Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Elkísértük a sárgazsák-futárokat

Szeged - Július eleje óta kerékpárral hordják a szelektív hulladékgyűjtő zsákokat a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai. A korábban még befizetett rehabilitációs járulékból most már 25 megváltozott munkaképességű ember kap megélhetést. Reggel 7-kor kezdődő műszakjukra kísértünk el két sárgazsák-kézbesítőt.
Reggel 7 óra, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Városgazda úti telephelye. 25 dolgozó indul innen minden hétköznap ebben az időpontban kerékpárral. A várost járják, a házak elé kitett, szelektív hulladékgyűjtő zsákok helyett újakat helyeznek a postaládába 4 órában.

Egy összeszokott párost, Pétert és Zsoltot kísérem el egy napjukra. „Céges" biciklit kapok magam is: stabil váz, vastag kerekek, elöl és hátul is csomagtartó, rajta erős vászon táska. Ide kerülnek a sárga zsákok és saját holmijaink is. A 21 körzetből mi a Makkosházra és Rókusra tartunk, de előbb védőitalt kapok: egy üveg ásványvizet. Ez mindenkinek jár. Kell is a folyadék: alkalmi kollégáim naponta 40–50 kilométert is tekernek naponta, de az is előfordult, hogy 70-et kerekeztek. Békés tempóval hamar Makkosházra érünk: a páros minden kis utcát kitűnően ismer, az összes rövidítés a fejükben van. Azt mondják: dísznek hordják magukkal a térképet.

Akár 50 kilométert is tekernek naponta. Fotó: Schmidt Andrea
Akár 50 kilométert is tekernek naponta.
Fotó: Schmidt Andrea

– Itt például nem tették ki a zsákot, pedig igényeltek újat – mutat egy házra Péter, tovább is tekerünk megállás nélkül.  Elmondják: csak akkor rakhatnak másikat a postaládába, ha egy teli a ház előtt van. – Tájékoztattunk mindenkit, hogy reggel 6-ig, de legkésőbb 7-ig helyezzék ki a zsákot, ez a szabály, így tudunk fennakadás nélkül dolgozni. Beszélgetünk, miközben ők a munkájukat végzik, nem merek belezavarni a rendszerükbe, csak figyelek. Egy-egy oldalt visznek utcánként, néha szétválnak, hogy pár perc múlva újra találkozzanak. – Olyan, mintha postás vagy újságkihordó lennék. Szeretem csinálni – mondja Zsolt, miközben egy zsákot gumiz az egyik ház kilincsére. – Teli zsák van, postaláda nincs. Elvileg ilyenkor sem kéne itt hagynunk másikat. Sokszor ellopják őket. Mindig kérjük, hogy tegyenek ki ládát, de rengetegen nem hallgatnak ránk. A másik probléma, amit magam is látok, hogy egy társasházhoz több postaláda tartozik, sárga zsákos jelölés egyiken sincs, pedig elvileg ez is kéne. Ilyenkor találomra kell kiválasztani, hova dobják a zsákot.
Csatlakozás

Amennyiben a sárga zsákos gyűjtéssel lefedett területen eddig nem vett részt a szelektív hulladék gyűjtésében, de szeretne, vagy nem kapott sárga zsákot, hívja Gilicze Juditot a 06-80-822-228-as zöld számon. Itt a 2-es melléket kell kérni.



Péterék elmondják: hiába lelkiismeretesek, így is sok panasz érkezik az ügyfélszolgálatra. Rengetegen nem tartják be azt a kevés előírást sem, ami alapján járna a zsák, mégis reklamálnak, ha nem kapnak újat. A zsákkörút vége felé Zsolt több százra tippeli a kihelyezett hulladékgyűjtők számát. Visszaérünk a telepre, itt megtudjuk: a 400 zsákból 69 maradt nálunk.

Gilicze Judit, az SZKHT hulladékszállítási ügyintézője elmondja: naponta körülbelül 3–4 ezer sárga zsákot kézbesítenek a városban. Szerinte Újszegeden a legrosszabb az emberek hozzáállása. Rengeteg olyan hulladék kerül a zsákokba, ami nem oda való, a falevelektől az építkezési hulladékig. Ezeket a zsákokat nem szállítják el. A zsákokba csak a tájékoztatóban szereplő anyagféleségeket szabad tenni. Zsolt, Péter és Judit is azt mondja: nem érett még meg mindenki erre a rendszerre.

Rehabilitáció

A sárgazsák-hordás rehabilitációs munkakör. Az SZKHT-nál megváltozott munkaképességű emberek végzik, akik 4 órában dolgozhatnak.

Olvasóink írták

 • 9. anuvuk 2011. október 16. 16:01
  „Elnézést, - de ekkora baromságot régen láttam, olvastam!

  A szelektív konténernek a méretét akkorára kell készíteni, hogy ne keljen hetente üríteni!
  A szelektálást is jobban ösztönzi a távoli szemetes, nem papucsba kell levinni a szemetet!!!!!
  A konténereket "medve" baráttá kel készíteni, be lehet, ki fele semmit!!!!!!
  A megváltozott képességű embereket, inkább arra alkalmazzák, hogy a renitens nem szelektálókat figyeljék és jelentsék a hiányosságokat, - ezzel sokkal több hasznot fognak behajtani!!!”
 • 8. SP 2011. október 16. 15:54
  „Cím:
  "Elkísértük a sárgazsák-futárokat"
  Téma:
  "Egy összeszokott párost, Pétert és Zsoltot kísérem el egy napjukra."

  7. Wacky
  ""gondolkodtál már azon hogy valószínűleg nem ők vannak a központban""

  Gondolkodtam,
  a cím és a téma alapján Péter és Zsolt mint emberek, de torz arccal vannak a középpontban.

  Hölgyek,
  akik feltehetőleg nem jártak még igazi sötétkamra fotólaborban, fixírsó, hívóoldat, hívótank, tálca, piros lámpa, nagyító, mosóvíz és vizes papírkép társaságában rendszeresen torz embereket gyártanak képeiken.

  Nem ide valók
  a torz képeik szerintem.”
 • 7. Wacky 2011. október 16. 02:17
  „6. SP 2011.10.15. 22:08

  ezzel elárultad magad, hogy totál semmi ismereted nincs fotózás terén... gondolkodtál már azon hogy valószínűleg nem ők vannak a központban hanem ők csak a kép egy részének "kitöltő elemei" ??
  Tudod érdemes lenne a fókuszpontot is figyelned mielőtt hülyeségeket írsz!!”
 • 6. SP 2011. október 15. 22:08
  „Ismét egy beteg kép.
  Ha torz a kép, akkor vagy az egyik, vagy a másik Andrea követte el. Megfelelő objektív vagy moderálás kellene.

  Pétert és Zsoltot
  az szülei sem ismerik fel a torz képen. Legalább az arcok fotózására figyelnének oda.

  A torz kép hitélét rontja a szövegnek is.
  Kíváncsi lennék, hogy a fotós hölgyek saját eltorzított arcképüket mutogatnák-e.”
 • 5. matylapát 2011. október 15. 19:18
  „Reggel 6-kor kirakom, este 5-kor viszik el. Ezzel az a baj, hogy közben néhány "gyűjtögető" széttépi a zsákot, és úgy szedi ki belőle a számára értékes alumínium dobozt, vagy műanyag flakont. Tisztelet a kivételnek, mert olyan is van.”
 • 4. varadipal 2011. október 15. 16:57
  „Később majd lovat is kapnak.”
 • 3. Zsoltee0716 2011. október 15. 12:13
  „"Szerinte Újszegeden a legrosszabb az emberek hozzáállása."

  Látszik, hogy hol szarják le a legjobban...”
 • 2. karakán 2011. október 15. 11:58
  „Semmi nincs "ingyen"! Valószínű, hogy benne van a szemétszállítás díjában.”
 • 1. papika56 2011. október 15. 11:45
  „Ezt a zsákot ingyen adják ? Más városban miért nincs így ??”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zárul az operafesztivál

Michael Dellaira A titkosügynök című operájának tegnapi bemutatójával befejeződött az Armel-fesztivál döntője. A díjátadó gálakoncertet szombaton 20.30-tól tartják a nagyszínházban. Tovább olvasom