Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Ellenfelekből csapattársak

A megye hét településén működnek termálfürdők: nem lett igazuk azoknak, akik azt mondták, ennyi strand nem fog megélni egymás mellett. A kérdés sokak szerint ezután úgy vetődik fel, össze tudják-e hangolni a kínálatukat a fürdők úgy, hogy ne egymás elől halásszák el a vendégeket. Többek között erről is tárgyalnak a kistérségek vezetői, akik az utóbbi időben már szinte hetente találkoznak.
A megyei közgyűlés új elnökének egyik első nyilvános szereplése az volt, amikor összehívta a kistérségek vezetőit. Magyar Anna gesztusának az volt az üzenete, hogy a fejlődés a konszenzustól függhet, és nem attól, ki milyen pártállású, és milyen színű a kormány. A makói, kisteleki, mórahalmi, csongrádi és szentesi polgármester korábban is találkozott. A mostani egyeztetésnek azért volt létjogosultsága, mert a következő néhány évben elnyerhető, minden eddiginél több uniós pénz komoly fejlődést hozhat. A megye ebből valószínűleg többet elhozhat, ha egységesen lép föl, és olyan beruházások indulnak, amelyek nem csak az adott településnek hasznosak.

A rendszerváltás után az önállóság időszaka jött, minden önkormányzat megpróbálta a lehető legtöbbet kihozni saját lehetőségeiből. A kilencvenes évek közepétől több helyen létrejöttek önkormányzati társulások, így nyert forrást például a gázvezeték megépítésére Ferencszállás, Klárafalva, Kübekháza. Az önkormányzati vezetők szerint most annak jön el az ideje, hogy a távolabbi települések is összehangolják az érdekeiket.

– Azóta négyszer találkoztunk, és tényleg hasznosak a megbeszélések, olyan programokat állítunk össze, amelyek elemei egymást erősítik – felelte kérdésünkre Nagy Sándor kisteleki polgármester.

A politikus példával illusztrálta, mi változhat a következő években. A megye hét városában működik termálfürdő. Sokan mondták, hogy ennyi fürdő nem fog megélni egymás mellett, az élet ezt mégis cáfolta. A turizmusból származó bevétel szempontjából azonban nem mindegy, hogy a következő években ezek hogyan viszonyulnak egymáshoz, hogyan fejlődnek. Elhalásszák-e egymástól a vendégeket, vagy megosztják a munkát, és különböző ellátási formákra specializálódnak. Erről is érdemes egyeztetni a találkozókon. Ez azért sem mindegy, mert az ópusztaszeri nemzeti történeti emlékpark kedvéért ide látogató, úgynevezett egynapos turisták talán tovább maradnának, ha hosszabb programot szerveznének a számukra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem érte el célját a patikák plakátháborúja

Plakátokkal tiltakoztak a patikusok az elmúlt hetekben a gyógyszerellátásról szóló új törvény… Tovább olvasom