Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Elismerte az IKV: baj van az elszámolásokkal

Szeged - Indulatos bekiabálások közepette tartott fórumot az IKV vezetősége az újszegedi toronyház lakóinak a problémás fűtéselszámolásról. Haladékot nem kaptak, de részletben fizethetnek. Az ingatlankezelő felülvizsgáltatja a házat.
– Sírva fakadok. Nagy disznóság van ebben. Miért mi szívunk? – kiabálták be a szerda esti lakossági fórumon a Temesvári körút 36. szám alatti tizenhat emeletes toronyház lakói a kezelő IKV Zrt. elnök-vezérigazgatójának, Nagy Ferencnek. A 120 bérlő a 2011-es fűtés- és melegvíz-elszámolást egy év csúszással kapta meg. A 2012-est is jókora késéssel, pár hete vették át – akkor szabadultak el az indulatok.

– Alig alszunk, úgy felidegesített a számla. Ha akarnánk se tudnánk ennyi pénzt kifizetni. Ha elbírnánk ekkora rezsit, magánházban laknánk, nem itt. Félünk, hogy utcára kerülünk – panaszkodtak egymás szavába vágva az önkormányzati ház szociális lakásainak bérlői. A lépcsőházban egyikük megmutatta a számláit: eddig havi 11 ezret fizetett, februártól ezt emelték 29 ezerre, és 218 ezer forintot kell befizetnie. Szomszédjának 24 ezres havi díját 17 ezerre csökkentették, és ő visszakap 110 ezer forintot.
A legdurvább talán annak az asszonynak az esete, akinek az 5700 forintos számlája több mint hatszorosára, 35 ezerre nő, és 350 ezret követel tőle az IKV. Azt mondta, ez rosszabb, mint a svájci hitel. Az IKV azt írta, 11 százalékos kamatra kérhetnek részletfizetést. Azt is most tudták meg, hogy a házukat a rezsicsökkentés nem érinti, mivel nem társasház, nagyfogyasztónak minősül. A lakók szerint ha alkotmányt lehet módosítani 3 nap alatt, ezen a törvényen is lehet változtatni.

Elismerte az IKV: baj van az elszámolásokkal. Fotó: Schmidt Andrea
Elismerte az IKV: baj van az elszámolásokkal. Fotó: Schmidt Andrea

Felelős?

A kétórás vita végén Kormos Tibor önkormányzati képviselő (Együtt Szeged Frakció) hangsúlyozta, az IKV igenis a bérlők érdekét kell, hogy szolgálja. Javaslatára a lakókból háromfős bizottság alakul, amely a céggel egyeztet, és előkészít egy hasonló fórumot február második felére. A lakók a fórum után azt mondták, semmi értelme nem volt. Fizetik a számlákat, mert már felszólítást kaptak, ki kölcsönkér, ki részletfizetést. Hozzátették, levelet küldtek az önkormányzati képviselőknek, hogy vizsgálják felül a saját felelősségüket, és szavazzák meg, hogy kifizetik a ház elmaradását.

Az indulatos beszólások és kérdések kereszttüzében Nagy Ferenc elmondta a fórum résztvevőinek: a tulajdonos város érdekeit képviseli az IKV. Az önkormányzat 2010-ben közbeszerzési pályázaton választotta ki a középületek és a 100 százalékban önkormányzati házak fűtés- és melegvíz-szolgáltatására a Fővárosi Gázművek Zrt.-t, minden évben meghosszabbították a megállapodást. A FőGáz havonta számláz az IKV-nak, ezt a cég kifizeti, vagyis megelőlegezi a lakók helyett. A kapott összfogyasztást az Techem Kft. osztja fel a költségmegosztókról leolvasott adat alapján, és azt számlázza ki az IKV a bérlőknek. A ház közös kazánból kapja a meleg vizet a radiátorba és a csapokba, azt, hogy melyiket milyen arányban számlázzák, semmi nem szabályozza. Emiatt fordulhat elő, hogy a meleg víz köbméteréért 4000 forintot kell fizetni.
A vezérigazgató elmondta, a számlák szúrópróbaszerű ellenőrzésénél az IKV olyan kiugróan eltérő adatokat talált, ami miatt belső vizsgálatot rendelt el, ezért nem küldték ki időben az összesítéseket. A szolgáltató csúszása miatt 2011/2012-re 11 hónapot számláztak, míg 2012/2013-ra 14 hónapot, ebből adódik a nagy többletköltség. Nagy Ferenc utalt az építési hibákra is, amelyek szintén nehezítik a ház helyzetét. Hozzátette: egyeztettek a gázszolgáltatóval, a leolvasó céggel, a hitelesítővel, le is nyilatkoztatták őket, hogy helytállóak az adataik. Bár nem féltetlenül ért egyet vele, de nem tehet mást, elfogadja a számaikat.

Viszonylagos jó hírt is közölt a cégvezető: az IKV pénzén igazságügyi gépészeti szakértőt fogadnak, aki felméri a házat. Különben sem a vezérigazgató, sem a szolgáltatók nem tudják, miből adódnak az irdatlan különbségek. Februárban az összes mérőórát ellenőrzi a leolvasó cég. Az igazgató azt is megígérte, hogy ugyan a törvény szerint nem kötelező, de lesz a háznak közös képviselője. A rezsicsökkentéssel kapcsolatban megjegyezte, decemberben a Magyar Ingatlangazdálkodók Országos Szövetségével olyan indítványt küldtek az összes illetékesnek, ami rendezi az ilyen tömbházak helyzetét. A helyi közbeszerzési szerződés következő hosszabbításakor, augusztusban figyelnek a korrekt elszámolásra. A fizetésre haladékot nem kaptak a lakók, de a kiadottól eltérően nem 11 százalékos kamattal, hanem kamatmentesen törleszthetnek akár 18 hónapig. A cégvezető szabadkozott, 2012 áprilisa óta tölti be a pozícióját, egy évébe telt, mire átlátta a problémát. A 2013/2014-es elszámolásról azt mondta, arra is hasonló értékeket fognak számlázni, mert 14 hónapot összesítenek, és csak a 2014/2015-ös időszakban érik utol magukat. Kezdeményezik, hogy nyári és téli elszámolás is legyen. Az üres lakások költségét az IKV fizeti.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fizika napja Szegeden, fergeteges vígjáték Vásárhelyen

Komoly dolgok emészthetően Szegeden a fizika napján, könnyű műfaj Vásárhelyen, nagy szereposztással – és még sok más program a hétvégére.
Tovább olvasom