Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Elhúzódik a parlagfűszezon

Túljutottunk az idei pollencsúcson, az allergiás szezon azonban elhúzódik. A fagyok beálltáig fertőznek a gyomok pollenjei, és ellenőriznek a hatóságok.
Az idei pollencsúcsot augusztus második felében mérték Szegeden. Azóta folyamatosan az allergiás küszöbértéknek megfelelő pollenmennyiség több mint tízszerese volt a levegőben. A napokban valamivel csökkent ugyan a virágpor mennyisége, de még hetekig a határérték hat-hétszerese irritálja a szénanáthásokat. Nem csak a parlagfű pollenkoncentrációja magas, hanem a gombaspóra, az üröm, a libatop szemcséje is terjed és fertőz.

– Tíz év alatt tízszeresére nőtt az allergiások száma Szegeden. Mórahalmon és Szentesen ennél is rosszabb a helyzet: harmincszor több az allergiás megbetegedés – tudtuk meg Fazekas Mártától, a megyei tisztiorvosi szolgálat parlagfű-koordinátorától. A tüdőgondozó adatai szerint a megyében már minden harmadik ember allergiás. Az érzékenység 60-70 százalékban alakulhat át asztmává. Szénanáthás tünetekkel jelenleg a lakosság 15 százaléka küzd. Fontos a megelőzés – az allergén gyomok irtása.

Július óta büntetik a szakhatóságok a gyomos területek gazdáit. A megyei növény- és talajvédelmi szolgálat 160 hektár parlagfűért bírságolt az eltelt két és fél hónap alatt. Eddig 110 terület gazdájának összesen 6,5 millió forint bírságot számláztak. Mindenhol elrendelték a kényszerkaszálást, az elvégzett közérdekű védekezésért 1,77 millió forintot fizettetnek ki. A legfertőzöttebb területnek az utóbbi napokban Csongrád és Kistelek környékét találták.

A szegedi polgármesteri hivatal összesen 4 parlagfűvel kapcsolatos ügyben szabott ki bírságot 1,1 hektárnyi fertőzött magánterületre. A közérdekű védekezést is elrendelték, de elvégeztetni nem kellett. Bírságot ettől függetlenül kiróttak, összesen 180 ezer forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szégyenfoltok a szegedi József Attila sugárúton

A belváros szívébe vezető József Attila sugárúton több elhanyagolt telek évek óta kilóg rendezett… Tovább olvasom