Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Elköltöztek Pusztaszerről a természetfilmek

Pusztaszer - Már a helyszínt sem tudta biztosítani a pusztaszeri önkormányzat a természetfilm-fesztiválhoz. A rendezvény szervezője nem talált szponzorokat – Magyarkanizsára költözteti a rendezvényt.
– Hét év után fejleszteni kellett a fesztivált. Pusztaszeren a személyi és anyagi feltételek nem voltak adottak, ezért kénytelenek voltunk más partnereket keresni – fogalmazott Csabai Ferenc projektmenedzser, akitől megtudtuk: a Vajdaságba, Magyarkanizsára költözött az eddig minden évben Pusztaszeren rendezett természetfilm-fesztivál. Immár Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztivál néven az egész Kárpát-medencéből várja a magyar anyanyelvű természetfilmesek alkotásait a versenyprogramba.

Az alföldi tájról szóló természetfilmeket ezután hiába keresik majd Pusztaszeren. Fotó: Segesvári Csaba
Az alföldi tájról szóló természetfilmeket ezután hiába keresik majd Pusztaszeren. Fotó: Segesvári Csaba


– Sajnálom, hogy nem Magyarországon rendezik a fesztivált, de már annak is örülök, hogy egyáltalán a közelben létrejöhet a rendezvény – hallottuk Máté Gábortól. Pusztaszer polgármestere elmondta: azt gondolták, hogy az eddigi hét fesztivál sikerével bizonyították a rendezvény létjogosultságát, tőkeerős támogatókat mégsem találtak.

Annak, hogy idén nem sikerült együttműködniük a fesztivál szervezőjével, két oka van: anyagi és infrastrukturális. A korábbi jellegzetes helyszín, az egykori istálló ugyanis idén már ipari létesítményként funkcionál, munkát ad a helybelieknek, műhely üzemel benne. A faluban nincs más olyan terület, amely hasonló környezetet biztosított volna a rendezvényhez. Az önkormányzat és alapítványa közel másfél millió forintot tudott volna előlegezni a fesztiválra. Mivel azonban idén nem találtak további támogatókat, az előfinanszírozással komoly kockázatot vállaltak volna. Így született meg a döntés.

– A település forráshiánnyal küzd, Pusztaszer nem vállalhatta tovább ezt a missziót, hiszen a fesztivál nem teremtett bevételt, csak kiadást. Szívünket, lelkünket beletettük, de be kellett látnunk, hogy így nem mehet tovább – magyarázta a polgármester, aki elárulta: minden évben valósággal koldulniuk kellett a támogatásokért. A fesztiválnak sosem volt stabil finanszírozási alapja.

Magyarkanizsán civilek szervezik a rendezvényt augusztus első hétvégéjén. A filmes mustrán professzionális és amatőr alkotók egyaránt bemutathatják műveiket. Eldugott tájak csodái, őshonos növény- és állatfajok élete, a természet- és környezetvédelem aktuális problémái kerülnek vászonra a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézet mozitermében. A fesztivál fődíja 1000 euró. A nevezéseket június 15-éig várják a szervezők. Bővebb információ: www.csodakut.eu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami mentőövet kérnek a homokháti falvak

A tavalyihoz képest lényegesen nem változtak az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések pályázati támogatásának feltételei. Tovább olvasom