Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Elkészült a sándorfalvi úti hulladéklerakó kőtörője

Ritkaság az olyan hatalmas méretű építésitörmelék-feldolgozó az Alföldön, mint amilyen a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. sándorfalvi úti telepén működik.
Újabb részlegét állította hadrendbe a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. a sándorfalvi úti regionális hulladéklerakójának. A telep tízmilliárd forint uniós ISPA-támogatással látványosan növekszik. Lapunk is bemutatta már Szeged és a környező harminckét település negyedmillió lakójának szemetét befogadó gigantikus méretű hulladékdepót és a biológiai szennyvíztisztító virágkertészethez hasonlító üvegházát, ahol baktériumok mossák tisztára a vizet.

A harmincöt hektáros „óriásgyár" mostantól hatalmas kőtörővel – hivatalos nevén építési törmelék-feldolgozóval – is büszkélkedhet. Szabó Ferenc, a kht. ügyvezető igazgatója elmondta: nem szériatartozék a hulladéklerakókban az ilyen speciális daráló, alig működik hozzá fogható Kelet-Magyarországon. A rendszer ráadásul mobil, vagyis költöztethető.

Óránként ötventonnányi, vagyis két nagy billencs törmeléket képes felfalni. Egy ember kell a legfeljebb emberfejnyi vasbeton, fém- és tégladarabok beadagoláshoz, a másikuk pedig a gépet kezeli: háromméteres aprítósort hat méteren szortírozás követi, majd huszonöt méteren szállítás. A futószalagról igény szerint öklömnyi kavics vagy porrá zúzott szemcsék kerülnek le. A készárut az önkormányzati társaság a saját útépítéseire használja föl vagy eladja. A fő attrakció a kőtörő úgynevezett „pofás rendszere", amely ollószerűen ki-be mozgó fémbordáival morzsolja ízzé-porrá a vasbetont, fémet vagy téglát.

Egyénileg nem vihetünk ugyan be háztartási sittet, de az építkezéshez lerakott konténerek tartalmát és a hulladékudvarokra bevitt törmeléket mind oda továbbítják. A német gépsor 350 millió forintba került, és már túl van a próbaüzemen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyvescsőrű verebek

A Kárász utcai A Cappella cukrászda teraszán a kéregetőkön kívül más hívatlan vendégek is… Tovább olvasom