Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

ELI: félmilliárdos szerződéseket írtak alá

Szeged - A három partnerintézmény tervezi, építi és üzemeli be a szegedi lézerközpontba szánt lézer másodlagos egységeit.
Az európai unió tudományos nagyberuházásaként megépülő szegedi lézerközpont, az ELI-ALPS újabb berendezéseinek tervezéséről és kivitelezéséről írtak alá megállapodásokat pénteken Budapesten – tájékoztatott tegnap az ELI-HU Nonprofit Kft. A közlemény szerint a svéd Lund University (Lundi Tudományegyetem), az olasz Institue of Photonics and Nanotechnology of the National Research Council (IFN-CNR, Nemzeti Kutatási Tanács Fotonikai és Nanotechnológiai Intézet) és a görög Foundation for Research and Technologies – Hellas (FORTH, Kutatási és Technológiai Alapítvány, Hellász) „négy másodlagos forrás nyalábvonalainak" tervezési és kivitelezési munkálatait végzi el 2016 áprilisától 2017 végéig. A másodlagos források olyan gáz halmazállapotú anyagok, amelyekben lézeres gerjesztés hatására keletkezik fény. A szerződések értéke egyenként 350 ezer euró, összesen 1,4 millió euró, csaknem félmilliárd forint. Ahhoz, hogy ezek a berendezések tökéletesen üzemeljenek, később további 6 millió euró, vagyis mintegy 2 milliárd forint értékű hardvert kell beszerezni.

Giuseppe Sansone, az ELI-HU Nonprofit Kft. osztályvezetője közölte: a négy kialakítandó nyalábvonal közül kettő kifejezetten külső felhasználók számára készül majd. A másik kettőt a szegedi központ kutatói folyamatosan tökéletesítik, és az ezeken megvalósított fejlesztéseket alkalmazzák majd a külső felhasználókat kiszolgáló eszközökön is. Ily módon egyszerre válik lehetővé a külső kutatók zavartalan munkavégzése és a folyamatos fejlesztés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyon olcsó a cukor: utoljára 2010-ben ment 200 forint alá

Több cukornád termett Brazíliában idén a heves esőzések miatt, ezért csökkent a cukor világpiaci ára. Tovább olvasom