Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Elkerülhető a kilakoltatás

Szeged - Olvasóink szerint ingoványos talajra lép, aki árverésen akar lakást venni. Utánajártunk, hogyan juthat el az adós az árverésen át a kilakoltatásig. Azt is megnéztük, mit lehet tenni az utcára kerülés ellen.
– Nem eszik ilyen forrón a kását, nagyon szép a leírás, de aki ezt a cikket írta, nem vett még ezen az oldalon lakást! – írta olvasónk a tegnapi, 4510 forintos tartozásért is árvereztek ingatlant című cikkünkre. Úgy fogalmazott: „nagyon sok a lutri, ez sosem tudatosul az emberek fejében. Vannak olyan tartozások, amik nem mennek le árverés útján, és ez nem egy egyszerű ügy. Nyilván, akié az ingatlan, küzdeni fog érte..."

Több olvasónk is kérdezte, miért kerülhet 4–30 ezer forintos tartozásért kalapács alá egy ingatlan. Fő szabály szerint az önálló bírósági végrehajtók – nem összekeverendő a követeléskezelőkkel vagy behajtókkal – a fokozatosság elvét követik. A tartozást először bankszámláról próbálják leemelni, ha ez nem sikerül, akkor jöhet a munkabér, egyéb jövedelem letiltása. Ha ez sem jár sikerrel, és az adósnak van ingósága, ingatlana, akkor jöhet az árverezés. Először az ingóságot – tévé, műszaki cikkek – foglalják, de nem vihetik el a mosógépet, a hűtőt, a kazánt és a lámpákat.

 Az ingatlanokat 2012. szeptember elseje óta kizárólag elektronikus úton lehet árveréssel értékesíteni. Korábban a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar azt közölte, megegyezésre a végrehajtási szakaszban is van lehetőség, és a végrehajtó is több megoldási javaslattal segíthet a bajbajutottaknak, hogy a kilakoltatást elkerüljék. Az adós együttműködési hajlandósága esetén számos megoldás – például részletfizetés, az ingatlan hagyományos értékesítése, esetleg önkormányzati adósságkezelés – létezik arra, hogy a lefoglalt vagyontárgyak értékesítését, legrosszabb esetben a kilakoltatást elkerüljük.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tulipán járt a prizma és figyelmeztetés mellé

Tulipán járt a prizma és figyelmeztetés mellé
Nőnapi közlekedésbiztonsági kerékpáros akciót tartott a rendőrség baleset-megelőzési bizottsága ma… Tovább olvasom