Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Elítélték a rendőrt Szegeden, aki fogva tartott egy fideszes politikust

Szeged - Jogellenes fogva tartás bűntettében mondta ki jogerősen bűnösnek a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a rendőr hadnagyot, aki 2009. január 30-án egy gépkocsis üldözést követően indokolatlanul előállított két férfit a szegedi rendőrkapitányságra.
A táblabíróság a rendőrt 240 ezer forint - 300 napon át napi 800 forint tételű - pénzbüntetéssel sújtotta.

A rendőrök azért kezdtek intézkedést Bauer Bence és egy vele utazó barátjával szemben, mert a Fidesz ifjúsági tagozatának külügyi kabinetjét irányító politikus Sándorfalva felől Szegedre tartva többször is átlépte a felezővonalat gépkocsijával. A rendőrség akciócsoportjának a vádlott parancsnoksága alatt álló munkatársai azt feltételezték, hogy a sértett ittas vagy bódult állapotban vezeti járművét, ezért egyik, megkülönböztető jelzés nélküli, autójukkal megelőzték őket, egy másik gépkocsival pedig mögötte haladtak. A sértettek járművét közrefogva mentek Szegedig, ahol egy körforgalomban megállították az autót.

Amikor a vádlott, és egy szintén bevetési ruhát és golyóálló mellényt viselő kollégája kiszállt a kocsiból, a sértettek azt gondolva, hogy egy rablótámadásba keveredtek, a rendőrségi autót kikerülve elhajtottak a helyszínről. Menekülés közben telefonon felhívták a rendőrségi ügyeletet, ahol közölték velük, üldözőik is rendőrök, így megálltak.

A két fiatal férfit a rendőrök testi kényszer alkalmazásával szállították ki az autóból. A helyszínre érkező egyenruhás járőrök mindkét sértettel megfújatták a szondát, amely nem színeződött el, ennek ellenére Bauer Bencét és barátját előállították a szegedi rendőrkapitányságra.

Az ítélet szerint a vádlott a kapitányságra érkezést követő három és fél órában - amíg a sértettek az aulában várakoztak - nem tett semmit annak érdekében, hogy tisztázza, fogyasztott-e kábítószert a két fiatal, amelyre egyébként a rendőri intézkedést követő zavartságon kívül semmilyen jel nem utalt.

A kapitányságon a vádlott felettesei vizsgálatot indítottak a történtek tisztázására, rendőrorvost hívtak a sértettekhez, majd már az előállítást megszüntetve meghallgatták őket.

A vádlottat a kényszerítő intézkedés alkalmazásával kapcsolatos parancsnoki vizsgálat és a Bauer Bence panasza nyomán hozott határozat is elmarasztalta. Megállapították, a vádlottnak már a legelső intézkedés előtt - rendőri tárcsával vagy megkülönböztető jelzés használatával - fel kellett volna hívnia a sértettek figyelmét arra, hogy rendőri intézkedésre kerül sor.

A vádlott az eljárás során következetesen ártatlannak vallotta magát, s a táblabíróság előtt is kijelentette, a jogszabályoknak megfelelően járt el.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. boris013 2010. május 12. 16:01
  „64. 9349779 2010.05.12. 10:04 volt rá már példa..... és jól nem is jöttek sünök. Szartak rá és szerintem sok ilyen történetet lehet még hallani. Lassan mondom, hogy megértsd mint anya a szellemi fogyatékos gyerekének: jogerős ítélet született. Szerinted ha mód lett volna rá ,nem védték volna meg az egyenruhásokat?”
 • 50. bab 2010. május 12. 09:39
  „SZÉGYEN!”
 • 49. saturnus 2010. május 12. 09:18
  „Hogy kell közlekedni a közúton menetirány szerinti jobb oldalon a haladási iránynak megfelelően. És abban az időben még nem voltak kátyúk. Tehát a szabályokat betartva közlekedtek volna észre sem vették volna a rendőrök őket.Mathiasking ha kinyuvasztja a családodat ilyen csellengő stohl féle alakulat akkor nem kell a rendőri tulkapás. Igaz.? Azt mondta orbán aki rátámad a rendőrre azt le kell tartóztatni. Na most akkor mi van ? Vagy arra mit lépsz?”
 • 48. Mathiasking 2010. május 12. 09:05
  „Ékes példája a rendőri túlkapásnak illetve a politikát maga mögött tudó rendőri brutalitás elharapódzásának.

  Az biztos, hogy a törvény őrei óriási hibát követtek el. Vállalja a parancsnokuk a felelősséget és ne mutogasson másra. Azt sem vitatom, hogy a cselekményükkel a politikus palánták felhívták a kitüntető figyelmet magukra. DE! Nem ok az előállításra és a jogtalan fogvatartásra. Ezt a módszert az átkosban előszeretettel alkalmazták. Tudnék mesélni. El kellene gondolkodniuk a tisztelt közbiztonsági állami alkalmazottaknak azon, hogy a polgárok védelmét alázattal és törvényesen végrehajtó emberekkel szemben az állampolgárok is sokkal toleránsabbak és segítőkészebbek.”
 • 47. unhappysuncity 2010. május 12. 08:29
  „Itt nem az a lényeg, hogy Fideszes, hanem hogy a rendőrök nem igazolták magukat, és úgy akartak intáézkedni!
  Egy síma állampolgár esetében is ugyanígy jártak volna el, egyébként meg szerintem a srácok sem úgy kerülgették a kátyúkat, mint ahogyan azt kell, lehet csak símán szlalomozni, vagy le kell lassítani 120-ról 80-ra.
  Mindkét fél hibás, mindkettőt közmunkára!”
 • 46. klj_54 2010. május 12. 08:23
  „Látom, már nem lehet a fideszes ügyészséget bírálni!
  Szégyene az ujságnak:(”
 • 45. saturnus 2010. május 12. 08:02
  „Ezek a fiúcskák tudták és látták,hogy igazi rendőrök csa ők elkezdtek kötözködni velük,majd ha egy igazi stohl jön velük szemben és le tarolja őket akkor kinek fognak telefonálni Szt Péternek?”
 • 44. barkzso 2010. május 12. 08:02
  „54, nem ezért bár úgy sem fogod felfogni: azért mert az egész intézkedés jogtalanságok sorozata volt.
  Azonosító nélküli civil autós egyedek akarták kiráncigálni őket, vagy például mikor kiderült hogy semmi ellen nem vétettek órákig korlátozták indokolatlanul őket személyi szabadságukban. Épen csak az ujjtördelés hiányzik a listából és pont olyan lenne mint a 2006-os a demokrácia lábbal tiprása rendőri végrehajtásban.
  Az meg hogy át-át lépték a felezővonalat, nem tilos és jogellenes és muszáj is ha nem akar tengelytörést az ember a járművében az útviszonyok miatt (kátyúk).
  Bezzeg ha egy családtagotokat érte volna ilyesmi itt hörögnétek hogy ez micsoda rendőrállam stb...
  Sajnos még mindig szánalmasak vagytok szocik...

  Modikám, nagyon szelektív a törölgetésed...”
 • 43. keresztény 2010. május 12. 05:31
  „Ez ám az arányosság! 3 órás aulában várakozásért (240 ezer Ft, vagy) 300 nap elzárás.”
 • 42. h65535 2010. május 11. 22:07
  „moderálva”
 • 41. noemi89 2010. május 11. 22:07
  „valóban jelezni kellett volna a rendőröknek, de jó, hogy végre ilyesmiért is intézkedtek. sok ember vezet agresszívan, és minden szabálysértést büntetni kellene. ezek után az ügyészi dolog után lehet, hogy bátortalanabbak lesznek a rendőrök viszont.”
 • 40. h65535 2010. május 11. 22:07
  „Egyáltalán ki ez a senkiházi Bauer Bence?!”
 • 39. Satnya 2010. május 11. 22:02
  „Őrület!...és ez még csak a kezdet!”
 • 38. barkzso 2010. május 11. 21:50
  „Undormány besavanyodott szoci kommentelők...”
 • 37. boris013 2010. május 11. 21:45
  „43. 9349779 2010.05.11. 19:35 boris013
  "Szintedből itélve te bauer lehetsz ..vagy rendőrfönök...mert másképpen elgondolni sem lehet,hogy tudod ily pontosan a kocsi tipusát stb...ja lehet te szervezted a találkát..." Barkzso pontosan elmondta helyettem: Benne volt a korabeli cikkekben és az autó utasa vállalta a hozzászólásokban névvel magát és történetét ( tévében is vállalták magukat névvel arccal). Rákövetkező napon kimentem a Sándorfalvi útra és teli volt aknákkal. Én is kerülgettem őket. Azon kívül a Független Magyar Bíróságnak van egy ítélete amit tényállásokra alapított. A legszomorúbb az, hogy a vádlott fel sem fogta , de szerintem az ítélet után sem hogy mit tett. A szerencsétlen azt hiszi, hogy koncepciós per áldozata lett. Neked is és ennek a bikicsunáj sünnek üzenem , hogy mindenki annyit fog fel az életből amennyit megért. A cikk címe pedig szerencsétlen, mert ez akkor és ott bárkivel megtörténhetett volna nem csak egy fideszessel. Egy maszopossal is. Ezt az mocskos fideszesek skandáló agyhalottaknak üzenem. Sajnos kijött a rendőrszakközépből jó sok olyan osztály akik chuck norrison szocializálódtak és ez az iskola nem segített ezt kitörölni belőlük. Remélem te kis bohóc megértettél(de szerintem nem)”
 • 36. korcoló 2010. május 11. 21:32
  „"A Fidesz ifjúsági tagozatának külügyi kabinetje". Fontos hivatal...”
 • 35. deszkás 2010. május 11. 20:46
  „A kumunista rendőrök.,hát.”
 • 34. barkzso 2010. május 11. 19:48
  „Alulinformált okoskodó 43-aska, benne volt a korabeli cikkekben.
  Undormány besavanyodott szoci kommentelők...”
 • 33. jozko 2010. május 11. 19:33
  „28-ALBERT- "amerikás" az lenne, ha felmutatnák a jelvényüket, jól érthetően közölnék, hogy rendőrségi intézkedés van folyamatban és ismertetnék az "intézkedés alá vont" személy/ek/ jogait. Messze van még Amerika....Ítélkezni ezzel együtt is csak a Bíróság jogosult, és nem mi kommentezők. Véleményünk persze lehet...”
 • 32. barkzso 2010. május 11. 19:31
  „Ezek a komcsi módszerek <moderálva>”
51 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontással kezdik az építést

Bontással kezdődik, út- és közműépítéssel folytatódik az elmúlt évtizedek legjelentősebb szegedi egészségügyi beruházásának előkészítése. Tovább olvasom