Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Elismerések a szegedi kultúra építőinek

Szeged Kultúrájáért díjat kapott Balog József, Beliczai Mária és Nagy Imre Erik szerdán az önkormányzat ünnepségén. Solymos László alpolgármester a kulturális sokszínűség fontosságáról beszélt.
– Szeged példája, szimbóluma annak, hogy egy település kulturális öröksége annál értékesebb, szebb és gazdagabb, minél sokszínűbb – fogalmazott Solymos László, Szeged alpolgármestere szerdán a városháza dísztermében, a magyar kultúra napján szervezett ünnepségen.

– Nem hittük, hogy 2013-ban Európa közepén közpénzen hivatalos kultúrát épít magának a kormány, és képes művészeket, önálló alkotó egyéniségeket, hozzá lojális és nem lojális, enyém-tiéd alapon széthasogatni, állami intézményeket a kiszolgáló, hozzá hű kulturális szervezet tulajdonába adni. A kultúra nem bekebelezhető, nem kisajátítható és legfőképpen nem irányítható. Meg kell őriznünk mindazt az alkotói szabadságot, amelyet európai, magyar és szegedi kultúrának nevezünk – hangsúlyozta az alpolgármester, majd elismeréseket adott át.

A magyar kultúra napja Szegeden. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Szeged Kultúrájáért díjat vehetett át Balog József újságíró, színész, rendező, Beliczai Mária szobrászművész, tanár és Nagy Imre Erik zeneszerző, karmester.

Kölcsey-érmet kapott Rácz Mária művészeti vezető, Molnár Gyula klarinétművész, Bene Zoltán író, Pataki Ferenc színművész, Szabóné Dancsik Tünde moderntánc-pedagógus, Kerek Attiláné művészeti vezető, Csigér Mariann színházszervező, Beslin Anita riporter, Erdősné Fagler Erika karnagy és Radnóti Tamás közművelődési szakember.

A magyar kultúra napja Szegeden. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

A magyar kultúra napja alkalmából megkoszorúzták Kölcsey Ferenc szobrát a Dóm téren. A városházán a díszünnepség után nyílt Beliczai Mária kamarakiállítása A kultúra tisztelete címmel. Bemutatták A szegedi kórusélet 150 éve című könyvet, amelynek 16 szerzője emlékérmet kapott. A Szent-Györgyi Albert Agórában koncertet adott a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar, a Fekete Házban pedig Kolostorok kincsei címmel nyílt régészeti kiállítás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Úgy lángolt, mint az atom!˝ Szándékos gyújtogatás a szegedi Retek utcában

Magasból mentővel érkeztek a tűzoltók a Retek utcába: a 17. szám alatt kigyulladt egy harmadik emeleti panellakás - az ügyben szándékosság miatt büntetőeljárás indult. Tovább olvasom