Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Elmarad Ádám idei kölni útja

Szeged - Varga Ádám családja nehéz időszakot élt át a télen: az édesanya, Tímea hónapokig beteg volt, most sem egészséges. Idén nem tervezik, hogy elutaznak Németországba a harmadik őssejtkezelésre.
A Sólyom utcai speciális iskolába járó, kamaszkorba lépett mozgássérült Varga Ádámot legutóbb karácsony előtt látogattuk meg, amikor beteg volt az egész család. Most a 3 gyerek – Ádámnak egy 8 és egy 2 éves kisöccse van, Ákos és Árpád – jól van, de Márkus Tímea, az édesanya még mindig orvostól orvosig jár.

Tímea tegnap nem szívesen beszélt a betegségéről, csak annyit árult el: sokat fáj a dereka, ami összefüggésben lehet az 55 kilós Ádi emelgetésével, és a szíve is rendetlenkedik. Azt mondta, sokkal fontosabb, mi van a gyerekekkel, köztük Szeged és a megye „hősével", Varga Ádámmal, aki 2008-ban és 2009-ben, két egymást követő évben kapott őssejtkezelést egy kölni klinikán.

Rohamos fejlődést azonban nem vett észre se a család, se az Ádit kezelő szakemberek. Nem javult jelentősen a mozgása, arról pedig, hogy egyszer majd felállhat a kerekes székből, mindenki letett. Ami viszont feltűnő változás, az a kiskamasz kommunikációs készségének fejlettsége. Mindent megért, és érthetően válaszol a kérdésekre. Összetett mondatokat is képes alkotni a beszédében. Tímea úgy fogalmazott, hogy a „hétköznapi életben" változott sokat a fia. Érdeklődik, és keresi az összefüggéseket. De sajnos írni és olvasni nem fog tudni megtanulni.

Ádám a számítógépnél. Feltűnő a kiskamasz kommunikációs készségének fejlettsége.  fotó: Schmidt Andrea
Ádám a számítógépnél. Feltűnő a kiskamasz kommunikációs készségének fejlettsége.
Fotó: Schmidt Andrea

Ádám mindennapi szórakozása ma már egyre inkább a számítógép. Megtalálja azokat az oldalakat az interneten, amelyek a kedvencei, zenét hallgat, családi képeket nézeget. A legújabb hobbi a Skype: ismerősökkel, rokonokkal beszélget a világhálón.

Elmennek a harmadik őssejtkezelésre? Tímea azt válaszolta: idén biztosan nem, mert saját egészségi állapota miatt nem tudná vállalni a procedúrát. Az S. O. S. Alapítvány által kezelt számlájukon most 2 millió forint várakozik. Egy gyógykezelés ára a külföldi tartózkodás költségeivel együtt ma már elérheti a 3 millió forintot is. A korábbiak egyenként 2,5 millió forint körüli összegbe kerültek.

Megkérdeztem, megérte-e, hogy megpróbálkoztak az őssejtkezeléssel. Az édesanya határozott igennel válaszolt.

– Ha nem próbáltuk volna meg, sose bocsátom meg magamnak, hogy lett volna egy lehetőség, amit kihagytunk. Szerintem a sok kicsi javulás is javulás – mondta Tímea.

A történet

Varga Ádámról 2007-ben írtunk először, amikor a család szórólapokon fordult az emberekhez, hogy segítsék a születése közben oxigénhiányos állapotba került, és ezért fogyatékos fiú kínai őssejtkezelését. A kisfiú számláján egy év alatt 6 millió forint gyűlt össze. Több mint 2 milliót a Délmagyarország, a Délvilág és a Cora az egész megye összefogásával gyűjtött össze a forgalomból kivont 1 és 2 forintosokból. Novák Jenő szegedi feltaláló kádliftet szerelt be panellakásuk fürdőszobájába. A kínai út helyett 2008-ban és 2009-ben az olcsóbb, németországi gyógykezelésre sikerült elmenniük.

Olvasóink írták

  • 1. mucu 2010. április 26. 11:12
    „Tímea, gyógyulást kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh Erikát hangjáról rögtön felismerik

Legjobb szinkronszínészeink egyike a szegedi társulatot erősítő Balogh Erika, akit mostanában a nézők a kisszínházi Liliomban láthatnak. Tovább olvasom