Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Elkezdődött a hajsza a koleszért

Szeged - Több mint ezer elsős jelentkezett a szegedi egyetem karközi kollégiumai által kínált 350 helyre. A felvételinél figyelembe veszik a hallgatók tanulmányi eredményét és szociális helyzetét.
Ezekben a napokban kezdték el kitölteni igénylőlapjukat azok az elsős egyetemisták, akik szeptembertől kollégiumban szeretnének lakni. A Szegedi Tudományegyetem 13 kollégiumában csaknem négyezer férőhely van. Ebből 1820 a karközi kollégiumokban – a Ká-
rolyi, az Öthalmi, a Móra, a Hermann Ottó és az Eötvös épületében – áll a hallgatók rendelkezésére. Ezekre a helyekre bármely szakon tanuló jelentkezhet. Ám a kari diákotthonokba csak a fenntartó hallgatói költözhetnek.

– A hallgatók pályázat útján egy évre nyerik el kollégiumi helyüket. Májusban és júniusban felvételiztettük a felsőéveseket. Az elsősök számára minden évben szabadon hagyunk körülbelül 350–360 helyet, amelyre rendszerint több mint ezren jelentkeznek – mondta el lapunknak Almási Tibor. Az SZTE Karközi Kollégiumok Tanácsának elnökétől megtudtuk: idén még több üres helyet hagytak ki, hiszen most azok is elsősnek számítanak a kollégiumi felvételi szempontjából, akik végeztek az alapképzéssel, és mesterképzésre jelentkeztek.

350–360 kollégiumi helyre pályázhatnak az elsősök – többek között a Károlyiba. Fotó: Segesvári Csaba
350–360 kollégiumi helyre pályázhatnak az elsősök – többek között a Károlyiba.
Fotó: Segesvári Csaba

Segítséget jelent a hallgatók elhelyezésében, hogy várhatóan szeptemberre befejeződik az Öthalmi Diáklakások felújítása. Itt három, öt-öt szintes lakóépületet tataroznak, további 240– 250-nel nő az egyetemisták által megpályázható lakhelyek száma. Az egy vagy egy plusz kétszobás összkomfortos lakásokat új bútorokkal rendezik be.

Szerencsésnek mondhatja magát az a diák, akinek sikerül bejutnia kollégiumba, mert ott mindössze havi 9–10 ezer forintot kérnek, míg Szegeden a legolcsóbb lakás bérleti díja is körülbelül 35 ezer forintnál kezdődik.

Szempontok a felvételin

A szegedi egyetemi kollégiumi felvételinél több szempontot is figyelembe vesznek. Számít a tanulmányi eredmény, elsősöknél az egyetemi felvételi pontszáma, a hallgató szociális helyzete, és az, hogy milyen távol lakik Szegedtől.

Olvasóink írták

  • 1. gölöncsér 2009. július 30. 18:57
    „Az SZTE Mezőgazdasági Kar kollégiumában is lehet kollégiumi ellátást igényelni. Igaz, a bejárás Szegedre kicsit strapás lehet, de vhelyi hallgatók is bejárnak naponta. Szerintem egy próbát megér és sokkal olcsóbb, mint egy albérlet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három nap alatt 21 határsértőt fogtak

21 határsértő ellen indult idegenrendészeti eljárás a héten. Tiszasziget térségében rejtett… Tovább olvasom