Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Elkoptak az útburkolati jelek

Az időjárástól függően várhatóan a hónap végén vagy áprilisban kezdik Szegeden az útfestési munkákat. Az Oskola utcában, a Kossuth Lajos sugárúton is találtunk elhalványult zebrát. Az oldószeres felújítás élettartama nagyjából egy év, de kopásálló megoldást is használnak.
– Alapvető követelménynek tartom az emberek védelmében, hogy ne legyenek elkopva az útfestések. Akár gyalog, akár járművel közlekedem, fontos, hogy lássam például a zebrát – vélekedett Szekeres Istvánné. A domaszéki asszonnyal Szegeden, a Tisza Lajos körúton találkoztunk, amikor az SZTK-ba ment. Mint elmondta, autóval jött, de a parkolási nehézségek miatt inkább lerakta a kocsit a 2-es kórház környékén, onnan villamosozott.

Végigjártuk Szeged néhány forgalmas útját, és – a teljesség igénye nélkül – megnéztük, hol kellene újrafesteni az útburkolati jeleket. Találtunk kopott zebrákat például a Somogyi utca és az Oskola utca sarkán, a Mars tér környékén, a Stefánián, a nagyszínháznál lévő körforgalomban, a Pozsonyi Ignác utca és a Kossuth Lajos sugárút találkozásánál, illetve a József Attila sugárút és a nagykörút kereszteződésében. Van, ahol a járdát és a kerékpárutat elválasztó sárga csík szűnt meg: ilyen többek között a József Attila sugárúton a Rózsa utca és a Debreceni utca közötti szakasz.Műgyantaalapú gyalogátkelő

A felújított szakaszokon, mint amilyen például a Somogyi utca és a Kárász utca találkozásánál lévő gyalogátkelő, műgyantaalapú, tartós réteget visznek fel. Ennek ára a háromszorosa a szokványos festéknek, viszont nem kopik. Fehér színét a felületére kenődő fekete autógumi fedi le. Az oldószeres burkolatjel-felújítás élettartama normál igénybevétel mellett általában egy év.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. megbízásából a burkolatjel-festési munkákat a közbeszerzési eljárás alapján nyertes Medivia Kft. végzi. A tavalyi évhez hasonlóan az idén is 44 millió forintot költenek erre – tájékoztatott Makrai László. A környezetgazdák ügyvezető igazgatójától megtudtuk: az útfestést az időjárástól függően március végén vagy április elején kezdik. A technológiai előírásoknak megfelelően ehhez a talajszinten mért ideális minimum-hőmérséklet 8-10 fok.
Először a forgalmas közlekedési útvonalak, a tömegközlekedés által használt utak, gyalogátkelőhelyek oldószeres felújító festéseit végzik el júniusig. A tervek szerint szeptember végéig az egyéb burkolatjel-felújításokat – például kerékpárutak, veszélyt jelző festések, tömegközlekedési megállóhelyek esetében – is befejezik.

A szegedi utak egy részét kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai is összeállították az idei burkolatjel-festési programot, jelenleg közbeszerzési eljárás alatt van a kivitelezők kiválasztása – tudtuk meg Pécsi Norbert Sándor szóvivőtől. – A közbeszerzést várhatóan nyár elején tudjuk lezárni, a munkálatok így csak azt követően indulhatnak. A forgalmasabb utak, főleg a főutak természetesen elsőbbséget élveznek, emellett szakembereink figyelembe veszik a már meglévő, adott esetben elkopott jelek állapotát is, és ezek alapján állítják össze a feladatlistát – közölte a szóvivő.

Olvasóink írták

 • 4. abinya 2013. március 22. 11:38
  „Persze hogy elkoptak.Úgy mint a rá szánt pénz!Ugye(b)otka???”
 • 3. zorba5 2013. március 22. 10:46
  „2: Valóban.
  A feltétel a tábla jelzése. Az útbúrkolati jel csak kiegészítő jelzés.”
 • 2. _csutak_ 2013. március 22. 08:33
  „Nem gond ha elkoptak, ugyanis ha betartják a KRESZ műszaki rendelkezését akkor az út jobb szélén
  (egyirályú utcában mindkét oldalon) táblával kell jelezni a kijelölt gyalogos átkelőhelyet.”
 • 1. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. március 21. 17:30
  „Na, hát ha annyira non profit, akkor nyilván a nyertes cég majd tök passzentosan el tud számolni mire ment el a 44 milla.
  Várjuk a következő cikket amibe fel lesz sorolva X Forint festék Y forint munkadíj stb és pont ki fog jönni a 44 milla.
  Erre kíváncsi vagyok...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben a táskarabló

További bűncselekményeket is beismert az a 19 éves fiatalember, akit rablás miatt vett őrizetbe a Szegedi Rendőrkapitányság. Tovább olvasom