Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Elkezdődött a négymilliárd forintos beruházás

Több mint négymilliárdos beruházás kezdődött Szegeden. A kivitelező Szeviép Rt. két helyen is hatalmas csöveket vezet át a Tisza alatt, melyek összekötik a két újonnan felépítendő szennyvíztisztító telepet, illetve a két felújítandót. Az egyik vezetékrendszer behúzását már a jövő héten – a mederfenék alatt hat méterrel – végrehajtják Hattyastelepnél.
Ezek a csövek kerülnek a meder alá. Fotó: Miskolczi Róbert
Száznyolcvan kilométeres csatornahálózatnak kell elkészülnie jövő szeptemberig Szegeden. A projekthez tartozik az a több mint négymilliárdos beruházás, amit a Szeviép Rt. nyert el közbeszerzési pályázaton. A programban két szennyvízátemelőt felújítanak és két szennyvíztisztítót építenek. Emellett a Tisza alatt két helyen két hatalmas csövet vezetnek át, illetve ugyanannyit a sodorvonalig helyeznek be.
A szegedi céget nem először bízták meg ekkora feladattal. Oltványi József divízióigazgató elmondta: hamarosan hasonló munkát fejeznek be Budapesten, ahol már a Duna alatti átvezetés megtörtént.

A hatalmas munka első szakasza a speciális fúróberendezés telepítésével tegnap elkezdődött a hattyastelepi szennyvíztisztítóval szemben, Tiszaszigetnél. A fúrást a mindenkori mederfenék alatt hat méterrel végzik, hogy a környezetvédelmi előírásoknak megfeleljenek. Az igazgató úgy gondolja: a jövő hét elején már elkezdhetik a 630 milliméter vastag műanyag cső lefektetését is.

A felső szakaszon, a gyermekklinika és a Heavytex közötti részen október–novemberben ásnak a meder alatt. Jelenleg speciális berendezésekkel sütik össze a 18 méter hosszúságú és 630 milliméter átmérőjű szálakat. A 450 méter hosszú vezetéket a meder alatt két méterrel fektetik le.

– Itt az árvízvédelmi szabályok miatt nem lehetett fúrni, ezért hamarosan vízen úszó cölöpös munkagépek kezdik meg az ásást – magyarázta Oltványi József, aki tudatta, hogy a hajózási forgalmat korlátozzák, de a Tiszát a munkálatok alatt „nem zárják le".

Jövőre mindkét helyen a sodorvonalig egy 2000 és egy 1200 milliméter átmérőjű csövet is a meder alá fektetnek. Szintén 2006. július 30-áig kell elkészülni a hattyasi és a tiszaszigeti két vadonatúj szennyvíztisztító telepnek, aminek az alapozását már megkezdték.

Cs. G. L.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hannoverből Isztambulba – egy tankolással

Hannoverből indult, Isztambulba tart, és csak egyszer tankol Gerhard Plattner egy 2,5 literes… Tovább olvasom