Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Elkezdődött a szegedi dinnyeháború

Szeged - Nehéz felvenniük a versenyt az őstermelőknek a hipermarketekkel: előbbiek 120–160, utóbbiak 99 forintot kérnek a görögdinnye kilójáért. Idén a szokásosnál két héttel korábban kezdődött a szezon – ennek ellenére a termelők szerint egészen szeptemberig falatozhatunk a lédús gyümölcsből.
Az időjárás-változás miatt szinte minden évben korábban indul a dinnyeszezon – idén is két héttel hamarabb haraphattunk először a magyar földeken termett lédús gyümölcsbe. Tegnap ahány helyen jártunk, annyiféle árat láttunk. Az egyik klebelsbergtelepi háznál például 119 forint volt a görögdinnye kilója. Itt sárgát nem árultak.

Az őstermelőknek nehéz felvenniük a versenyt a nagy hipermarketek diktálta árakkal. A Tescóban és a Lidlben is mindössze 99 forintot kértek a görögdinnye kilójáért. Előbbiben egy sárgadinnyét 149 forintért adtak, a Corában pedig több mint négy fajta közül válogathattunk. Volt spanyol Gélia 199 forintért, magyar Fiata 219-ért és spanyol mézdinnye 459-ért.

A Mars téren is hegyekben várták a hatalmas golyók, hogy valaki kiválassza őket. A Top Gun és a Lady fajtájú görögdinnye a legtöbb helyen 150 forintba került, de láttunk 120-ért és 160-ért is.

Vági Bálint és Mrena Edina a piros csumás dinnyét ajánlja. Fotó: Frank Yvette
Vági Bálint és Mrena Edina a piros csumás dinnyét ajánlja.
Fotó: Frank Yvette

– A sok eső és a jég nem tett jót a dinnyének, de ettől függetlenül bőven lesz termés – hallottuk Vági Bálint csanádpalotai őstermelőtől. A 20 éves fiatalember egy hete árul a Mars téren. Tapasztalatai szerint idén megcsappant a piac. A piros húsú gyümölcsöt luxuscikknek tekintjük. – Az emberek megveszik a krumplit, a paprikát, mert ezek alapvető élelmiszerek. A dinnye azonban egyfajta „desszert", ha spórolni kell, inkább erről mondanak le – mondta az őstermelő.

A sor elején áruló Herédi Szilveszterné pedig elárulta: a hatalmas, 12–13 kilós gyümölcsök helyett legtöbben kisebb görögdinnyét választanak. A mórahalmi termelő szerint nem kell attól tartanunk, hogy gyorsan véget ér a szezon. – Folyamatos érésre számíthatunk. Ezt a rakományt Medgyesegyházáról hoztuk, a mórahalmi pedig majd csak júliusban érik, és egészen szeptemberig kitart – magyarázta az asszony.

Tippek a jó választáshoz

Vági Bálint őstermelő tippeket adott, hogyan válasszunk finom, édes görögdinnyét: jó módszer a kopogtatás, de emellett arra kell figyelnünk, hogy a kocsány zöld legyen. Az is jó, ha a csuma piroslik, ez ugyanis azt jelenti, hogy édes a gyümölcs. Bálint azt javasolja, olyat szemeljünk ki, amelyiknek az alja sárga, nem pedig halványzöld. Az édes sárgadinnyét finom illata árulja el. A golyót azonban ne a csonkja felől szaglásszuk, hanem a másik oldalán.

Olvasóink írták

  • 3. Ineen 2009. július 22. 11:28
    „A jó dinnye, az finom dinnye!Luxusautoval vásárolni dinnyét...én nem ajánlom.”
  • 2. gazdapiac 2009. július 09. 15:30
    „Ajánlom a figyelmetekbe a gazdapiac.com oldalt, lényege, hogy közvetlenül vásárolhassatok a termelőktől. Cím: www.gazdapiac.com A gazdák ingyen hirdethetnek rajta.”
  • 1. vito 2009. július 02. 03:44
    „A múlt héten vettünk az egyik hipermarketben görög görögdinnyét, 99 Ft. -ért. Hát olyanis volt. Nincs a hazai termesztésű dinnyénél finomabb. Mivel én nem szegedi születésű vagyok, és hiába vagyok ott szinte mindig mórahalmi dinnyét még nem kóstoltam. A medgyesegyházai, ´gyendai dinnye nagyon finom szokott lenni. Ízben egyáltalán nem hasonlít az import társaikhoz, mindenkinek javaslom a hazait.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alkoholmentes sör is jólesik a melegben

Szeged - Az alkoholmentes sör az első lépés a guminő felé – szokták mondani, akik csak az alkoholtartalmú változatra esküsznek. Mégis: az alkoholmentes is jólesik a melegben a szegedieknek. Tovább olvasom