Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

ELI-projekt: kész a megvalósíthatósági tanulmány tudományos része

Szeged – Elkészült az európai Extreme Light Infrastructure (ELI) projekt részeként létrehozandó szegedi lézer-kutatóközpont megvalósíthatósági tanulmányának tudományos része – közölte kedden a megvalósíthatóságért felelős ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.
Lehrner Lóránt elmondta, hogy a közelmúltban ülésezett a munkában érintett tudományos munkacsoport a Szegedi Tudományegyetemen. Az Osvay Károly vezette nemzetközi összetételű munkacsoport áttekintette a tudományos és technológiai berendezések koncepcionális tervezésének állását, kialakította a megvalósíthatósági tanulmány tudományos részének végleges verzióját, valamint aktualizálta a következő hónapok feladatait. A folyamatban most a tervek független ellenőrzése következik - tette hozzá Lehrner Lóránt.

A szakember felidézte, hogy a projekt engedélyes tervei már a nyáron elkészültek, és azokat a hatóságoknak és a kormányhivatalnak be is nyújtották. „Folyamatosan zajlanak az egyeztetések. Én azt látom, hogy normális ütemben zajlanak a tervezési eljárások" – közölte. A kivitelezők kiválasztása azt követően kezdődhet meg, hogy megszületik az ELI-pályázat végső bírálata, és az engedélyes tervekből kiviteli tervek válnak. Ezt a szakemberek a jövő év elejére várják. A 2007-2013-as uniós támogatási időszakban mintegy 47 milliárd forint felhasználását tervezik. A beruházás első fázisában elkészülnek az épületek és a lézerberendezés, majd a következő tervezési időszakban ennek a berendezésnek a továbbfejlesztése valósul meg.

A beruházás első fázisa várhatóan 2015. december végére fejeződik be, a második fázisára pedig 2017 decembere a befejezési határidő. A beruházás előkészületi munkálatai, a tereprendezés már megkezdődött az egykori orosz laktanya területén, az építkezés várhatóan a jövő év második negyedévében indulhat el.

Olvasóink írták

 • 3. Bendegúz007 2012. október 31. 08:17
  „Ezt meg fogom nézni.
  "az építkezés várhatóan a jövő év második negyedévében indulhat el"”
 • 2. szentmihályi 2012. október 30. 17:59
  „Én helyett és akart lenni

  További szép napot!”
 • 1. szentmihályi 2012. október 30. 17:57
  „Én konkrétan mikor kezdik el építeni az ELI-t????????????????????????????????????????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pultosok, eladók: robot reggeltől estig, szabadság nincs

Bolti eladó, pincér, pultos: régen nőknek való munkának tartották ezeket, a válság óta papíron 2–6 óra a munkaidő, valójában sokkal több, fillérekért. Tovább olvasom