Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

''Elkártyázott'' bevásárlóidő

Már szinte mindenkinek van nálunk is bankkártyája, ami korszerű készpénzkímélő eszközként tőlünk nyugatabbra rég elterjedt. A plasztiklapot csak lehúzzák egy leolvasón, és a vevő már mehet is. Nálunk a vásárlók bosszúságként élik meg a kártyás fizetést.
Fotó: Miskolczi Róbert
Miután összeszedtük a polcokról az összes szükséges élelmiszert a vacsorához, megkerestük a ránézésre legrövidebb sort az egyik szegedi multiban. A látvány azonban csalóka: miközben a legtöbb pénztárnál gyorsan végeztek és mentek tovább az emberek, itt mintha megállt volna az idő. Abba a sorba álltunk be, ahol bankkártyával is fizethetnek a vásárlók. Az eszköz, aminek egyik fő hivatása lenne egyszerűbbé, korszerűbbé tenni a vásárlást, épp az ellenkező hatást váltotta ki: a sor lelassult, az emberek türelmetlenkedtek.

Nyolc és fél perc telt el, mire a bevásárlókocsiból a vonalkód-leolvasón át a futószalag végére jutott az áru, és a kártyás fizetéssel is végzett az elöl álló hölgy. A plasztiklap többszöri lehúzása után végre sikerült a művelet, a nő bepötyögte PIN kódját, és aláírt. Többen szorítottak, hogy elsőre sikerüljön eltalálni a kódot.

A sorban előttünk álló Tóth Tímeát is bosszantja a hosszas várakozás, habár a kártyát praktikusnak tartja.
– Leginkább akkor használom, ha pénzt veszek ki az automatából, fizetni nemigen szoktam vele. Ha például bulizunk valahol, és elfogy a pénzem, akkor szaladok el az ATM-hez, ahol rögtön látom is, mennyi van még a számlámon – mondta az egyetemista lány.
– Nincs bankkártyám, mert így kísértés sincs, hogy többet költsek, mint amennyi nálam van. Nem is nagyon bízom ezekben a kártyákban: annyit hall az ilyennel való visszaélésekről az ember – vallja a nyugdíjas Ferenczi Béla.

Fejlesztés csak nagy forgalmú helyeken

Az ország legnagyobb bankja, az OTP a bankkártyás vásárlás felgyorsítása érdekében azzal próbálkozik, hogy egyes kártyák használatakor nem kell a bizonylat nyomtatására várni és aláírásával időt tölteni, elég csak a PIN kódot beütni. Más kártyáknál viszont a PIN-t nem kell megadni, elég a bizonylat aláírása. A bank kommunikációs osztálya úgy nyilatkozott: folyamatosan modernebbre cserélik termináljaikat is, amelyek gyorsabban kommunikálnak a pénzintézettel, mint a mostaniak. Ezáltal egy tranzakció ideje a harmadával csökkenhet. A fejlesztés ugyanakkor csak megfelelő forgalomnagyságnál éri meg a banknak – így a kisebb vegyesboltok valószínűleg kimaradnak belőle.

Ha valaki akarna, akkor se tudna a legtöbb városi kisboltban kártyával vásárolni, ugyanis nincsenek meg a szükséges eszközök. Bodzsár Rózsa, a Glattfelder téri vegyesbolt eladója ezt azzal magyarázta, hogy kártyás fizetésnél feltorlódnának a vásárlók, amire egy kisboltban nincs hely. – Mindenki rohan, az emberek ingerlékenyek, sértődötten távoznak még akkor is, ha műszakváltásnál tíz percre felfüggesztjük a munkát.

– Sokkal gyorsabb, ha készpénzzel fizetnek – adott egyszerű választ Csányi Edit, a Zrínyi utcai nonstop eladója arra, miért nem lehet plasztiklapot használni náluk. Ha valakinél csak kártya van, elküldik a közeli ATM-hez, amiből papírpénzhez juthat. Szerinte ahhoz, hogy itthon is általánosan elterjedjen a kártyás fizetés, lényegesen gyorsítani kellene a bankvisszajelzési rendszert. Arra tippelt, ehhez legalább húsz év kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzemmé alakult át a volt Móricz

Százötvenmillió forintos beruházással elkészült a Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Zrt. új telephelye a… Tovább olvasom