Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Ellinkelik a netes kampányt a jelöltek

Szeged - A Fidesz mintha kötelező feladatot hajtana végre, az MSZP elhanyagolja. A Jobbik és a Kétfarkú Kutya jól használja, az LMP közepesen teljesít. Webdizájnerek és webfejlesztők mondanak véleményt arról, hogyan használják a szegedi jelöltek a netes kampány lehetőségeit.
Élünk vagy meghalunk, ez a mi városunk – énekli az
interneten elérhető döbbenetes kampánydalocskájában Schmuck Andor, aki a Magyarországi Szociáldemokrata Párt főpolgármester-jelöltje akart lenni. A szegedi jelöltek másképp használják a világhálót. De hogyan? – webdizájnerek és webfejlesztők könyörtelen kritikája következik.

Fidesz

Mintha kötelező feladatot hajtottak volna végre a honlapokkal. Gyimesi László képviselőjelölt oldala esztétikailag nagyon gyenge, a tartalom „kilóg" a keretből. B. Nagy László oldalán pozitív a nagy fotó, mert jól szolgálja azt a célt, hogy megismerjék az arcát. Viszont a polgármesterjelöltet BNL-nek nevezni a szakemberek szerint nem egyértelműen jó ötlet, mert egyrészt nem valószínű, hogy bárki tényleg így szólítaná, másrészt „grafikusan nincs megerősítve", hogy ez a neve, a dizájn alapján inkább egy bank nevének tűnik a három betű. A polgármesterjelölt Facebook-oldala inkább egyelőre csak bemutatkozás, több aktivitás jobb lenne.

MSZP

A párt megyei szervezetének honlapjára kattintva egy térképet látunk, amin a szegedi irodát jelölik. Pedig nem ez az aktuális információ, aki a honlapot böngészi, inkább arra kíváncsi, melyik körzetben ki a jelölt. Az ismerje meg az ön képviselőjelöltjét funkció azonban nem mutatja meg, körzetenként az indulókat, csak felsorolja a jelölteket. Botka László polgármesterjelölt Facebook-oldala félkész. Pedig – hangzott a webesek kritikája – egy közszereplőről nem írni bőven ezen a felületen olyan, mintha nem lenne az interneten. „Ha ott nem kommunikál, akkor nem beszél az emberekhez."

 Beleesett a vödörbe

2006-ban a Változás és Megújulás Bajáért jelöltjeként indult az önkormányzati választáson Várhalmi Miklós. Videóján, amely a Subba blog érdeklődését is felkeltette, magánéletét mutatja be kitérve olyan részletekre, hogy az unokája beleesett egy vödörbe, és szerzett egy monoklit. A jelölt bár kompenzációs listán, de bejutott a városi közgyűlésbe.

Jobbik

Maximálisan él a netes kommunikáció lehetőségeivel a párt: használják a Twittert, Facebookot, Google Buzzt és az iWiW-et is. A Facebookon a szegedi szervezetnek saját oldala van, ahol kampány és párbeszéd folyik, meghatározásuk alapján a felület arra való, hogy a Jobbik programjairól bárki tájékozódhasson, kérdéseket tegyen föl, kulturált vitát folytasson. A szegedi csoportnak van saját honlapja, amelyen egy már véget ért eseményre szóló meghívó fogad, pozitív viszont, hogy térkép segítségével megkereshető és megismerhető az egyéni jelölt, valamint információk találhatók a polgármesterjelöltről, Keresztúri Farkas Csabáról is.

LMP

A párt fiatalos imázst alakított ki, ezért jobban meg kellene lovagolnia az internetes lehetőségeket. A polgármesterjelöltségért indult Málovics György a két legnépszerűbb közösségi oldalon sem nyomul. Bár mindkettőn fent van, de láthatóan nem kampánycélból csatlakozott, és nem is használja erre az oldalakat. A párt szegedi csoportjának blogja a blog.hu-n érhető el, ami szakértőink szerint egyszerűbb megoldás, mint honlapot készíteni, mert a rögzített keretek miatt kisebb az esztétikai hibalehetőség. A blog.hu azért is jó választás, mert ingyenes, illetve könnyebben és gyakrabban szemlézik az oldalt a nagyobb hírportálok. A blogról elérhető a párt Facebook-oldala, de nincs külön szegedi csoport, a link a budapesti szervezet profiljára visz.

MKKP

A Kétfarkú Kutya is a blog.hu-n vezet netes naplót. A blog naprakész, sok a fotó és a videó, a szervezet folyamatosan kommunikál. A Kutya Facebook-profilja 29 ezer 606 embernek tetszik, emiatt nagyon aktív az oldal.

Olvasóink írták

  • 1. E! 2010. szeptember 05. 10:12
    „Lájkolom ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Anna néha villámot hárít

Itt nincs felvezető kör – tapasztalta Nagy Anna, amikor 3 hónapja Orbán Viktor kormányának szóvivője lett: úgy érzi, hihetetlen mennyiségű munkával telt az utóbbi idő. Tovább olvasom