Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Elkészült a kübekházi iskola

Kübekháza - Tévéstúdiót, mozitermet is kialakítottak a Reménysugár Katolikus Iskolában. Az átadó ünnepséget szombaton tartják. A 16 fős tanári kart 110 jelentkező közül választották ki.
Szombaton adják át a kübekházi Reménysugár Katolikus Iskolát. Aznap lesz a tanévnyitó is. Az intézmény alapkövét márciusban tették le. Az iskolát közösen újította fel a katolikus egyház és az önkormányzat, előbbi 17 millió forinttal, utóbbi 7 millióval, és nagyjából ezzel egyenértékű munkával járult hozzá a beruházáshoz. A Baptista Szeretetszolgálat 3 millió forintot adott iskolabútorok beszerzésére.

2008 nyarán zárt be az általános iskola a településen. Akkor nagyjából 100 diák tanult ott. Most mintegy 70 tanulója lesz az intézménynek, de Molnár Róbert polgármester szerint néhány éven belül ez a szám megduplázódhat. Számít szegedi és – Románia schengeni övezethez való csatlakozása után – ottani magyar gyerekekre is.

A polgármester azt mondta, az önkormányzat azt szeretné, hogy a Reménysugár több legyen, mint egyszerű iskola. Ez volt az elv a felújításkor is. Szakítottak például a hagyományos menzaképpel, az étkező elegáns barna-fehér dekorációjú, a kerek asztaloknál négyen férnek el. A gyerekeknek ingyenes lesz a reggeli, ezt az önkormányzat fedezi. A melegítőkonyhán és a terítésben az iskolások is segítenek majd.
Az egyház és az önkormányzat újította fel az iskolát. Fotó: Schmidt Andrea
Az egyház és az önkormányzat újította fel az iskolát.
Fotó: Schmidt Andrea

Az épületdizájn csak részben modern: a bejárati ajtó fotocellás, de az alsó szint folyosóját úgy alakították ki, mintha egy falu főutcáján sétálnánk. Táblák, kandeláberek díszítik. Az iskolai híreket plazmatévén olvashatják a diákok. Lesz tévéstúdió is – ezt majd decemberben adják át – súgógéppel, blue boxszal. Az emeleti folyosón ülőgarnitúrákon pihenhetnek, lent bokszokban ülhetnek a gyerekek. A fenti folyosó egy része leválasztható, és egy projektor, valamint lehúzható vászon segítségével moziteremmé alakítható.

Az osztálytermekben később digitális táblákat szerelnének fel. Az iskola udvarán található az étterem terasza, fapadok, sportpálya. Színes molinókon többek között a következő jelszavak olvashatók: béke és szeretet, hit és remény.

A 16 pedagógusból álló tanári kart 110 jelentkező közül választották ki.

Olvasóink írták

 • 9. potter00 2010. augusztus 28. 09:51
  „5. lali, ez így igaz, ahogy leírtad!”
 • 8. macs 2010. augusztus 27. 18:52
  „cyt,
  semmi bajom az egyházi iskolákkal. Szegeden is van, de van még sok másik is. Tehát a szülők választhatnak.
  Egy kis faluban, ahol csak egy iskola van, nincs választás lehetősége. Mi van azokkal akik, pl nem katolikusok?
  Tudok olyat, hogy katolikus iskolában megigérték, nem lesz kötelező a katolikus hitoktatás a gyereknek, ha saját vallását gyakorolja. A vége az lett, hogy ultimátumot kaptak, vagy részt vesz a hitoktatáson, vagy megy az iskolából. Kicsit furcsa.
  Azt sem értem, pl. egy önkormányzat által fenntartott iskolának miért nem lehet adományozni? Az nem hasznos és jó cél?”
 • 7. cyt 2010. augusztus 27. 09:56
  „Nem értem az itt megszólalókat - vagy talán mégis értem? Először is ugyebár ma már egészen más a kormány hozzáállása a dolgokhoz, mint amilyen a hozzáállás volt 2-3 éve, a bázáráskor. Másodszor, az egyház az országos osszefogást szokott jelenteni - vagyis nagyon sok ember együttes hozzáállása a dologhoz. Harmadszor pedig igenis tudomásul kell venni, hogy vannak emberek - sőt mindenki olyan - akik csak akkor hajlandók "adományozni", ha tudják - azaz megvannak győződve arról -, hogy valami jó és hasznos célért adnak. Az új iskola fenntartása tehát mostantól fogva nem CSAK az önkormányzat felelőssége; sőt a felújítási arányt tekintve inkább az egyházé. Csak azoknak nem tetszenek az ilyen dolgok, akik még mindig a kádárizmus szellemében élnek, ahol nyilt vallásellenesség volt. Az ilyenek még a liberalizmusig sem jutottak el - a humanizmusról már nem is beszélve.”
 • 6. macs 2010. augusztus 26. 21:19
  „Tényleg furcsa:
  "Az 1843 óta működő kübekházi iskola azért került veszélybe, mert a település önállóan nem képes finanszírozni annak működését. - Az éves költségvetésünk 225 millió forint, ebből csak az iskola működtetése 81 millióba kerül. Ehhez mindössze 40 millió az állami támogatás. A fennmaradó összeget nekünk kellene előteremteni, de erre képtelenek vagyunk - fogalmazott a polgármester."
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szeptemberben_mar_nem_csengetnek_be_kubekhazan/2064969/

  Most az egyház lesz a fenntartó? Az egyház kitől kapja a pénzt?”
 • 5. lali07 2010. augusztus 26. 20:03
  „Kübeken csak annak segit az önkormányzat aki elmegy biatorbágyra megtérni ez mind szép és jó de ne tegyen különbséget vallás szerint"" Dr Isten Molnár Róbert "" ingyen reggeli miböl telik ezelőtt két éve ezekre nem volt pénz most van?
  hogy van ez kedves DIKTÁTOR ÚR”
 • 4. madártej 2010. augusztus 26. 19:11
  „A lényeg az, hogy a szülők beíratják ide a gyerekeiket, a többi csak smafu.”
 • 3. gavallér 2010. augusztus 26. 14:07
  „Milyen szekta ? A vörös brigádok vagy a szientologusok,”
 • 2. potter00 2010. augusztus 26. 11:24
  „Nem értem, miért nem lehetett volna 2 évvel ezelőtt, az iskola bezárása előtt gondolkodni? Most hirtelen ennyi pénz lett, még az ingyenes reggelit is az önkormányzat állja, 2 éve pedig financiális okokból, pénzhiány miatt zárták be suttyomban, a nyári szünet közepén az iskolát.
  Már a tanárok kiválasztása is nagyon érdekes volt. vajon a gyerekekből mikor kezdenek el válogatni "alkalmassági szempontok" szerint?
  Csatlakozom greghez.”
 • 1. greg 2010. augusztus 26. 09:46
  „Nem azt mondom, hogy nem szép. De ezt a szektások pénzmosódája nélkül is meglehetett volna csinálni. Érdekes pár éve suttyomba bezáratták a sulit. Most meg a semmiből palotát csináltak belőle.
  http://www.kubekhaza.hu/index.php
  Hitélet menü pont tanulságos. Minden szektának egy célja van, kár erőlködni.
  Ezt saját erőből megtudták volna csinálni, de a kübekieknek kellett az agymosás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh János és kereskedőtársainak olvasói levele a témával kapcsolatban

Tovább olvasom