Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Elkészült a szegedi geotermikus fűtésrendszer

Szeged - Évente 20 százalékos fűtésköltség-megtakarítást hoz a szegedi geotermikus kaszkádrendszer, a 3 milliárd forintos beruházás a tervek szerint 7-8 év alatt megtérül. Nagy Sándor alpolgármester szerint a lakossági hőszolgáltatásban is ki lehetne használni a földben rejlő hőenergiát.
– Időjárástól függően 35–80 köbméter/óra, 87–92 Celsius-fokos termálvizet termelünk ki, majd a benne rejlő fűtési energiát elhasználva visszasajtoljuk a kőzetbe – mondta Péter Tamás, az újszegedi geotermikus kaszkádrendszer csütörtöki projektzáróján. A Geotermikus Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elismételte, a tavaly elkészült szegedi termálkör után az újszegedit is határidőre átadták: 11 intézményt kapcsoltak a 2000 méter mély termelőkútra.

– A két rendszer 3,2 milliárd forintba került, a beruházás az uniós támogatással számolva 7-8 év alatt megtérül – tette hozzá Péter Tamás.

Fehér füst az újszegedi termálkútnál. A Tisza mindkét partján működik a visszasajtolásra épített geotermikus rendszer. Fotók: Segesvári Csaba
Fehér füst az újszegedi termálkútnál. A Tisza mindkét partján működik a visszasajtolásra épített rendszer.
Fotók: Segesvári Csaba

Újszegeden 3,1 kilométer távhővezetéket építettek, egy termelő és kettő – 1250 és 1700 méter mély – visszasajtoló kutat fúrtak. A rendszerre csatlakozott épületek fűtése a gázhoz képest 20 százalékkal lesz olcsóbb, ami egyenértékű évi 1,2 millió köbméter földgáz megtakarításával.

A két immár működő szegedi termálkör azt mutatja, a Dél-Alföldön is lehet visszasajtolásra épülő geotermikus rendszereket építeni. Korábban a szakemberek azon vitáztak, hogy a környék talaj adottságai miatt nem lehet az elhasznált termálvizet visszasajtolni, így azt nem is éri meg kitermelni.


Kóbor Balázs, a Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter igazgatója, az egyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének tudományos főmunkatársa lesz a hőszolgáltatónál az önkormányzatot képviselő ügyvezető igazgató; ez arra mutat, hogy tervezzük a geotermia lakossági felhasználását. Stratégiai cél a magyar termálenergia minél szélesebb kiaknázása – mondta Nagy Sándor alpolgármester.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zöldhatóság vizsgálódik

Veszélyes hulladékot, vagy csak földet hordanak a nádasba. Tovább olvasom