Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -5°C | 4°C Még több cikk.

Elindult a hajsza a karácsonyi halért

Szeged - Bár még több mint három hét van karácsonyig, az ünnepi asztalra való halat célszerű minél korábban megrendelni. Az igazi roham az ünnep előtt néhány nappal kezdődik. A vevők azt szeretnék, hogy a hal még ússzon, mielőtt belekerül a levesbe.
A magyar lakosság halfogyasztása a legalacsonyabb Európában. A világon Izland a legnagyobb halfogyasztó: egy főre több mint 90 kiló jut. Az izlandiakat követik a japánok 68, a portugálok 60, a norvégok 52, majd a spanyolok 41 kilóval. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a maga 20-20 kilogrammjával a 22 kilós uniós átlag alatt áll. A magyarok évi 4 kiló halat fogyasztanak fejenként. Kedvenc halételeink a halászlé, sült hal és a rácponty.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Árak

A Szegedfish Kft.-nél 699 forintba kerül a ponty és 1599 forint a szürke harcsa kilója. A ponty tisztítása és filézése kilónként 200, a harcsáé 300 forint. A móravárosi Tesco előtt 1050 forint az élő ponty és 2200 a harcsa kilója. Ugyanitt a tisztított ponty 1800, a pontyfilé 2600 forint.

Szegeden egyetlen klasszikus halbolt működik – a Mars téren. A tulajdonos Sóti József szerint főként húsvétkor, karácsonykor és a szeptemberi halfesztivál idején fogyasztanak több halat a szegediek. – Még nem érezzük a megnövekedett forgalmat, de ez csak idő kérdése. A karácsony előtti héten kezdődik a roham, az eladóink minden vevő igényét igyekeznek teljesíteni. Előrendelést veszünk fel, hogy ne legyen akkora a várakozás. Mindenki azt szeretné, hogy még ússzon a hal, mielőtt belekerül a „levesbe" – mondta. A Mars téri halasnál háromszor-négyszer annyi hal fogy az ünnepek előtt, mint máskor.

A 2100 hektáros Szegedfish Kft.-nél az ünnepi szezonban adják el az éves forgalom 20-25 százalékát. Sztanó János ügyvezető elmondta, idén a korábbinál alacsonyabb árakon kínálják a halat.

– Mivel a tisztítókapacitásunk véges, ezért már októberben meghirdettük, hogy mindenki időben rendeljen. Otthon senki nem szeret a hallal bíbelődni, ezért egyre növekszik a tisztított, filézett hal iránti igény – mondta.

Ha valaki most rendeli meg a halat a Szegedfishnél, akkor már csak december 19. előtti időpontban veheti azt át. Élő halat viszont az utolsó pillanatig, december 23-án 16 óráig lehet majd kapni. A halgazdaságban, ahonnan a vendéglátósoknak is szállítanak, 10-12 vagon, azaz 120 tonna halat értékesítenek karácsony előtt. Ennek nagy része, 70-80 százaléka ponty.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hatlövetű: a színház Tarantinója a Rongyban

Martin McDonagh története alapján íródott az új szegedi nem-társulat, az Aurora Studio A Hatlövetű című darabja. Tovább olvasom