Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Elhunyt Nagy Albert

Szeged - Szárnyon jár a rossz hír – így a mondás. „Meghalt az Öreg" – járta be Szegedet az elmúlt hét végén a mondat. Szinte mindenki így hívta: Öreg. Pedig dehogy volt az, 68 évesen, még az utolsó napjaiban is többet dolgozott, mint akármelyik harmincas.
Meghalt Nagy Albert. 50 évvel ezelőtt szervezte meg első néptáncegyüttesét Gyomán; három híján 40 éve működött Szegeden. Generációkat tanított a táncra. Táncra? Gyakran mondogatta: nem elég tudni, melyik lépés következik! Ismerni kell, hogyan éltek, miként gondolkodtak a régiek. Tudni kell becsülni emberségüket, tisztességüket, egész mentalitásukat. Ettől lesz autentikus a tánc, nem pusztán a mozdulatok hűségétől. Tanította a szokásrendszert is, vitte a gyerekeket a helyekre, ahol még eredetiben láthatták a táncot, hallhatták a zenét, vendégül látta az úgynevezett adatközlőket, néniket, bácsikat a világ eldugott helyeiről, akik még őrizték a múltak szépségeit.

Folyton szervezkedett. Lótott-futott, harsogott. Az élete volt az együttes, klasszikus nevén a Szeged Táncegyüttes; a név az idők során változott, mindig bele kellett venni a fenntartót, de a lényeg maradt: gyerekek, csak pontosan, szépen! Mutassuk meg a világnak, micsoda kincs a mi hagyományunk! És mentek, szerepeltek, felléptek, fesztiváloztak itthon, külföldön. Amit ma PR-nak nevezünk, arra Nagy Albertnek nem maradt ideje – mégis megismerte a szegediek néptáncát ország-világ. Szegediek? 8 másik Csongrád megyei településen tanított, táborokat szervezett Erdélyben, a Bánságban, 9 Temes megyei, 5 Bihar megyei helységben oktatnak a tanítványai – akik egyébként az egész országban is jelen vannak.

Mindent akart, és mindenből a tökéleteset – nem bírta a tempót a szíve. Amíg lesznek néptáncosok, népzenészek, emlékeznek rá.

Június 19-én 12 órakor lesz a gyászszertartás a Belvárosi temetőben.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. extancos 2009. június 20. 17:11
  „Ez a cikk pedig - sokak szerint - nem sikerült túl jól. Kár!”
 • 39. extancos 2009. június 20. 17:08
  „Aki nem ismerte Berci Bá´-t az ne írjon, tényleg. Mi, akik ismertük, elismertük, szerettük, elfogadtuk néha kemény stílusát, mi pedig szépen emlékezzünk itt rá! Büszkék vagyunk együttesünkre, arra, amit ő tanított nekünk.
  Nellinek és "Kis" Bercinek részvétem, legyen boldog a további életük!”
 • 38. CID 2009. június 20. 15:20
  „Ha valakinek a lelkébe gázoltam a szavaimmal AZT nagyon sajnálom.”
 • 37. ERDÉLY 2009. június 20. 13:51
  „NAGY ALBERT=NÉPTÁNC=SZEGED”
 • 36. cselac 2009. június 18. 19:16
  „Nem az érzékeny lelki világról van szó, hanem emberi tiszteletről. Ehhez az is hozzá tartozik, hogy nem gázolsz azoknak a lelkébe, akik esetleg tisztelték és gyászolnák.”
 • 35. CID 2009. június 18. 14:13
  „sony681, la-za : "ugrabugrálást" valóban nem. Bocs

  kutyafül . hát, valóban nem túl érzékeny a lelkivilágom :)”
 • 34. kutyafül 2009. június 18. 10:24
  „CID!
  Te egy szegény ember vagy. Lélekben szegény.”
 • 33. la-za 2009. június 18. 09:50
  „CID!

  Szó sincs szenté avatásról, de hagyd meg az embereket, hogy méltóképp emlékezzenek és gyászoljanak (ha a cikk nem is éppen méltó Bercibá munkásságához).

  Az "ugrabugrálást" inkább nem minősítem...”
 • 32. sony681 2009. június 18. 07:40
  „CID
  "csak ugrabugrálni tanított"
  Ez azért nem kellett volna! Téged minősít.....”
 • 31. CID 2009. június 17. 17:46
  „Egy olyan emberről írtok, aki annak idején Martin Györgytől tanult és vele is járt táncokat gyűjteni (gondolom ez a név sem mond semmit. segítek: ha a zenében Kodály és Bartókról beszélünk, akkor a táncban Martin Györgyről)
  Azért, ez egy kicsit erős volt. Annyira értek és érdekel a zene , mint a tánc, Kodály és Bartók azért valamennyire rémlik.
  Meghalt egy ember, akit sokan tiszteltek. Ennyi. Nem kell szenté avatni. Sajnálom, mert ember volt ( remélem, mert nem ismerem ). Több száz ember halt meg ma, aki legalább annyit tett életében, s járult hozzá ahhoz, hogy te utazhass, ehess, meggyógyítsanak, neveljenek, biztonságban élj mint Bercibá, aki azért, valljuk be őszintén, csak ugrabugrálni tanított.”
 • 30. Ancsalino 2009. június 17. 17:31
  „Szomorúan hallottam a hírt. Nyugodjon békében Berci Bá!
  Volt Eben-Gubás”
 • 29. Lyoola 2009. június 17. 16:25
  „Őszinte részvétem a Családnak, és emellett sok erőt kívánok a Szeged Táncegyüttes vezetőinek, tanárainak, hogy a mai kor elvárásainak megfelelően, méltó módón tudják Nagy Albert munkásságát folytatni.

  Sokan, akik ismerték Őt, a cikket kiegészítve írnak Berci bá´-ról, én is egy apró adalékot szeretnék a tánccal kapcsolatos tudásáról írni. A táncnak a leírásához, létezik egy jelrendszer, az ezzel foglalkozó tudományág a kinetográfia (táncjelírás). Nagy Albert egyike volt azon keveseknek az országban, akik a 70-es 80-as években ezen bonyolult táncjelekkel leírt táncokat olvasva tanított.

  Nagy Albert gyűjtőmunkájáról, kultúraközvetitő tevékenységéről nálam jóval hivatottabb emberek tudnak beszámolni, nagyon valószínűnek tartom, hogy jópár emlékműsort szervez az Együttes, illetve a későbbiekben gondolom könyv is írodik munkásságáról.”
 • 28. igazságkereső 2009. június 17. 12:58
  „Őszinte részvétem a családnak és a táncegyüttes volt és jelenlegi tagjainak.Sajnos mindig vannak olyan műveletlen, vagy a mi még rosszabb, félművelt emberek, akiknek sem műveltségük, sem önkritikájuk nincs, csak
  írogatnak erre a "falra" anélkül,hogy az eszüket,az ízlésüket használnák.Sajnos a mi és mai társadalmunkban ezért nem is lehet egyről a kettőre haladni,mert a sok műveletlen és faragatlan ember csak hátráltatja az előrehaladást.Ezeknek az embereknek semmi sem szent,egy Ember, aki kultúrát és művészetet oktatott nagyon sokaknak, az az ő szemükben semmit nem jelent.Lehet,hogy egyszer érdemes lenne elkezdeni a gyomlálást és megtisztítani az elmék mezejét!! Berci bácsit pedig őrizzük meg szép emlékezetünkben!!!”
 • 27. liongate 2009. június 17. 09:50
  „Részvétem a családnak és mindazoknak,akik szerették,ismerték!Én személyesen nem ismertem,nem volt lehetőségem táncolni sem,mégis értékelni tudom az ÉRTÉKEKET.Soha nem fogom megérteni az emberek miért ilyenek,felnőtt fejjel,hogy lehet,hogy csak eddig jutott:(Bízom benne,hogy az emebrek alapvetően jók és több az értékes jóhiszemű ember!Minden tiszteletem azért,amit letett az asztalra!!!!!!!!!!!!!”
 • 26. Mustang 2009. június 17. 08:14
  „sziasztok
  18 évig táncoltam a szeged táncegyüttesben és büszke vagyok arra, hogy ismertem Berci bá´-t
  döbbentem olvasom néhány hozzászóló gyalázatos írását
  minden szegedi, minden magyar büszke lehet rá, általa - nem túlzás - a világ megismerte Szegedet, a magyar kultúrát
  akik ismerték szerették vagy nem szerették, mert őszinte volt és gyakran nyersen fogalmazott, de érdemeit senki, soha nem veheti el tőle
  én rövidnek és felszínesnek tartom a cikket, hosszabb, bővebb írást érdemelt volna meg
  szomorú vagyok, mert elment és dühös, h vannak ma ebben az országban emberek, akik még ezt sem tartják tiszteletben
  remélem sokan leszünk a temetésén, én biztosan ott leszek
  nyugodj békében!”
 • 25. sony681 2009. június 17. 07:58
  „Szomorúan olvasom némelyik hozzászólást, mintha nem is felnőtt, érző, értelmes emberek mondanák el a véleményüket!
  Mélyen megrázott halálhíre, szinte el sem hiszem, hogy nem lesz már ott nap, mint nap a székházban....Nem szervez, nem tanít, nem szalad, hogy minden precízen történjen, nem büszkélkedhet a fellépéseken...
  Élete volt a tánc és tudásának továbbadása!
  Bercibá! Nyugodj békében, hiányozni fogsz! Soha nem feledünk...”
 • 24. la-za 2009. június 17. 07:32
  „CID és a többi hasonlóan hozzászóló!
  Titeket minősítenek a hozzászólásaitok. "fokossal, gumicsizmában"stb...inkább maradjatok csöndben mindketten. Egy olyan emberről írtok, aki annak idején Martin Györgytől tanult és vele is járt táncokat gyűjteni (gondolom ez a név sem mond semmit. segítek: ha a zenében Kodály és Bartókról beszélünk, akkor a táncban Martin Györgyről)

  Flexsnake!
  Más fórumokon hihetetlen nagytudásúnak adod elő magad. Szomorú hogy egy olyan emberről még csak nem is hallottál, aki ´72 óta dolgozik a Szeged Táncegyüttesnél....”
 • 23. flexsnake 2009. június 17. 06:48
  „12. szerintem még vagy milliónyi ember meghal közben akit meg más nem ismer.
  Oszt?”
 • 22. apátfalvifaszagyerek 2009. június 17. 03:24
  „A Vona-félékkel szemben ő tett is le az asztalra vmit, úgyhogy kussban lehet maradni egész nyugodtan... én sosem táncoltam, aki nem ismerte, nem hallott róla, nem baj, de azért nagyobb tisztelettel kéne hozzászólni a témához... ha Vona Gabika nyiffanna ki, gondolom 200 RIP lenne a hsz-ekben... :S”
 • 21. felhőtlen 2009. június 16. 23:01
  „Igen, nyugodtan lehet szégyenkeznetek nyilvánosan is, vagy nem kell hozzászólni!
  Akik nem ismerték személyesen vagy nem szeretik az általa képviselt kultúrát, soha nem fogják megtudni, hogy mekkora értéket adott át nekünk, és azok az értékek ma is benne vannak a fejünkben, kezeinkben és lábainkban. A mai napig el tudom táncolni azokat a koreográfiákat amiket 18 évig volt szerencsém tőle megtanulni. Annak ellenére, hogy nem mindenki tolerálta a modorát, sokan nagyon sokat köszönhetünk neki és nem tudok még egy olyan ember mondani akitől az én gyerekemim ugyanezt megkaphatnák.
  Berci bá´ nyugodj békében!
  Családjának pedig őszinte részvétem!”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem harminc hektár égett le Felgyő közelében

Felgyő - Csaknem harminc hektárnyi nádas és tarló égett le kedden Felgyő közelében, a lángokat a… Tovább olvasom