Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Elismerés a veterán muzsikusnak

Bordány - Több mint 50 éve muzsikál Juhász Dezső, a bordányi Borostyán Népdalkör tagja, aki Bordány Kultúrájáért Díjat kapott.
– Hagyományos hangszeren játszó veterán zenészként jó érzés volt fiataloktól átvenni ezt az elismerést. Nem számítottam rá, de nagyon örülök, felér egy életműdíjjal – mondta Juhász Dezső, aki szombaton vehette át a Bordány Kultúrájáért Díjat. Az elismerést minden évben kiosztja a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat. A 76 éves, bordányi születésű férfi hosszú évtizedek óta a muzsika bűvöletében él, és hét éve tekerőlantozik. Megírtuk, idén januárban egy szegedi nyugdíjas Ki mit tud? vetélkedőn különdíjat nyert duóban Farkasné Illés Máriával, vagy ahogy ő hívja, Macukával.

Juhász Dezső: a tekerőlanton minden nótát el lehet játszani. Fotó: DM/DV
Juhász Dezső: a tekerőlanton minden nótát el lehet játszani. Fotó: DM/DV

– Az 1960-as évek elején kihelyezett zeneoktatás volt, én a tanyáról jártam erre. Az elméleti hátteret otthon tanultam, majd olyan gyakorlatot szereztem, hogy egyedül el mertem vállalni harmonikával egy lakodalmat
– mesélte a díjazott. Később Szegeden akusztikusgitár-órákat vett, megtanult még énekelni, szintetizátoron, dobon és trombitán játszani.

Az 1990-es évekig Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyében lépett fel zenésztársaival. Tagja volt a Berkenye Népdalkörnek, jelenleg a Borostyán Népdalkört erősíti. Több külföldi fellépést tudhatnak maguk mögött, jártak például Romániában és az egykori Jugoszláviában. Juhász Dezső a katonaság után 10 évig a szegedi kéziszerszámgyárban dolgozott, majd Bordányban mezőgazdaságból éltek. A hetvenedik évhez közel kapcsolta magára életében először a tekerőlantot, amelyet azért szeret, mert „különleges hangszer, és minden nótát el lehet játszani rajta".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

29 portéka a Homokhátságról

Helyi előállítású termékeket díjaztak kedden Mórahalmon, ahol kiderült, miért olyan ropogós a Varga Pékség rozskenyere. Tovább olvasom