Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Elhanyagolt a Sárga üdülőtelep

Pusztul a szegedi Sárga üdülőtelep. A kint élők szerint legalább százan árulják a nyaralójukat. Vevők is akadnak, de lassan cserélnek gazdát az ingatlanok. Egymillió forintért is lehet kapni vityillót, de akad, aki hatmillióra tartja a hétvégi házat. Mindenki az árvíztől tart.
Könnyű nyaralót vásárolni Szegeden az ártéri üdülőtelepen. Óriási a kínálat! Kalmár Antal szerint legalább száz házat árulnak. A nyugdíjas férfi hét éve 860 ezer forintért vette a gát tövében a házikóját, amit 2003-ban másfél millióért kértek. Nem adta, de kétmilliónál már elgondolkodna. Ő azok közé tartozik, akik az árvizek pusztítása ellenére kitartanak.

– Van itt több olyan nyaraló is, ahol legalább hat éve egy lelket sem láttam – jegyzi meg a férfi. Elhagyatott házikók sorakoznak egymás mellett. Ezek tetői a tavalyi árvízkor éppen csak kilátszódtak a víz alól. Málladoznak a falak, az udvaron magas iszapréteg tornyosul. A tavalyi áradás után sokan feladták, és nem foglalkoznak a vityillójukkal. Bucsek József viszont – a hetvenes árvízből tanulva – harminc éve három, egyenként hatvannyolc tonna tömegű vasbeton talpazatra építette házát, amelynek első szintje a töltés fölé emelkedik.

– Károm volt, de nem akkora, mint másoknak – jelenti ki az egykoron építésztechnikusként dolgozó nyugdíjas férfi, aki megérti azokat is, akik szabadulnának a hétvégi házikóktól.

Újjászületés előtt

Az Aranypart utcában található a Tisza Volán üdülője. Nagyon rossz állapotú: az ablakokban nincs üveg, az épület olyan, mintha rogyadozna. Azt hinné az arra járó, hogy gazdátlan. Csécsei József, a Tisza Volán Dolgozói Alapítványának kuratóriumi elnöke viszont a rémhírt cáfolja: az ingatlan nem eladó. A jövő héten megkezdődik a felújítás. Azt mondja, másfél, kétmillió forintot fordítanak a rekonstrukcióra.

Számtalan „eladó" feliratú táblát látunk a kerítéseken. Felhívunk néhány telefonszámot, a tulajdonosokkal való beszélgetésből kiderül, szeretnék megkapni az árát a nyaralójuknak.
– Van kereslet – mondja Nagy József, akinek kis háza közvetlenül az egyik halászcsárda szomszédságában található. A bontásra ítélt épületért és telekért legalább másfél millió forintot kér. Azt mondja: naponta van egy-egy érdeklődő, de egyelőre komoly vevőre még nem akadt. A 82 éves Domonkos Józsefné kitűnő állapotban lévő, árvácskákkal felvirágozott ikerházát hatmillió forintért árulja.
– Több jelentkező is akadt, de általában részletre vinnék el a házat – említi az idős asszony.

A Sárga már nem régi: sok a lepusztult, elhanyagolt épület. Az utcák sarasak, a fák ápolatlanok, több helyen kupacokban áll a szemét. Nagyon kevesen csinosítgatják a házuk környékét. Közéjük tartozik Czinege Péterné, aki már húsz éve ápolja a Sárgán a nyaralóját. Ő úgy tudja, már egymillió forintért is lehet kapni vityillót, amit először persze buldózerrel le kell túrni. Úgy hallotta, hogy a jobb állapotúakért három-négy milliót is elkérnek a tulajdonosok. Véleménye szerint, az emberek vagy nem mernek az árvizek miatt a házak felújításába, modernizálásába befektetni, vagy nincs pénzük.

Nagy László egész évben kint él a Sárgán, azt mondja, minimálisat fordít a ház állagának megőrzésére. Csak arra vigyáz, hogy ne essen be az eső.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kráter a Kárász utcán

Hat éve, a Kárász utca felújításakor csak megerősítették a csatornát. Most megrepedt egy vízelvezető… Tovább olvasom