Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Elindult az oltási roham

Szeged - Egyre többen mennek háziorvoshoz Szegeden, hogy felírassák, illetve beadassák maguknak az új influenza elleni védőoltást. A gyerekorvosoknál pedig izzanak a vonalak, amióta az ÁNTSZ megkezdte a tömeges iskolai oltások igényfelmérését.
- Az egyik ismerősöm azt mondta, hogy chip van benne, de én inkább megkérdeztem az onkológusomat. Szerinte be kellene adatnom, ezért jöttem – magyarázta tegnap Ivánkovits Imre, miközben Fekete Judit háziorvos épp a tűt szúrta a jobb karjába. Oda került a H1N1 elleni oltás, a balba meg egy perccel később a szezonális influenza elleni. A következő páciens, Rácz László azt mondta: az egész család beadatta, nem akart kimaradni.

– Úgy tűnik, mérsékelten, de növekszik az oltási kedv, egyre többen jönnek felíratni a vakcinát. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy csak ettől a héttől lehet patikában is kapni – magyarázta Fekete doktornő. Naponta 2–4 H1N1 elleni oltást ad be a „fizetősekből", főleg az 50 évesnél fiatalabbaknak. A szezonális influenza elleni oltások is jól fogynak – tette hozzá –, leginkább a krónikus betegek körében.

 Dr. Fekete Judit háziorvos Ivánkovits Imrének mindkét karjába adott injekciót. Fotó: Frank Yvette
Dr. Fekete Judit háziorvos Ivánkovits Imrének mindkét karjába adott injekciót.
Fotó: Frank Yvette

Kormányos Szilvia makkosházi háziorvosnál az elmúlt hetekhez képest duplájára nőtt azok száma, akik be akarják adatni a H1N1 elleni védőoltást. Nála közel 30 fogyott az ingyenesből, de a térítésesből is beadott már párat. Azt mondta, ezen a héten inkább azért jöttek a páciensek, hogy felírassák a vakcinát, az oltási roham kezdetét jövő hétre várja.

– Folyamatosan izzanak a vonalak, amióta az ÁNTSZ a héten elkezdte a tömeges iskolai oltások igényfelmérését. A szülők érdeklődnek, hogy beadassák-e a gyereknek a H1N1 elleni oltást – mondta el Rósa Ágnes szegedi házi gyermekorvos. Eddig 2, 14 év feletti gyereket oltott be a Fluval P-vel. Oláh Julianna dorozsmai házi gyermekorvos is arról számolt be: nagy az érdeklődés az új influenza elleni oltás iránt, egyre több szülő szeretné gyermekének beadatni.

Patikai forgalom

A legtöbb szegedi patika kedd délután kapta meg az első szállítmányt a H1N1 elleni Fluval P-ből, noha több mint egy hete megrendelték. A szaktárca tegnaptól – okulva a kizárólagos forgalmazónak megtett Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet szállítási nehézségeiből – a kistérségi ÁNTSZ-ek raktáraiból is szállíttat oltóanyagot minden patikába, akár kérik, akár nem. Minden patika egy 20–40 ampullából álló kezdőcsomagot kap bizományba, amellyel csak később kell elszámolni. Van olyan gyógyszertár, ahol már több mint 100-at eladtak belőle másfél nap alatt. Több kisebb patikában viszont azt hallottuk: most a 970 forintos, magyar, szezonális influenza elleni védőoltásból – Fluval AB – kezd hiány kialakulni. Ebből azonban tudnak külföldit is kínálni, 940 és 2084 forint közötti áron.

Olvasóink írták

102 hozzászólás
 • 102. sophitel 2009. november 13. 11:16
  „A két kislányom Fluarixet kapott a Fluval P-vel együtt. Akkor most mi van? Nem védettek? A fiam és mi is Fluval AB-t kaptunk mellé. Most akkor dilis a doki vagy nem tájékoztatták megfelelően? Esetleg ez is olyan,mint az oltás körüli mizéria,hogy oltsunk vagy sem?! Nincs közös álláspont ez ügyben sem? Basszus-(bocsi)-azért ez már mindennek a teteje,hülyét csinálnak az emberből! GRRRRRR!!!!!!”
 • 101. MrRobertos 2009. november 10. 19:49
  „bocs rosszul irtam
  orvosi ajánlás, hogy Fluval P és Fluarix beadása között 3 hétnek kell eltelnie”
 • 100. MrRobertos 2009. november 10. 19:49
  „orvosi ajánlás, hogy Fluval AB és Fluarix beadása között 3 hétnek kell eltelnie”
 • 99. MrRobertos 2009. november 10. 19:46
  „Fluval AB helyett adható más csak arra kell figyelni hogy az elölt vakcina legyen, ne split vakcina, és ne tiszított antigén,
  pl a Fluarix az split vakcina, és ha együtt adják be a Fluval P(elölt vakcina) -vel, akkor a Fluarix csökkentheti a Fluval P hatását (kvázi hiába oltatjuk magunkat az uj influenza ellen, nem sok hatása van, habár a sima szezonális ellen a Fluarix hatni fog)
  Fluval P + Fluval AB együtt már jó megoldás, mert mindkettő elölt vakcina...”
 • 98. CID 2009. november 09. 20:26
  „<moderálva>. összes haszonleső háziorvos. Ma reggel háziorvoshoz mentem, volt 11 várakozó ( én spec egy beutalóra vártam ) 4-en védőoltásra, a többiek nagy része ( szerintem öten ) receptért ment. Mi történt ? A védőoltásosokat, előrevették, s köbö, 70 percet vártam egy 5 perc alatt kitölthető beutalóért. Nem tudom mi után kapják ezek <moderálva....> a pénzt, de szerintem, háziorvost váltok.”
 • 97. Szusi 2009. november 09. 08:52
  „Mit lehet vizsgálni? Ezek közül mire allergiás a gyerek? Szerintem elhajtanának a ....-ba. Jobb esetben kapnál egy időpontot egy hónap múlva. Addig meg malmoznunk... Amíg nincs okuk rá addig nem vizsgálnak csak ha már megtörtént a baj. Tapasztalat.”
 • 96. flexsnake 2009. november 09. 05:49
  „93. lehet vizsgálni”
 • 95. sophitel 2009. november 08. 20:34
  „95! http://www.honvedelem.hu/cikk/0/17031/mh_hek_kampany_a_vedooltas_mellett.html”
 • 94. Pro.Ego 2009. november 08. 18:29
  „94!Honnan vetted az infot?Adj már légyszives egy linket, hogy utánna tudjunk nézni.
  Köszi”
 • 93. sophitel 2009. november 08. 17:04
  „"Mint a különféle vakcinák többségében, az új típusú influenza elleni védőoltásban is található higany, egészen pontosan a tiomerzál, egy WHO által védőoltásokban tartósításra engedélyezett etil-higany vegyület, amely vízben oldódó, veszélytelen vegyület, s a vizelettel kiürül a szervezetből. Ellentétben a metil-higannyal, amely viszont felhalmozódik az emberi szervezetben. "”
 • 92. Roxy08 2009. november 08. 13:35
  „flexsnake
  Bármilyen kötelező, nem kötelező védőoltásról van szó, az a buktatója, ha valaki nem tudja, melyik összetevője okozhat problémát. Pláne 6-20 éves korig (például).
  Abban az esetben, ha későn derül ki, statisztikai adattá válsz. 10000-ből 1, 1000-ből egy stb”
 • 91. flexsnake 2009. november 08. 12:57
  „89. az aszpirin fájdalomcsillapító, veszélytelen. Mégis van néhány ember akinek a szervezete nem úgy reagál a hatóanyagra ahogy kellene. Nekik halálos méreg. No ezért.”
 • 90. flexsnake 2009. november 08. 12:51
  „81. az egyik összetevőjére érdekesen reagál a szervezetem, ezért nem kapok magyart.
  Az egész országban nem több mint féltucat embernek nem felel meg a magyar. Ez van. Én örülnék a legjobban ha csak annyiból állna hogy bemegyek a patikába....”
 • 89. flexsnake 2009. november 08. 12:46
  „Nem 4fajta van. A magyarok egyet készítettek. Az EUn belül bárhol kiválthatod a receptet.
  Az én esetem elég speciális. De ezt nem itt fogom megosztani :p”
 • 88. Roxy08 2009. november 08. 10:55
  „75
  Akkor mit papolsz , kampányolsz az oltás mellett?
  Miért nem adatod be magadnak azt, ami a "pór népnek" is - szerinted - szükségszerű?
  Miért van rajtad " megkülönböztetett jelzés"?
  Nnna! Most váltál igazán hiteltelenné!”
 • 87. szil5 2009. november 08. 10:02
  „" Nincs lehetőségem másra". Ez a baj.
  Az Alkotmányban és az Egészségügyi Törvényben is benne van, hogy mindenkinek joga van a legmagasabb szintű ellátásra. Milyen alapon nem engedik be az országba a többi védőoltást, milyen alapon fosztja meg a vezetés az embereket a választás jogától és a legmagasabb szintű ellátástól.?Ja és a tisztességes információtól?
  Ha ez ember lenne fontos számukra és valóban komolyan aggódnának a járvány miatt akkor már rég megvásárlható lenne az összes lehetséges szer ami a célt szolgálja.
  A munkahelyeken az iskolákban , óvodákban, étkezőkben, nyilvános WC-ben stb . vajon hány helyen van kirakva kézfertőtlenítő szer.
  Hány munkahelyen hozzáférhető vajon orr-száj kendő ahol az emberek kénytelen tömegben dolgozni. Erre a részre miért nem áldoznak.
  Svédországban a kórházakban kb. minden 10 méternél van a falon egy kézfertőtlenítő.”
 • 86. Beth 2009. november 07. 23:52
  „Semmi gond. De számomra csak ez az egy oltás elérhető. Nem vagyok nagyfejes, aki bárhova telefonál, felírják a cuccot, hazahozatom (hűtve).

  Sajna.

  Az oltóanyag kifejlesztése előtt ki az az ember, aki meghatározhatja mondjuk a higany mennyiségét a gyártás előtt?? Kíváncsi lennék arra az emberre!
  Amúgy kellően meggyőzött az említett hozzászólás, hogy ne adassam be.
  Akkor is beadatom. Nincs lehetőségem másra.”
 • 85. Pinaman 2009. november 07. 23:14
  „Olyan otast adjanak amitol elmulik az eccem!”
 • 84. szil5 2009. november 07. 21:36
  „Mindenki maga döntse el ennyi mellékhatás sok vagy kevés és hogy tényleg tombol-e a járvány Svédországban.
  Ezek 2 héttel ezelőtti adatok. Arról nem szólt a a cikk, ahonnan ez a táblázat való , hogy hány beadott oltásból jelentették ezeket a mellékhatásokat.
  A 44. héten emelkedett a megbetegedések száma. A jelenlegi előfordulás 30 beteg/ 100 000 lakos.

  http://psycho.blog.hu/2009/11/01/sulyos_megbetegedesek_az_influenza_vakcinatol”
 • 83. h1n1 2009. november 07. 21:27
  „Sajnos nem tudom belinkelni a higanyrol szolo teljes irast (amibol en is ideztem) ezert bemasolom, bocs, hosszu lesz.

  aki erdekelnek meg egyeb reszletek latogasson el a http://giulio.freeblog.hu oldalra

  VESZÉLYTELEN HIGANY TÍZSZERES ADAGBAN
  Az alábbiakban kizárólag adatokat és nem véleményeket közlök.
  A vélemény szabad, az adat fix. Annak viszont semmi akadálya, hogy az adatok alapján bárki önmagának véleményt alkosson.
  A FLUVAL P uniós engedélyezésével a cég nem is próbálkozott
  Az EMEA (Európai Gyógyszerügynökség) és az OGYI honlapjáról letöltött hivatalos tájékoztatókból összeállított adatok. A magyar oltóanyag a ,,leghiganyosabb" oltóanyag, a Pandemrix higanymennyiségének 10-szeresét tartalmazza, ami az EPA (USA környezetvédelmi hivatala) idevonatkozó egészségügyi határértékei alapján egy 245 kg testsúlyú embernek megfelelő adag.
  Ezzel a higanymennyiséggel nem engedélyeztethető az Unióban.
  A magyar oltóanyag, a Fluval P ampullánként 50 ug tiomersalt tartalmaz.
  Ez egy 245 kg-os testsúlyra méretezett adag. Ez egy átlagos testsúlyú, 60 kg körüli kismama esetében az egészségügyi határérték 4,1-szerese.
  Az EU-ban jelenleg 3 oltóanyagot engedélyeztek:
  1.) A Glaxo Pandemrix-e 5 ug tiomersalt, azaz 2,45 ug etilhiganyt tartalmaz, ami 24,5 kg testsúlyra méretezett anyag.
  http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/pandemrix/D-H1N1%20single%20PDFs/SPC/emea-spc-h832pu17hu.pdf
  http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/pandemrix/D-H1N1%20single%20PDFs/PackageLeaflet/emea-pl-h832pu17hu.pdf
  2.) A Novartis Focetria egyedi kiszerelésben nem tartalmaz higanyt.
  Csak a 10 adagos kiszerelésben (multidose vial) tartalmaz higanyt. Ez 10 adag esetében összesen 50 ug tiomersal, ami megegyezik a Pandemrix higanyterhelésével, (5 ug/oltás), tehát szintén 24,5 kg testsúlyra méretezett higany van az oltásban, de csak a 10 adagos kiszerelésben.
  http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/focetria/spc/emea-spc-h385hu.pdf
  http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/focetria/spc/emea-spc-h385en.pdf
  3.) A Baxter Celvapan oltóanyaga nem tartalmaz higanyt.
  http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/celvapan/spc/emea-spc-h982pu17hu.pdf
  http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/celvapan/package_leaflet/emea-pl-h982pu17hu.pdf

  o1 A tiomersal konzerválószer. 49 %-a etilhigany.
  Az EPA (USA környezetvédelmi hivatala) szerint methyl-mercury esetében az egészségügyi határérték 0,1 ug/testsúly kg.
  A magyar oltóanyag tehát 24,5 ug etilhiganyt tartalmaz. A higany az anyai vérkörbe kerülve természetesen eljut a magzat szervezetébe is, akinek testében egy nagyon erős idegrendszeri fejlődés zajlik.
  A higany legerősebb rombolóhatását az idegrendszeri fejlődés ellenében fejti ki. (A magzatban és a kisdedkorban nem működik a vér/agy gát.)
  http://www.nomercury.org/science/documents/Clements%20in%20Vaccine%20on%20Thimerosal.pdf”
102 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borteszt – glicerinbotrány után

A kocsisbortól az ajándék kategóriáig kóstoltattuk vendégeinket úgy, hogy nem tudták, mit isznak. Tovább olvasom