Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Elisabeth, a szegedi csúcstartó

Szeged - Csúcstartó lesz az idei öt előadással Kerényi Miklós Gábor 11 év után szombaton visszatérő rendezése, az Elisabeth: egyetlen produkciót sem játszottak még 22 alkalommal a Dóm téren.
Az 1996-os magyarországi bemutató óta eddig összesen tizenhétszer játszották a Dóm téren Lévay Szilveszter és Michael Kunze musicaljét, az Elisabeth-et. Kerényi Miklós Gábor sikerprodukcióját 1997-ben és 1998-ban is visszatapsolta a közönség. A nézők azóta is levelekkel bombázták a szabadtéri vezérkarát, hogy hozzák vissza a legendás Sisiről szóló darabot, amit KERO rendezésében Budapesten több mint háromszázszor, Miskolcon pedig hetvenötször játszottak. Páratlan dolog már az is, hogy szombaton tizenegy év múltán tér vissza egy produkció a szabadtérire, ráadásul az idei öt előadással csúcstartóvá is válik az Elisabeth: 22 estét egyetlen rendezés sem ért meg a Dóm téren.

– A produkció lényegét tekintve nem változott. Bár a bemutató óta eltelt 13 év, erősebb, érdekesebb, hatásosabb előadás lesz a mostani. A korábban is közreműködő szereplők megértek, az újak rendkívül erősek. Az Elisabeth hangulata, világa még korszerűbb, mint amikor 1996-ban színre vittük. A magyarországi premier idején roppant újszerűnek számított: magyar témájú, szellemi kalandra hívó történelmi musicallel nemigen találkozhatott korábban a közönség. Azóta mi is tapasztaltabbak lettünk, több hasonló darabot is sikerre vitt a Budapesti Operettszínház társulata. A közönség ma már nemcsak Andrew Lloyd Webber- és Schönberg-musicaleket akar nézni, nemcsak az amerikai–angol szórakoztató darabokra kíváncsi, hanem gondolati kalandra csábító, historizáló művekre is vevő – fogalmaz az Elisabeth rendezője, Kerényi Miklós Gábor.

A látványos produkciót ötször adják elő idén a szabadtérin. Fotó: Karnok Csaba
A látványos produkciót ötször adják elő idén a szabadtérin.
Fotó: Karnok Csaba

Az Operettszínház direktora úgy véli, ez a musical szabadságvágyával, magyarságtudatával és emancipációs eszményeivel előrelépést jelentett. A bemutató óta a világ is nagyot változott: Németországnak Angela Merkel személyében női kancellárja van, az Egyesült Államokban pedig Hillary Clinton majdnem az elnökjelöltségig jutott. Magyarországon is erősödött a női politikusok befolyása. Attól is ígéretes a mostani felújítás, hogy a Sisi-legendát sokan szeretnék újraélni. Az Operettszínházban az elmúlt évtizedben olyan sztárok – például Dolhai Attila, Bereczki Zoltán – születtek, akik magas színvonalon képviselik a műfajt, őket is láthatja a publikum a régi kedvencek, Janza Kata, Szabó P. Szilveszter, Földes Tamás, Molnár Piroska mellett.

Újabb DVD a szabadtériről

A Rómeó és Júlia néhány évvel ezelőtt Szegeden készült DVD-felvétele mára platinalemezzé lett. Ennek mintájára Janza Kata címszereplésével felveszik az Elisabeth augusztus 21-i és 22-i előadását, amiből várhatóan karácsonyra adnak ki DVD-t. – Egy Dóm téri előadásnak szélesvásznú lehetősége van, amit az általunk kikísérletezett felvétellel vissza tudunk adni. Ez még lenyűgözőbbé teszi a produkciót, látszik, hogy óriási színpadon zajlik az előadás. A dóm szakrális jellege, ha a rendező ezt számításba tudja venni, bevonja a játékba, akkor a videofelvételről is sugárzik – mondja KERO, aki azt is elárulta: ha szabadon választhatna, legközelebb a Lohengrint, a Parasztbecsület–Bajazzókat, a Mayát vagy Szörényi Atilláját állítaná színpadra legszívesebben a szabadtérin. A következő évadot Bukarestben kezdi, ahol a Csárdáskirálynőt rendezi, utána a Dorian Grayt viszi színre a stúdiósaival a Raktárszínházban, majd a Miskolci Operafesztiválon a Gianni Schicchit és a Kékszakállút rendezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Alulról és fölülről támad a víz

1970: Előbb a belvíz, majd az újabb rekordot felállító árvíz elleni küzdelemmel van tele az újság. Légifelvételeken is bemutatja a lap: mindenhol a víz az úr. Volt, hogy egyszerre 15 ezren dolgoztak a gátakon, ahol feltűnt Kádár János is. Tovább olvasom