillárját, a hűtőjét ésatöbbi!!!! Tudta, amikor bajba jutott, hogy elveszik tőle, amije csak van, mégsem rejtette el. Most tízezer forintokért vitték el a több százezres berendezéseit......... Ez a végrahajtásnak, a végrehajtónak sem lehetne az érdeke!
  Bezzeg Stadler, aki tudtommal teljes vagyonelkobzást kapott, simán lenyilatkozza a médiában, hogy volt egy kis elrakott pénze, és azzal indította újra az üzletelést, mikor kiekrült a börtönből. Meg látja is,aki nem vak, hogy az óriási smukkjai is ottmaradtak az ujján:(

  Az "ingatlanos" tanácsai jók, köszi! Kiegészíteném még annyival, hoyg nem árt ha a családfőnek van életbiztosítása vagy valami ilyesmi.”
 • 18. Mil 2008. január 31. 11:34
  „Sajna eljutottam idáig. Nemrég még nem így láttam, de kinyílt a szemem, sokat netezek :) Na meg idősödök, komolyodok és bölcsebb leszek :) Mondok egy példát: én pl. korábban el nem tudtam képzelni, hogy ha valakit elítélnek és börtönbe kell mennie, de nem megy, ne keressék tűzzel-vassal. Erre tessék, nem oyan rég volt a Kék fényben riport erről a témáról, hogy gyakorlatilag szarnak rá a rendőrök! Nem keresik őket, mert nincs rá kapacitásuk, idővel meg elévül a büntetés.. NA meg itt Szegeden is volt egy csóka, aki még a jogra is beiratkozott, de hallottam olyanról is, hogy a BKV-nél buszt vezetett az illető, közben meg börtönben kellett volna csücsülnie.. Szóval röhej ez az ország. Tényleg azt látni, hogy mindenki szarik mindenre, mindenkire csak a saját kis piti ügyei érdeklik, csak a saját pecsenyéjét sütögeti. Bassza meg, így nem tud működni egy államszervezet. A tizenéves gengsztereker simán elengedik, egy komplett erdő kivágása nem bűncselekmény, felemelik a szabálysértési határt, hogy kevesebb legyen a bűnügy, büntetőeljárás, ha valaki meglegyint egy cigányt, rasszista támadásért ül, ellenben nézzétek meg majd az olaszliszkai ügy végét: a 8-ból ja ha 3-mat el fognak ítélni, és még lehet hogy sokat is mondtam. A Táncsos ügy is elég gyanús nekem, simán el tudom képzelni, hogy ártatlan, a móri baklövés után már mindent. Még lehetne sorolni hosszan..”
 • 17. TIR 2008. január 31. 11:16
  „Mil!

  Elég hardcore gondolatok ezek első olvasásra...de újra elolvasva azt kell mondanom igazad van.

  A hatóság az utolsó, aki a füle botját is mozdítja, legyen bármiről is szó. Mert a felduzzasztott bürokráciában szétoszlik, jobban mondva szétfoszlik a felelősség.

  Senki semmiért nem vállal felelősséget, ez itt a durva.”
 • 16. Mil 2008. január 31. 11:00
  „Én nem látok fényes jövőt ennek az országnak. Lecsúszunk Albánia szintjére jobb esetben, rosszabb esetben pedig a harmadik világba. A cigányokat szaporítják és engedik neki a gátlástalan bűnözést. Mondjuk, a bűnözést mindenkinek engedik. A becsületes, tanuló, dolgozó polgárokba pedig ott rúgnak és akkorát ahol és amekkorát csak tudnak. A vállalkozni akaró elé 1000 féle akadályt gördítenek, és lehúzzák ahogy csak tudják. Hogy legyen miből adni a cigóknak, mutyizóknak. Márpedig ez a hozzáállás nem fog jóra vezetni. Jó esteben elszakad a cérna, és lesz valami forradalom-szerűség elitváltással, és talán valamennyire jó pályára állítják az országot, rossz esetben lecsúszunk a harmadik világba.
  Ha belegondolsz rettenetes üzenete van ennek a hatósági, politikai hozzáállásnak: "ne dolgozz, mert nem éri meg, és ott húzunk le ahol csak tudunk, viszont szemet hunyunk a mutyízás, bűnözés felett"”
 • 15. alma 2008. január 31. 10:22
  „Jellemző a mai magyar helyzetre. Felépített és dolgozott egy család, munkát és megélhetést biztosított néhány embernek és egy tragédia után a maffia ráteszi a kezét a vagyonra!
  Lop ebben az országban boldog boldogtalan.
  De mi lesz ha már nem marad mit lopni?”
 • 14. Mil 2008. január 31. 10:18
  „Csak hogy folytassam a sort: ebben az országban simán lehet a tőzsdén bennfentesen kereskedni, minden érdemi következmény nélkül. Simán lehet milliárdokat elsíbolni, szintén komoly következmény nélkül, simán lehet bevallottan hazudozni, következmény nélkül, simán lehet börtönbe nem bevonulni, a kutya nem keresi őket. A külföldi kamionosknak simán lehet 80-nal végigdöngetniük lakott területen-szintén gond nélkül. Stb stb. Az igazságszolgáltatás is vicc. Lásd a móri úgyet meg a Tánczos ügyet..
  Akkor pont az árverési maffián kell csodálkozni?? Ugyan, ez teljesen természetes idehaza.”
 • 13. Nagy Istvánné 2008. január 31. 10:16
  „ingatlanos: a cikkből kiderült, hogy a felvett hitel fedezete nemcsak az ingatlan, hanem a hatalmas érétékű vállalkozás-komplexum is volt. A család tragédiája megrendeítő. A sorozatot úgy tűnik a családfő elvesztése indította el... A lány újrakezdési szándéka hihetetlen erőről tanuskodik. Csak remélni lehet, hogy az ő hozzáállása az anyát is felemeli a megsemmisülés, tehetetlenség érzetéből. Tapasztalatait pedig megosztja gyermekével. Sok sikert ,erőt kívánok nekik!”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többen fizetnek üdülési csekkel

Csak Csongrád megyében tavaly közel nyolcvan százalékkal több üdülési csekket vásároltak a… Tovább olvasom