Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Elmaradt kézfogások a Parlamentben

A vasárnapi parlamenti ünnepségen hét kitüntetett nem fogott kezet a házelnökkel és a miniszterelnökkel, további kettő pedig csak a kormányfővel. Köztük volt a szegedi Borbély István is. Hasonló botrány a március 15-i kitüntetések átadásán történt, amikor Sólyom László Fekete Jánossal, Szabad György pedig Gyurcsány Ferenccel nem fogott kezet.
Borbély István és felesége. Fotó: Karnok Csaba
Kilencen nem fogtak kezet mindhárom közjogi méltósággal a Magyar Köztársasági Érdemrend, a Magyar Köztársaság arany vagy ezüst érdemkeresztjének, illetve a Nagy Imre Érdemrend átadásakor a Parlamentben. Csongrád megyéből több személy is hivatalos volt a vasárnapi ünnepségre. A Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB) Csongrád Megyei Szervezet elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetés átvételekor csak Sólyom László államfővel fogott kezet, Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel nem. Borbély Istvánnak az indoklás szerint az 1956-os forradalom- és szabadságharcban tanúsított kiemelkedő magatartásáért, 1956 eszméinek ápolása érdekében végzett tevékenységének elismeréséért adományozták a kitüntetést.

– Azt vallom, az embernek minden körülmények között ragaszkodnia kell elveihez, én is ezt követtem, amikor Gyurcsánnyal és Szilivel nem fogtam kezet. Nekem ők politikai ellenfeleim, a régmúlt idők folytatói – indokolta az elmaradt kézfogót Borbély István. Az egykori '56-os elítélt hangsúlyozta, senkivel nem egyeztetett, saját döntése volt, amikor nem fogadta el a házelnök és a kormányfő kinyújtott kezét. Borbély István ugyanakkor hozzátette, tudja, hogy ellentmondásba kerül az iménti szavaival, mégis kimondja: reméli, mielőbb eljön az összebékülés, és Magyarországon mindenki közösen fog ünnepelni és emlékezni a nemzeti ünnepeken.

Papdi Lászlónak, a Pofosz Csongrád Megyei Szervezete gazdasági vezetőjének ugyanazt a kitüntetést adományozták, mint Borbélynak, ő azonban mind a három közjogi méltóságnak megköszönte az elismerést.

A Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést Csongrád megyében Fejér Dénesnek, a Pofosz stratégiai elnökhelyettesének, a megyei szervezet elnökének, Jámbor Zoltánnak, a Pofosz makói városi szervezet elnökének, Joszt Istvánnak, a Pofosz megyei szervezet elnökségi tagjának adományozták. Jámbor és Joszt átvette a kitüntetést, és kezet fogott a három közjogi méltósággal, Fejér szegedi programja miatt nem vett részt a parlamenti ünnepségen, ő ma veszi át az elismerést.

Joszt Istvánt az 1956-os forradalom leverése után nyolc év börtönre ítélték. A Pofosz megyei szervezetének elnökségi tagja lapunknak nyilatkozva azt mondta, az ember gyarló, ugyanakkor szerinte mindenkinek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy korrigálja saját életútját, ő ezért fogadta el Szili Katalin és Gyurcsány Ferenc gratulációját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József érdemrendet kapott

Az 1956-os forradalom ötvenéves évfordulója alkalmából számos kitüntetést, elismerést adott át… Tovább olvasom