Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Ellentétek játéka: a Szegedi Kortárs Balett kettős bemutatója a nagyszínházban

Ellentétek játéka: a Szegedi Kortárs Balett kettős bemutatója a nagyszínházban
Szeged - A Szegedi Kortárs Balett pénteken 19 órától mutatja be a nagyszínházban a Budapesten már nagy sikert aratott két egyfelvonásosát, a Baby Boyt és a József-legendát. A különböző stílusú produkciók egymás mellé állítása izgalmas élményt ígér.
– Teljesen ellentétes a Baby Boy és a József-legenda – mondta Juronics Tamás, a legenda Kossuth-díjas koreográfusa. – Az első darab expresszionista, kemény mai zenével, intenzív táncmozdulatokkal. A második pedig Richard Strauss balettja, klasszikus hangszereléssel, eredetileg 102 fős zenekar játszotta. Nem korszerű zenemű, nehezen megfogható, és végül a klasszikus balett mozgásformáit találtam a legkifejezőbbnek hozzá.

A 2014-ben Budapesten, a Műpában bemutatott József-legenda a címszereplő és Potifárné történetét meséli el, kiegészítve Potifár udvarának részletes társadalmi rajzával. A tényleges cselekmény körülményei alapozásként jelennek meg a balettben.

– Ebben a kasztrendszerként működő társadalomban a fontos pozíciókat próbák által lehet elérni – magyarázta Juronics Tamás. – József ártatlansága szembeszegül a rendszerrel, és végül felszabadítja ezt a világot. Nagy ívű, szépen táncolható szerep az övé.

A főhős szerepét az ártatlan, Krisztus-képre emlékeztető arcú _%Horváth M. Gergő%_ táncolja, a rendkívül nőies Potifárnét Zsadon Flóra alakítja. A kettejük között ingadozó Potifár szerepében Czár Gergely jelenik meg, a Fekete Angyal pedig maga Juronics Tamás lesz. A közel negyven főt mozgató előadásban közreműködik még a színház tánckara és a Tömörkény gimnázium növendékei.

A Baby Boy Uri Ivgi és Johan Greben koreográfuspáros alkotása – az összeszokott duóhoz Tom Parkinson zeneszerző társul. Hármójuk közös gyermeke a vörös dobozba zárt produkció, mely modern, rendkívül erős képeket és hangzást használ. A darabban nincsenek szerepek, egy közösségként mozognak a táncosok, ezt erősíti a jelmez egyformasága. Egyértelmű közlés helyett benyomásokkal, beszédes mozdulatokkal érzékelteti a fájdalmat, félelmet, kirekesztettséget, háborút.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hármas karambol miatt teljesen beállt a Csongrádi sugárút - galéria

Hármas karambol miatt teljesen beállt a Csongrádi sugárút - galéria
2 személyautó és egy távolsági busz ütközött csütörtök délután a Csongrádi sugárúton, ami teljesen… Tovább olvasom