Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

ELI: senki sem tudja, mit vizsgál a kormány

Csongrád megye - Augusztus végéig teljes körűen megvizsgálja a szegedi szuperlézerprojektet a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság. A részletekről addig nem nyilatkozik. Botka László polgármester szerint az előkészítést egyedül a kormány hátráltatja, B. Nagy László kormánymegbízott személyesen tájékozódik az ügyben. Az ELI-t menedzselő cég vezetője nyugodtan alszik.
Nem szokatlanok a vargabetűk a szegedi lézerközpont 2006 óta íródó történetében. Az Európai Unió ebben az évben tette közzé 35 tételből álló listáját, amely tartalmazza a 2015-ig tervezett tudományos nagyberuházásokat, köztük egy olyan lézeres központét, amely a jelenlegi rendszereknél ezerszer nagyobb fényteljesítményű lesz.

A világhírű szegedi lézerfizikusok és a politika hatékony lobbijának köszönhetően 2009 októberében eldőlt: Bukarest és Prága mellett Szeged ad otthont az összesen mintegy 500 millió eurós projektnek. A Bajnai-kormány pénzügyi garanciát vállalt az egykori öthalmi orosz laktanya területén épülő, közel 60 milliárd forint értékű kutatóközpontra. De csak 2010 áprilisában lett meg a pályázati forrás az előkészítésre, a támogatást biztosító szerződést pedig hónapokig nem kötötte meg a menedzselésre életre hívott ELI-HU Nonprofit Kft.-vel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A kormányváltás után csend volt a lézerközpont körül, az őszi önkormányzati választás kampányában vált ismét témává (lásd keretes írásunkat). 2011 januárjában jelentette be az Orbán-kormány: támogatja a projektet – az Új Széchenyi-terv a kiemelt nemzeti programok közé sorolta. Az is elhangzott egy szegedi sajtóeseményen: a kormányhivatal szakigazgatási szervei igyekeznek „hazánkban nem szokványos ügyintézést biztosítani" a projekt gördülékeny haladása érdekében.

Az eredeti tervek szerint idén január 15-éig került volna a pályázat a kormány elé. A tervezési eljárás elhúzódása miatt ezt később márciusra módosították, és 2012 első felére várták az Európai Bizottság brüsszeli döntését. Szorít az idő: 2013-ig lehet pályázni a beruházáshoz szükséges uniós strukturális alapokra, az EU ámenjére akár fél évet is várni kell, az építkezés befejezésének határideje pedig 2015. december 31.

Fénysugár

A lézerközpont (ELI, Extreme Light Infrastructure) négy elemen alapul majd. Az első három épül Csehországban, Romániában és Szegeden. A negyedik pillér helyszínéről később döntenek, épülhet a három helyszín valamelyikén vagy egy másik országban is – ez lesz a világ legnagyobb teljesítménysűrűségű lézere. Szeged az attofizika, az ultrarövid impulzusú lézerfény kutatásának otthona lesz. Alap- és alkalmazott kutatások is indulnak, az eredményeket hasznosítani lehet az izotópgyártásban, orvosi gyógykezelésekben (például agydaganatok és más rákbetegségek gyógyításában), sugárterápiás módszerek kidolgozásában, gyógyszerkutatásban, szuperpontos navigációs rendszerek fejlesztésében, nukleáris hulladékok ártalmatlanításában, részecskegyorsításban. A gazdaságtudományi kar számításai szerint a 250 millió euróba kerülő szegedi beruházás 360 millió euró jövedelmet generál a régióban, és ha a mellé települő tudásfalu 15 évig csak fél házzal üzemel, további 216 milliót generálhat. 100 kutatói hely mellett kétszer ennyi fejlesztői és 600 kiszolgáló állás lehet szükséges. A közvetlen hatások értéke összesen 726 millió euró – több mint 200 milliárd forint – lehet.  

A projekt előkészítéséért a beruházás hatalmas léptéke miatt egy állami cég – az ELI-HU Nonprofit Kft. – felelős, amelynek vezetőjét a kormány nevezte ki. A cég nem Szegeden, hanem Budapesten működik, a szegedi önkormányzatnak és a Szegedi Tudományegyetemnek pedig együtt is csak jelképes szerepe van benne, a tulajdonrész több mint 90 százaléka az államé. Ezért is érte váratlanul a projekt szegedi érintettjeit a Kormányszóvivői Iroda múlt pénteki közleménye, amely szerint „jelenleg nem látszik megnyugtatónak az ELI-projekt előrehaladása, nem tűnik biztosítottnak jövője", és „széles körű vizsgálat indul annak kiderítésére, hogy milyen helyben vagy más szinten meghozott döntések vezettek a jelenlegi helyzet kialakulásáig". Csütörtök délután újabb közlemény született, amely szerint a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság teljes felülvizsgálatba kezd „az aggodalomra okot adó szegedi ELI-projekt ügyében", mert „sürgős lépések szükségesek". A testület szerint az elmúlt két évben Szegeden nem tettek meg mindent azért, hogy a kiemelt beruházás a megfelelő ütemben haladjon. Botka László szegedi polgármester (MSZP) szerint ugyanakkor a kutatóközpont előkészítését az elmúlt két évben egyetlen dolog veszélyeztette: maga a kormány.

A kormánybizottság úgy látja: az állami cég, az ELI-HU felelősségét is vizsgálni szükséges. – A napokban állítjuk össze a projekt kormány elé kerülő dokumentációját, csodálkozunk, miért pont most került elő ez a téma. Havonta küldjük az előrehaladási jelentéseket a kormánynak, műszaki, közbeszerzési szakértők dolgoznak nekünk, biztosítva a független működést. De bármilyen vizsgálat elé szívesen állunk, nyugodtan alszunk – közölte Lehrner Lóránt, a projektet menedzselő ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Hivatalos tájékoztatást még senkitől sem kapott. Azt mondta: sajtótájékoztatót tart az ügyben a jövő hét elején, még nem döntötte el, Szegeden vagy Budapesten.

A kormánybizottság augusztus 31-éig elvégzi a projekt azonnali, teljes körű felülvizsgálatát. Kerestük a Kormányszóvivői Irodát, hogy megtudjuk, mit vizsgál pontosan a testület, mit mulasztottak el megtenni Szegeden, kinek kellett volna többet tennie, és hogy milyen sürgős lépések képzelhetők el a projekt megvalósulása érdekében. Azt a választ kaptuk: amíg folyik a vizsgálat, nem kívánnak további részleteket közölni. B. Nagy László kormánymegbízott elárulta: szeretne tisztán látni az ELI-projekt ügyében, ezért személyesen fog tájékozódni a jövő héten a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottságnál a felülvizsgálattal kapcsolatban.

A lézerközpontról mondták

2009. február 22. „Ha kizárólag szakmai szempontokat nézek, Szeged a régióból a legjobb" – vallja a pályázat esélyeiről Osvay Károly szegedi lézerfizikus, az európai szuperlézer megvalósítására kialakított ELI-PP nemzetközi menedzsmentjének tagja.

2009. szeptember 26. „Nemcsak Szegednek, Magyarországnak is óriási jelentőségű ez a projekt. Ezért támogatja a kormány" – szögezi le Bajnai Gordonminiszterelnök az öthalmi egykori szovjet laktanyában, a beruházás tervezett helyszínén.

2010. április 7. Megkezdődik a szegedi szuperlézer-projekt előkészítése, egymilliárd forint uniós támogatásból – jelenti be Lippényi Tivadar, az ELI HU Fejlesztés-szervező Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője.

2010. június 4. „Ez lesz az EU egyik legkomolyabb tudományos létesítménye. Nobel-díjas tudósokat termelhet ki – jövendöli Nicolae Victor Zamfir, az ELI román projektvezetője Szegeden.

2010. szeptember 17. „A szegedieket alaposan átverte a Bajnai kormányzat a szuperlézerrel kapcsolatban. Az EU semmilyen támogatást nem ad a szuperlézer megépítéséhez" – mondja Kósa Lajos debreceni polgármester Szegeden.

2010. szeptember 27. „Orbán Viktor miniszterelnök támogatja a szegedi szuperlézer-beruházást és a harmadik Tisza-híd megépítését" – jelenti be a polgármesteri vitában B. Nagy László, a Fidesz szegedi jelöltje.

2010. november 1. „Egy hónapon belül el kellene döntenie a magyar kormánynak, támogatja-e a szegedi lézerközpontot" – fogalmaz Szabó Gáborrektor.

2010. december 20. – A szegedi lézerközpont tudományos szempontból tökéletesen elő van készítve, most már a kormánynak kell dönteni arról, hogy támogatja vagy sem a nagy ívű tudományos beruházást – fogalmaz Krausz Ferenc akadémikus. A szegedi szuperlézer megépítéséért állnak ki felhívásukban az ország legkiválóbb kutatóit, fejlesztőit elismerő Gábor Dénes-díj kitüntetettjei.

2011. január 13. A kormánynak fontos a szegedi szuperlézer sorsa, pontosabban, „a városon túlmutató, a régió egészét magába foglaló fejlesztési program" – mondja Fellegi Tamás fejlesztési miniszter. Az Új Széchenyi Terv tíz évre szóló, 2000 milliárdos koncepciója a kiemelt nemzeti programok közé sorolja a szegedi lézerközpontot.

2011. november 10. – Hétmérföldes lépésre készülünk Szegeden. E kutatás stratégiai, nemzeti, sőt, európai ügy. Létrejöttében is világszenzáció, és működése során is korszakalkotó eredményeket hozhat – jelenti ki Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára Szegeden.

2011. június 30. A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánítja az ELI megvalósítását – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből.

2012. augusztus 3. „Jelenleg nem látszik megnyugtatónak az ELI-projekt előrehaladása, nem tűnik biztosítottnak jövője" – írja közleményében a Kormányszóvivői Iroda.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. MSW 2012. augusztus 14. 12:34
  „(N)Imre, egyetértünk, szerintem is merjünk (hagyjanak) nagyot alkotni itt, Szegeden.”
 • 51. tisztafejjel 2012. augusztus 13. 19:22
  „A valódi kutatót a világ még teljesebb megismerése vezérli. Kérdéseket tesz fel, feltevéseket igazol vagy vet el. A jó kérdésekhez, a valós problémákhoz alapos ismeretre van szüksége, esetenként 20-25 éves tapasztalattal kell rendelkeznie. Ugyanakkor az új kutatása közben olyan részproblémákat is meg kell oldani, mint pl. a jó hőszigetelés, a pontos időmérés, az adatok biztonságos tárolása stb. Ez pedig lehetőséget nyújt a széleskörű felhasználásra (azaz kereskedelmi forgalomba hozható termékek is keletkezhetnek), tehát innovatív kis cégek alakulhatnak az ELI környezetében. Egy ilyen kutatási egység világszínvonalú versenyre készteti az ott dolgozókat, a szakma figyelemmel kíséri, hogy mi történik Szegeden,azaz a nemzetközi élvonalba kényszeríti minden vonatkozásban az ott dolgozókat. Ennek hihetetlenül sok a hozadéka.”
 • 50. (N)Imre 2012. augusztus 13. 19:08
  „46. alfoldi, 47. jozko, 48. macs 49. MSW (egy kis szintetizálás)
  Elvakult persze nem vagyok, hát igen, az EU adja a pénzt, a 60 md-ból EU-fejlett tagállamból kell a méregdrága technológiát , szakértőket (lehet, hogy az építőanyagot is?), finanszírozni stb. de még így is megéri. Remélhetőleg 2015-16-tól tudják már a kutató-fizikusok ez utóbbi kijelentést visszaigazolni. A szükséges járulékos beruházások lokális-regionális szintű hasznok. A lehetséges hosszútávú haszonról, az innovatív termelési dimenzióról MSW ír. Ettől teljesen független vonulat az ELI-től független innovatív termelési beruházások megvalósításának támogatása Szegeden is, a megyében másutt is, mert ezek rövid-középtávon szükségszerűek. Tehát mindezt egyértelműsíteni kell(ene). Az, hogy "valakik" megint ráfigyeltek a projektre, esetleg "elirigykednék": természetes (ne hagyjuk). Hogy kockázata van a projektnek: természetes. Hogy esetleg nem hoz annyit a konyhára, mint a kutatók szeretnék: lehetséges. Regionális autonómiával könnyebb lenne az összefogás, a siker, de ennek híján azzal főzzünk most ami van. Merjünk végre nagyot (nem álmodni) alkotni - itt, Szegeden.”
 • 49. MSW 2012. augusztus 13. 15:59
  „macs, igen, ilyen ötleteket kellene Szegeden is keresni és megvalósítani. A lézerközpont egy kiváló ilyen ötlet. El sem tudjuk gondolni, hogy milyen hatása lesz a központban végzett alapkutatásoknak az életünkre 10-15 év múlva. El sem tudjuk képzelni, hogy hány orvosi és elektronikai berendezéseket gyártó cég települhet ide ennek okán. Az a gond szerintem sok esetben, hogy el sem tudjuk képzelni...”
 • 48. macs 2012. augusztus 13. 11:33
  „Nemrégen olvastam egy tanulmányt arról, hogy mászott ki a slamasztikából Gratz és környéke, amikor a helyi nehézipar válságba került. Tudom, ott más lehetőségek voltak, de az egyetem, a tartományi önkormányzat, a helyi vállalkozók összefogása révén kimásztak.
  És hasonlóan az összefogás révén váltak sikeressé egyes olasz, dán, svéd régiók.
  Mi mikor fogunk kimászni? Mi mikor leszünk képesek egy közös cél érdekében összefogni, lebontani a szekértáborokat, beszélgetni, cselekedni? Mi mindig másoktól várjuk a megoldást, de ha kapunk egy lehetőséget, akkor se vagyunk képesek élni vele, mert az energiák nagy részét a másik sárba döngölése köti le.
  Az ELI kapcsán is megy az iszapbirkózás. Nem az a fontos, hogy meglegyen, hanem az a fontos, hogy azoknak, akiket ellenségnek tekintek keresztbe tegyek, ja, hogy ezzel mindenkinek ártok, kit érdekel.
  És igen, Szegednek kellenek a munkahelyek, de miért mástól várjuk a csodát?”
 • 47. jozko 2012. augusztus 12. 21:11
  „45. (N)Imre:
  Teljesen igazad van!
  Innovatív , széles körben hasznos munkát és megélhetést biztosító beruházások - és ELI is kel/lene/ Szegedre!
  /A sorrend is rendben lenne.../
  Kívánni senki sem szegény...

  Valaki helyesen megjegyezte : az EU pályázatokon elnyerhető kontingens kihasználása - vidéken különösen!-
  a közelében sincs a 100%-nak!
  Ennek minden bizonnyal nem csak az önrész előteremtésének nehézsége a kiváltó oka - hanem mert a legtöbb
  felelős vezetőnek esze ágába sincs szervezést, infrastruktúra biztosítást, piaci bizonytalanságot a nyakába venni - a legtöbbjüknek hiányzik a szakmai hozzáértése és a vezetői alkalmassága is !

  Bezzeg egy ilyen ELI !
  Fényeskedik, mint az örök világosság - a tudósok dolgoznak, a politikusok csilloghatnak ...
  Meg ahogy Móricka elképzeli.

  Most úgy tűnik, valaki beleköpött a levesbe, esetleg többet akar a rózsa leveléből - vagy csak elfogyott a szufla és nincs "tüdő" tovább fújni a túlméretes lufit?
  Kiderül.”
 • 46. alfoldi 2012. augusztus 12. 18:41
  „Mi ingyen leadtunk nekik milliós nagyságrendű munkahelyet. Csak az ideológiáért!

  Ők most csak ilyen kínnal és rendkívül drágán akarnak engedni néhány munkahelyet teremteni.

  Miért?”
 • 45. (N)Imre 2012. augusztus 12. 16:13
  „31. bendegúz 007., 36. alföldi:
  Köszönöm a pozitív reagálást (a 10.,ben 13.-ban írt szövegelésemhez). Itt ragadom meg az alkalmat, hogy az ezekben írt javaslatcsokromat újra propagáljam. Akit érdekel, lapozzon vissza, várom a további támogatásokat.
  Ha sikerülne elérni, közvetlen tudhatunk meg információkat a lézerközpont-projektről, esetleg a színfalak mögötti történésekről.
  26. jozko, 42. tisztafejjel, 43. X_Y:
  Nekem az a határozott véleményem, hogy innovatív (!) termelő beruházások is, ELI is kellenek IDE. Tehát nem vagy-vagy. Ezek egyáltalán nem zárják ki egymást, sőt. Egy regionális központnak (pólusvárosnak) multi-funkcionalitást kell megcéloznia, ilyen értelemben befogadó szerepet kell felvállalnia. Ehhez képest persze az ELI egy specikus kutató létesítmény lesz - ha (itt) lesz, csak ráerősíthet a regionális szerepre”
 • 44. (N)Imre 2012. augusztus 12. 15:31
  „annak akit illet: könyörgöm, hagyjátok abba a (látszat)politizálást, nincs ennek értelme, ti is tudjátok, egy nagypolitikai erőtérben vagyunk, tökmindegy milyen színű a kormány, a pénzosztó rendszer ugyanaz. Legyen értelme a fórumozásnak, maradjunk a a főtémánál.
  19.jozko, 31., 32. Bendegúz 007
  Igazságotok van abban, hogy bizony felmerül(het) átcsoportosítani ezt a 60 milliárdot máshová más területre, más ágazatba - ha már úgyis késésbe került (állítólag)! Nem csodálkoznék, ha hirtelen egy Budapest környéki önkormányzat garantálná a befogadást, így 2015-re mindent meg tud valósulni, stb. Konkrét ügyben tudom, hogyan sikerült rejtett pályázatkiírási "technikákkal" elszabotálni, ellehetetleníteni gazdaságfejlesztési szempontból fontos projektek megvalósításának lehetőségét a pólusvárosokban (még az előző átkos-ban).”
 • 43. X_Y 2012. augusztus 12. 14:37
  „Tehát összefoglalva frakkrécia érveit: A félázsiai népség csak arra jó, hogy ha a nyugati civilizáció ideépít egy gyárat, idehozza a kész technológiát, akkor a sok buta enyveskezű félázsiai magyart azért be tudják állítani a szalag mögé - bár csimpánzokkal hatékonyabb lenne, azok ugyanis csak banánt lopnának, nem drága elektronikát - csak hát sajnos be kell érniük ezekkel a félázsiaiakkal, mert itt csimpánzok nincsenek.

  Ahogy frakkrécia mondja, másra ez a népség nem alkalmas - ilyen kutatóközpontokat olyan országokban kell létrehozni, ahol van elegendő IQ-val rendelkező kutató (mint Románia, Csehország)... Szegedre is inkább egy francia autógyár összeszerelő részlegét kéne telepíteni - hogy a fejlettebb Romániában gyártott alkatrészekből itt helyi olajmocsokban összerakhatnának valami tesco gazdaságos autót a helyi igénytelen piacra...”
 • 42. tisztafejjel 2012. augusztus 12. 14:36
  „Szeged nemzetközi ismertségét a XX. században az Egyetem idetelepülése, majd a Biológiai Kutató központ létrehozása alapozta meg. Az ELI 40 év után egy újabb történelmi lehetőség. Ha nem használjuk ki, akkor ki tudja, mikor lesz újabb, hasonló méretű beruházás városunkban. A tudomány nem fog megállni, a lézerfizika (is) halad előre, akár szereti az aktuális péolitika akár nem (legfeljebb nem ebben a régióban). Igyekezni kell,mert már így is hatalmas a technológiai lemaradás.Számos előnye van: nagy beruházás (építőipari kapacitás), nemzetközi kutatógárda (az újra fogékony, tehetséges emberek, családok, fejlett munkakultúra), számtalan lehetőség az innovációra. Kérem, hogy mindenki higgyen benne és a maga eszközeivel támogassa.”
 • 41. spiler 2012. augusztus 12. 14:34
  „NEVEZZÉK .............stadionnak...MINDJÁRT LESZ PÉNZ ÉS POLIZIKAI DÖNTÉS”
 • 40. spiler 2012. augusztus 12. 14:26
  „szoci polgi a legnagyobb gopnd és a pémzhiány”
 • 39. roxper 2012. augusztus 12. 13:48
  „37.
  Persze-persze te nagy mindentudó, szerinted rajtad kívül ki hiszi el a hazugságaidat???
  Ha véletlen igazad lenne, akkor nem tagadta volna meg a nyilatkozatot és határozottan cáfolta volna! :P :D

  Egyébként 2010-es kunszentmártoni választás eredménye:
  25. GB (FIDESZ-KDNP): (314)8,69%

  Biztos ez nem is ő és biztosan véletlenül van a neve mellett a fityisz-kdnp párt neve is! :D”
 • 38. macs 2012. augusztus 12. 13:26
  „Olvasom a hozzászólásokat, és legszívesebben sírva fakadnék. A város kapott egy lehetőséget, és nem is akármilyet. Ennek örülni kéne, de nem, mi nem tudunk ennek örülni. Miért? Csak! Nem kell, minek, ostobaság, felesleges pénz kidobás, nem termelő beruházás.
  Csak tudnám, hogy akkor olyan országok, mint Franciaország, Nagy-Britannia, miért lobbiztak az ELI-ért? Miért dolgoznak a csehek és a románok ezerrel a projekten? Miért? Mondja meg ezt nekem valaki!”
 • 37. lukrecia 2012. augusztus 12. 13:16
  „35. Okoskám : még egyszer érthetően leírom , nem volt semmiféle alelnök , de még Fidesz tag sem. Hazudtok ismét.
  Egyébként veletek ellentétben én legalább ismertem ezt a szerencsétlen nagyszájú H....e gyereket.”
 • 36. alfoldi 2012. augusztus 12. 13:07
  „Támogatom a 13-ban lévő javaslatot!

  Jó lenne az ide kapcsolódó, kapcsolható érdekekről minél többet hallani.

  Elvileg nehéz valamit vidéken létrehozni, főleg ha ilyen vagy ennél nagyobb nincs még a fővárosban!

  A nép pedig elfordult a matematika és a fizika világától.”
 • 35. roxper 2012. augusztus 12. 11:44
  „34.
  Beszúrta a hivatalos álláspontot és ott is feketén-fehéren le van írva, hogy fityisz alelnök, aki ráadásul szándékosan nem nyilatkozott arról, hogy mennyi zsetont kap(ott) ezért a tagságért!”
 • 34. lukrecia 2012. augusztus 12. 10:32
  „Commander: Ismét nem a valóságot írod. Nagyon ismerem az ügyet. 1.) Először is leszögezném. A srác nem Fidesz alelnök volt , de még nem is Fideszes. !!! Valamikor Fidesz képviselő JELÖLT. A jelölt szó tudod ugye mit jelent egy kis faluban. (lehet kis város) Tehát egy jelölt akár én is lehetnék, ..... A jelöltből még nem feltétlenül lesz Fideszes. !! Mint ahogy G Balázsból sem lett az.
  Egyébként ha kicsit is értenél technikai szinten valamihez, akkor tudnád ha egy motorvezérlőt kilopnak egy "általad mondott kész autóból" akkor az onnan fogva működésképtelen. Na most már tudomásom szerint, egyetlen autó sem volt működés képtelen állapotban. Következtetés: az autóból maximum mást lophatott ki . Egy felprogramozatlan motorvezérlő meg gyári szinten kb 20 euro érték, kint meg használhatatlan fémdoboz. Ez éppen olyan ahogy a média már műszakvezetőnek titulálta végül a srácot, tudomásom szerint egy jelentéktelen kiscsoport vezetője volt 3 emberes hatáskörrel.
  Így könnyű Mszp szinten politikát kreálni ebből is.”
 • 33. lukrecia 2012. augusztus 12. 10:32
  „Commander: Ismét nem a valóságot írod. Nagyon ismerem az ügyet. 1.) Először is leszögezném. A srác nem Fidesz alelnök volt , de még nem is Fideszes. !!! Valamikor Fidesz képviselő JELÖLT. A jelölt szó tudod ugye mit jelent egy kis faluban. (lehet kis város) Tehát egy jelölt akár én is lehetnék, ..... A jelöltből még nem feltétlenül lesz Fideszes. !! Mint ahogy G Balázsból sem lett az.
  Egyébként ha kicsit is értenél technikai szinten valamihez, akkor tudnád ha egy motorvezérlőt kilopnak egy "általad mondott kész autóból" akkor az onnan fogva működésképtelen. Na most már tudomásom szerint, egyetlen autó sem volt működés képtelen állapotban. Következtetés: az autóból maximum mást lophatott ki . Egy felprogramozatlan motorvezérlő meg gyári szinten kb 20 euro érték, kint meg használhatatlan fémdoboz. Ez éppen olyan ahogy a média már műszakvezetőnek titulálta végül a srácot, tudomásom szerint egy jelentéktelen kiscsoport vezetője volt 3 emberes hatáskörrel.
  Így könnyű Mszp szinten politikát kreálni ebből is.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öntözés és tárolás

Az öntözés mellett a tárolást említette a mezőgazdaság jelenlegi legsürgetőbb problémájának Budai Gyula, pénteken Algyőn. Tovább olvasom