Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Elhunyt Komlóssy Erzsébet

Életének 81. évében elhunyt Komlóssy Erzsébet Kossuth-díjas operaénekesnő, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze.
Salgótarjánban született 1933-ban, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után az Operettszínház kórusában kezdte pályafutását. Szegeden lépett színpadra először szólistaként: Kodály Székelyfonójának Háziasszonyaként. 1955-ben a Szegedi Nemzeti Színház operatársulatának tagja lett, de már 1956-ban beugróként debütált az Operaházban Ulrica szerepében Verdi Az álarcosbál című operájában.

Hamarosan szerződtette is nemzeti dalszínházunk, amelynek vezető magánénekeseként elénekelte szinte az összes jelentős mezzoszoprán szerepet. A 60-as és 70-es években vált sztárrá, pazar hangját külföldön is csodálták, fellépett Berlinben, Rómában és Londonban is. 1969-ben Rómában Az álarcosbál felvételén Montserrat Caballé volt a partnere.

1968-ban Örzse szerepében vele készült Kodály Zoltán Háry János című daljátékának első nemzetközi minőségű lemezfelvétele, 1974-ben pedig Erkel Ferenc Bánk bán című operájának televíziós változatában Gertrúd királynét alakította – generációk számára ő vált mindkét szerepben az etalonná. Örzsét és Gertrúdot többször is óriási sikerrel énekelte a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán.

A Dóm téren Amnerisként és A cigánybáró Cziprájaként is elbűvölte a közönséget. Kiváló hangi adottságaihoz remek színészi képesség is párosult. Emlékezetes alakítást nyújtott Carmen és Azucena szerepében is, énekelt Szokolay Sándor Vérnász és Hamlet című operáinak ősbemutatóján.

Sok fiatalt tanított, köztük a világhírűvé vált Miklósa Erikát. Szegeden a Simándy-énekverseny indulásakor részt vett a zsűri munkájában. 2007-ben a közönség szavazatai alapján a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a fiatalkorú bűnöző

249 fiatalkorú ellen emeltek vádat tavaly Csongrád megyében. Tovább olvasom