Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Elkészült a fenntartható fejlődés programja Zákányszéken

Zákányszék - Az áprilisi falugyűlésen Gyurkóné Halmányi Helga ismertette a település fenntartható fejlődésének programját.
A koncepció elkészítéséhez megkérdezték a lakosságot, a helyi diákokat. 205 felnőtt töltötte ki a 44 kérdéskört, 100 kérdést tartalmazó kérdőívet. 113 diák véleménye járult hozzá a koncepció oktatási fejezetéhez.

Kiderült: a zákányszékiek 70 százaléka szívesen él itt – ez magas aránynak számít még kistelepülésen is. A legtöbben a közösség szeretete, a munkahely közelsége miatt kedvelik községüket. A településen élők a legnagyobb problémaként a megélhetés és a gyermekek jövőjének bizonytalanságát jelölték meg.

A legfontosabb fejlesztendő terület a válaszadók szerint az oktatás, a második a mezőgazdaság. Sokan gyarapítanák a szolgáltatásokat is – szívesen látnának iparcikkboltot vagy kisebb áruházat. A kiemelt teendők között szerepel a csatornázás, a munkahelyteremtés, az iskola felújítása, a bel- és külterületi utak állapotának javítása, rendszeres ellenőrzése. A közlekedés fejlesztésében legsürgetőbbnek a kerékpáros- és gyalogosközlekedés segítését jelölték, többek között kerékpárút építését, zebrák kialakítását javasolják. A közösségi autóbusz-közlekedés fejlesztése mellett sokan szorgalmazzák parkolók kialakítását is. A diákok többek között a szórakozási lehetőségek színesítését, a közbiztonság fejlesztését, a parkok tisztaságának javítását várják. Mindezek alapján összesen 66 megvalósítandó projektet jelöl meg a program.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2,8 milliárd forintból rekultiválják a megyei hulladéklerakókat

26 Csongrád megyei település 27 hulladéklerakóját számolják fel jövő augusztusig. A 2,8 milliárd forintos, uniós pályázat révén a szeméthalmokat tömörítik, szigetelik. Tovább olvasom